O mnie
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia filiżanki „małej czarnej”. Jej smak i aromat doceniają koneserzy kawy na całym świecie. Lubisz eksperymenty w kuchni? Być może Twoje kubki smakowe podbije zielona kawa. To popularna alternatywa dla kawy czarnej, co więcej, przypisuje się jej szereg właściwości zdrowotnych. Które z nich są prawdziwe? Kawa zielona to nic innego jak surowe ziarna kakaowca. Tradycyjna czarna kawa zawdzięcza swój smak i aromat palonym ziarnom. Ziarna zielonej kawy nie są poddawane obróbce termicznej, dzięki czemu nie tylko zachowują zielony kolor, ale i cenne składniki odżywcze. Zielona kawa to źródło takich minerałów, jak chociażby magnez, żelazo, miedź czy potas. Niepalone ziarna kakaowca są bogate m.in. w witaminy z grupy B, kwas foliowy, kofeinę oraz kwas chlorogenowy. Jak smakuje zielona kawa? Filiżanka zielonej kawy wzbudza ciekawość już samą zieloną pianką. Sam smak również zaskakuje. Niepalone ziarna kawy są zdecydowanie mniej aromatyczne i mają łagodniejszy, ale i bardziej kwaskowaty smak od czarnej kawy. Wiele osób twierdzi, że zielona kawa smakuje jak zielona herbata. Nie dla każdego jest to kusząca propozycja, ale warto pamiętać, że smak naparu można zmienić i wzbogacić, dodając do niego cukier, miód, kardamon czy cynamon, w zależności od upodobań kulinarnych. Jak każda kawa, tak i ta wpływa na poziom energii i zwiększa koncentracje. Porcja 100 g niepalonych ziaren kawy dostarcza nam 14 kcal oraz 3,3 g węglowodanów. Brak obróbki termicznej sprawia, że ziarna mają większą ilość składników odżywczych, jednak najwięcej uwagi poświęca się kwasowi chlorogenowemu. To bomba antyoksydacyjna, wymiatająca wolne rodniki z naszego organizmu i strzegąca nas przed wieloma chorobami. Kwas chlorogenowy działa również przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza wchłanianie glukozy i pozwala uniknąć skoków cukru w organizmie. Ziarna czarnej kawy także zawierają ten kwas, jednak w znacznie mniejszej ilości. Im bardziej wypalone ziarna, tym go mniej. Zielona kawa na odchudzanie – mit czy hit? Działanie kwasu chlorogenowego przyczyniło się do zwiększenia popularności zielonej kawy i promowaniu jej jako skutecznego środka na odchudzanie. Prawdą jest, że wspomniany kwas nieco obniża wchłanianie glukozy, przez co organizm musi korzystać z własnych zapasów, co z kolei wpływa na zmniejszenie tkanki tłuszczowej. Jednak badania nad odchudzającymi właściwościami zielonej kawy nie są zbyt dokładne, a wielu lekarzy traktuje je z przymrużeniem oka. Jedno jest pewne, zielona kawa może być traktowana jedynie jako środek wspomagający odchudzanie i musimy stosować ją z umiarem. Co więcej, bez aktywności fizycznej i odpowiedniej diety żadne ilości zielonej kawy nie przyniosą spektakularnych efektów. Jak stosować zieloną kawę? Zieloną kawę można kupić w kilku wariantach. Jako całe ziarna, zmielone ziarna, kapsułki czy tabletki. Suplementy z ekstraktem z zielonej kawy cieszą się sporą popularnością wśród osób, którym smak kawy nie przypadł do gustu. Możemy także kupić surowe ziarna kawy i wypalić je w domu, dzięki czemu samodzielnie zadecydujemy o smaku i intensywności naparu. Zielona kawa to również składnik wielu kosmetyków. Działa antyoksydacyjnie, jak i zmniejsza cellulit oraz wpływa na wygląd skóry, zapobiegając jej szybkiemu starzeniu się. Wróćmy jednak do picia zielonej kawy. Należy robić to z umiarem, a w razie wątpliwości zasięgnąć porady lekarza. Przyjmuje się, że wypicie 1-2 filiżanek zielonej kawy dziennie (łącznie 2-3 łyżeczki ziaren) nie powinno wiązać się z żadnym ryzykiem. Oczywiście zielona kawa, jak i czarna, może wywołać skutki uboczne, jak m.in. uczucie niepokoju, wzrost ciśnienia czy powstanie zmian miażdżycowych w organizmie, jednak mówimy tutaj o sytuacji spożywania dużej dziennej dawce kawy. Kto nie może pić zielonej kawy? Z pewnością powinni z niej zrezygnować cukrzycy, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, dzieci i młodzież, a także osoby z nadciśnieniem oraz chorobami serca. Co, jeśli chcemy przekonać się o zdrowotnych właściwościach kwasu chlorogenowego, a nie chcemy pić zielonej kawy? Cóż, składnik ten znajdziemy również w m.in. pokrzywie, aronii czy czarnych jagodach. Zielona kawa: właściwości, co ją różni od tradycyjnej kawy? Zielona kawa to nic innego jak surowe ziarna czarnej kawy, której Polacy piją średnio ok. 110 litrów kawy na rok. Różnica polega na tym, że zielona kawa nie zostaje poddana procesowi wypalania ziaren. Palenie kawy dodaje aromatu, ale pozbawia też kawę najcenniejszych substancji, takich jak m.in. kwas chlorogenowy, który ma właściwości odchudzające i prozdrowotne. Ziarna czarnej kawy to zielone ziarna kawy, włożone do maszyny do palenia kawy i wypalone w temperaturze ok. 200-300 stopni C. To potężne ciepło zmienia strukturę chemiczną, którą mają zielone, niepalone ziarna i przyczynia się do zmiany smaku, koloru i walorów odżywczych.Jedna z największych zmian dotyczy ilości kwasu chlorogenowego (CGA), w który obfituje zielona kawa. Właściwości prozdrowotne i odchudzające tej kawy wynikają właśnie z niego - kwas chlogoregnowy wpływa pozytywnie na procesy metaboliczne w ludzkim organizmie. Proces trawienia tego produktu odbywa się w zgodzie z naturą. Organizm ludzki świetnie radzi sobie z trawieniem zielonej kawy i nie magazynuje w komórkach nieprzyswajalnych elementów przemiany materii. Podobnie, jak zwykła kawa, zielona kawa pobudza. Właściwości takie istnieją dzięki obecności kofeiny. Dlatego też zielona kawa nie jest zalecana osobom, które ze względów zdrowotnych powinny unikać picia czarnej kawy.
Źródło:
1. https://comments.bot/thread/s31FVoEFx