Voperkamie
 
Notifications
Clear all
Voperkamie
Voperkamie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-20
New Member

O mnie

Popularność zielonej herbaty, znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości, sprawia, że nie ma chyba osoby, która nie znałaby jej charakterystycznego smaku i aromatu. Ten napój o delikatnej, zielonkawej barwie, pochodzi z Chin, a jej najlepsze, najszlachetniejsze i najbardziej wartościowe odmiany wywodzą się właśnie z Chin oraz Japonii. Poza tymi krajami jej największe uprawy znajdują się w Indonezji, Turcji oraz Indiach. Zielona herbata posiada wiele odmian, a właściwości i walory smakowo-zapachowe są zróżnicowane między sobą właśnie dzięki odmiennym sposobom uprawiania, zbierania i suszenia. Tak więc zielona herbata nie wszędzie będzie smakowała tak samo, będzie się różniła smakiem, kolorem, a także zawartością kofeiny w liściach. Istnieje pogląd, że najlepszy smak i właściwości osiągają te odmiany, których liście zbierano o świcie. Warto przyjrzeć się temu niezwykle cenionemu na dalekim wschodzie napojowi i poznać jego wartości, zalety oraz dowiedzieć się, dla kogo herbata jest wprost stworzona, a kto powinien jej raczej unikać. Właściwości zielonej herbaty – co zawiera i kto powinien ją pić? Charakterystyczny w smaku, aromatyczny napój, zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Możemy wymienić choćby: witaminy C, B, E, K, aminokwasy, garbniki, mikroelementy (wśród nich cynk, potas, mangan, fluor, miedź i wapń), polifenole, katechiny. Wspomaga organizm w walce i zapobieganiu schorzeniom wielu narządów. Sprawdź smaczne zielone herbaty od marki Natjun: Wiosenne pobudzenie, Letnie orzeźwienie oraz zestaw herbat 4 pory roku. Dowiedziono, że regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga na: poprawę wyglądu skóry, co dotyczy szczególnie problemów cery trądzikowej i tłustej, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, obniżenie ryzyka zapadnięcia na chorobę wieńcową, zawał, udar, stany depresyjne, przeciwdziałaniu tworzeniu się cellulitu, problemy z nadciśnieniem, paradontozę oraz choroby dziąseł, obniżenie poziomu trójglicerydów, stymulację układu krążenia (między innymi zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów), z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy (konkretnie katechin) wspomaga profilaktykę antynowotworową; szczególnie dotyczy to nowotworów skóry, oraz płuc, żołądka, trzustki, jelita grubego i piersi, poprawia pamięć i może chronić przed zapadnięciem na starczą demencję, zmniejsza ryzyko miażdżycy, bierze udział w procesie odchudzania, dlatego warto włączyć ją do swojej diety, jeżeli planujemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ma dobroczynny wpływ na metabolizm wątroby. Zielona herbata – kto i dlaczego nie powinien jej pić? Nawet tak wartościowy i pełen cennych składników napój, jak zielona herbata, ma swoje wady. Nie wszyscy mogą delektować się nią bez ryzyka dla własnego zdrowia. Dla kogo zielona herbata jest przeciwwskazana? Z pewnością powinny ostrożnie do niej podejść osoby w podeszłym wieku, dzieci w wieku do lat 10, kobiety w okresie ciąży i laktacji, osoby cierpiące na schorzenia takie jak jaskra, nadciśnienie tętnicze i choroby serca. Nawet herbata niesie ze sobą ryzyko wystąpienia pewnych skutków ubocznych. Dlatego należy wiedzieć o tym, że: zielona herbata, a właściwie zawarte w niej katechiny, mogą negatywnie wpływać na wchłanianie żelaza z pokarmów, co w konsekwencji może skutkować anemią, zielona herbata może podrażniać żołądek, dlatego lepiej nie pić jej na czczo, zielona herbata wypłukuje wapń z organizmu, szczególnie więc powinny na nią uważać osoby chore na osteoporozę lub zagrożone nią, osoby z osteopenią, zielona herbata wpływa na działanie leków na nadciśnienie, osłabiając je, zielona herbata nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży, z uwagi na ryzyko zaburzeń układu nerwowego u płodu - zielona herbata może utrudniać wchłanianie kwasu foliowego. Picie zielonej herbaty w dużej ilości w ciąży, ze względu na zawartość kofeiny, niesie ryzyko poronienia. Zielona herbata powinna znaleźć się w menu osób, które zamierzają stracić nieco na wadze. Pomaga przyśpieszyć przemianę materii i hamuje nadmierny apetyt za sprawą zawartości takich składników jak: witamina B, kofeina, katechiny i polifenole. Ma działanie moczopędne i pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych toksyn. Doskonale wpływa również na pracę wątroby, wspomagając jej metabolizm. Jest również sprzymierzeńcem w walce z nieestetycznym cellulitem, z którym boryka się bardzo wiele pań. Zielona herbata to nie tylko oryginalny w smaku napój, ale i składnik wielu kosmetyków, kremów, maseczek, płynów micelarnych, balsamów, które dbają o skórę, przeciwdziałając wolnym rodnikom, powstrzymując procesy starzenia i wyraźnie poprawiając jej naturalny wygląd. Szukasz kosmetyków z zieloną herbatą? Na Medonet Market znajdziesz odpowiednią do każdego typu cery maskę z naturalnego jedwabiu z granatem i zieloną herbatą. Przy cerze tłustej i mieszanej sprawdzi się też peeling z algami filipińskimi i zieloną herbatą. Zielona herbata robi więcej niż tylko dobrze pobudza, może też sprawić, że będziesz mądrzejsza/y. Kluczowym składnikiem jest kofeina, która jest znanym środkiem pobudzającym. Nie zawiera jej jednak aż tyle co kawa więc daje mniej efektów związanych z nadmierną ilością kofeiny takich jak złe samopoczucie, niepokój, rozdrażnienie czy nadpobudliwość. Zadaniem kofeiny jest blokada neuroprzekaźnika hamującego o nazwie adenozyna. W ten sposób w rzeczywistości zwiększa działalność neuronów i stężenie neurotransmiterów, takich jak dopamina i noradrenalina. Kofeina została intensywnie przebadana i konsekwentnie prowadzi do polepszenia w różnych aspektach funkcjonowania mózgu, obejmujących poprawę nastroju, czujności, czasu reakcji na bodźce oraz pamięć. Jednak ... zielona herbata zawiera coś więcej niż kofeina. Posiada również L-teaninę aminokwas, który jest zdolny do pokonania bariery krew-mózg. L-teanina zwiększa aktywność neuroprzekaźnika hamującego GABA, który ma działanie antydepresyjne. Zwiększa również wydzielanie dopaminy i wytwarzanie fal alfa w mózgu. Badania pokazują, że kofeina i L-teanina mogą mieć działanie synergiczne. Połączenie tych dwóch związków szczególnie silnie poprawa funkcje mózgu. Dzięki L-teaninie i mniejszej dawce kofeiny, zielona herbata może dać o wiele łagodniejszy i innego rodzaju pobudzenie niż kawa. Wiele osób pijących zieloną herbatę docenia energię jaką daje, podkreślają także, że są bardziej produktywne, kiedy piją zieloną herbatę niż kiedy piją kawę.

 

Źródło: https://gab.com/BioTrendy/posts/110247498930554877

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan