O mnie
O zielonej kawie jest głośno już od kilku lat głównie za sprawą jej odchudzających właściwości oraz zawartości wielu cennych składników biologicznie aktywnych. Wszystko dzięki ominięciu procesu palenia ziaren. Jak jest naprawdę? Czy zielona kawa wspomaga proces gubienia kilogramów? Na rynku znajdziemy ją pod postacią kapsułek bądź surowego ziarna. Czym się kierować podczas wyboru zielonej kawy, aby w pełni skorzystać z jej właściwości prozdrowotnych? Zielona kawa (raw coffee, green coffee) jest nieprzetworzoną formą popularnej kawy palonej. Proces produkcji polega na oczyszczaniu ziaren z łuski nasiennej, tzw. ekstrakcji, co oznacza, że jest to jak najbardziej naturalny produkt. Na rynku dostępna jest jako mieszanka arabiki i robusty bądź samej arabiki. Podczas zakupu warto pamiętać, aby wybierać świeży i wysokiej jakości produkt. Ziarna zielonej kawy są twardsze i bardziej sprężyste, w związku z czym nie zaleca się mielenia ich w młynkach elektrycznych. Po zieloną kawę warto sięgać już w formie zmielonej bądź poprosić sprzedawcę o zmielenie jej przed zakupem, jeśli istnieje taka możliwość Mówiąc o zielonej, kawie często mamy na myśli suplementy na jej bazie. Głośno na ten temat jest od 2008 roku, gdy w Ameryce w popularnym programie telewizyjnym dr Oza ogłosił, że suplementacja ekstraktem z zielonej kawy wpływa na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. W czasie badań poza suplementacją nie stosowano restrykcji żywieniowych ani aktywności fizycznej. Nie zmienia to jednak faktu, że badania na temat jej prozdrowotnych właściwości cały czas trwają. Zielony napar charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem. Przyjmuje się, że smak jest dość cierpki. Kluczową rolę odgrywa sposób parzenia i rodzaj wybranych ziaren. Zieloną kawę pije się bardzo podobnie do tej klasycznej palonej, jednak powinno się ją zalać wodą o temperaturze około 90°C i zaparzać przez 3–5 minut. Wygodnym sposobem zaparzania raw coffee jest zastosowani np. zaparzaczy tłokowych, które oddzielą fusy od naparu, co pozwoli zachować wszystkie walory prozdrowotne. Można ją pić z dodatkiem mleka, miodu bądź aromatycznych przypraw takich jak kardamon, cynamon czy goździki. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Obecnie wiadomo, że zielona kawa posiada około 900 różnorodnych substancji w swoim składzie. Głównie wyróżniamy: kwas arganowy, olejki eteryczne, witaminy, polifenole (m.in. kwas chlorogenowy), diterpeny, trigoneline, 0,3%–2,3% kofeiny związanej z kwasem chlorogenowym (cga). Wartość odżywcza zielonej kawy to: białko – 11%, tłuszcze – 13%, cukry – 8%, błonnik – 24%, składniki mineralne – 7%. Pod względem jakości składu przewyższa ona znacznie swoją starszą siostrę – kawę paloną, która niestety w procesie palenia traci wiele cennych składników odżywczych. Należący do polifenoli kwas chlorogenowy stanowi w kawie zielonej aż 86% wszystkich przeciwutleniaczy. Dodatkowo charakteryzuje się on o wiele silniejszym działaniem niż tak znana witamina C. Przypisuje się mu wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. regulację gospodarki węglowodanowej, zarówno u osób zdrowych, jak i z cukrzycą, stymulację układu immunologicznego do produkcji przeciwciał klasy IgG, niszczenie reaktywnych form tlenu, uczestnictwo w usuwaniu metali ciężkich z organizmu, posiada także właściwości źółciopędne i źółciotwórcze. Kwas chlorogenowy przez oddziaływanie na zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelitach powoduje zmniejszone przyswajanie węglowodanów wraz z dietą. Przy obniżonej ilości prostych węglowodanów stanowiących szybką dostawę energii organizm zaczyna czerpać z zapasów tkanki tłuszczowej. Kwas chlorogenowy znajdziemy również w innych produktach spożywczych, wyróżniamy tutaj: jabłka, czereśnie, suszone śliwki oraz ziemniaki. Proporcjonalnie kawa zawiera największą ilość tego kwasu. Vinson, Burnham i Negandran przeprowadzili badania na temat wpływu ekstraktu z zielonej kawy o różnych stężeniach kwasu chlorogenowego na redukcję masy ciała. Zaobserwowano spadek masy ciała, wskaźnika BMI oraz tkanki tłuszczowej w porównaniu do grupy placebo. Wyniki badań pozwoliły na wysnucie hipotez, że kwas GCA może skutecznie wspierać spadek masy ciała u osób dorosłych. To tylko jedno z przykładowych badań potwierdzających skuteczność zielonej kawy. Kolejnym cennym i aktywnym biologicznie składnikiem kawy jest kofeina. Co prawda jej zawartość z ziarnach zielonych jest niższa niż w tych poddanych paleniu, jednak zachowuje swoje właściwości. Kofeina należy do alkaloidów purynowych, jest środkiem psychoaktywnym wpływającym na wzrost sprawności umysłowej, opóźnienie zmęczenia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Wpływa na przyspieszenie przemiany materii, obniżenie napięcia mięśniówki naczyń krwionośnych, pobudzenie wydzielanie soku żołądkowego, wzrost poziomu dopaminy – neuroprzekaźnika.
Źródło:
1. https://telegram.me/BioTrendyPOL/153