Ziemkowanie
 
Notifications
Clear all
Ziemkowanie
Ziemkowanie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-20
New Member

O mnie

Zielona herbata stanowi dla wielu osób wspaniałe dopełnienie codziennych posiłków. Warto docenić jednak ją nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za liczne właściwości prozdrowotne. Zielona herbata to bowiem szczególnie drogocenny napój leczniczy, który może skutecznie wspomóc profilaktykę i leczenie wielu chorób. Dlaczego powinniśmy włączyć ją do swojej diety? Czym wyróżnia się zielona herbata? Lecznicze właściwości zielonej herbaty znane są od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej uznawano ją za środek łagodzący ból, wzmacniający odporność i oczyszczający organizm. Jej wielokierunkowe dobroczynne działanie potwierdziły liczne badania naukowe i obserwacje. Nic więc dziwnego, że wraz ze wzrostem świadomości na temat racjonalnego żywienia zielona herbata cieszy się coraz większą popularnością. Wyjątkowe właściwości zielonej herbaty związane są przede wszystkim z technologią jej wytwarzania. Zielona herbata nie przechodzi procesu fermentacji. Aby ją uzyskać, świeżo zerwane listki poddaje się przez około 35-40 sekund działaniu gorącej pary wodnej. Proces ten pozwala zatrzymać utlenianie niektórych substancji, a co za tym idzie – zachować całe bogactwo składników aktywnych. Dzięki temu zielona herbata wyróżnia się m.in. wysoką zawartością polifenoli i witamin. Najważniejszymi składniki zielonej herbaty są związki o działaniu przeciwutleniającym – katechiny i flawonoidy. Jest ona również doskonałym źródłem niektórych minerałów (m.in. fluoru, potasu, wapnia, cynku) i witamin (m.in. A, B, C, E). Skład liści może jednak nieco różnić się w zależności od miejsca pochodzenia, pory zbioru, warunków uprawy i wieku rośliny. Zielona herbata uprawiana jest głównie w Japonii, Chinach i na Tajwanie. Do najpopularniejszych gatunków należą m.in.: Sencha, Bancha, Kukicha, Matcha, Gunpowder, Hojicha. Poszczególne herbaty mają różny smak i zapach – niektóre są delikatne, inne bardziej wyraziste. Warto zatem dobrać je do własnych preferencji. Jak zielona herbata wpływa na organizm? Znajdujące się w zielonej herbacie polifenole chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Szczególne nadzieje budzi ich działanie antynowotworowe. Polifenole mogą hamować i opóźniać rozwój nowotworów (m.in. skóry, płuc, przewodu pokarmowego). Ze względu na zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi i pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, zielona herbata może być użyteczna w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia, udarów, chorób serca, zakrzepów. Związki zawarte w naparze przenikają do tkanki nerwowej i wiążą jony żelaza, wpływające na rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych. Picie zielonej herbaty może więc hamować rozwój demencji starczej, choroby Parkinsona czy Alzheimera. Zielona herbata działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jej regularne przyjmowanie redukuje dolegliwości reumatyczne i stany zapalne skóry oraz pomaga w walce z próchnicą, chorobami zębów i dziąseł. Zielona herbata jest także ceniona jako skuteczny środek ułatwiający odchudzanie. Znajdujące się w niej katechiny zmniejszają odkładanie się tkanki tłuszczowej i hamują przyrost masy ciała. Prozdrowotny napój dodatkowo przyspiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt, dzięki czemu wspomaga utrzymanie optymalnej wagi. Niezwykły napar warto wykorzystać również do przygotowania domowej kuracji detoksykacyjnej. Zielona herbata reguluje pracę wątroby i nerek oraz ułatwia wydalanie toksyn. Może zatem doskonale oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Zielona herbata jest ponadto szeroko wykorzystywana w kosmetyce. Pozyskane z niej ekstrakty ograniczają cellulit, hamują starzenie się skóry i łagodzą problemy cery tłustej oraz trądzikowej. Picie wyjątkowego naparu bywa sposobem na długowieczność. Leczniczy napój stymuluje układ odpornościowy i poprawia ogólną zdolność organizmu do radzenia sobie z niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi. Dzięki temu może prawdopodobnie wydłużać życie. Jak przygotować zieloną herbatę? Aby wydobyć z zielonej herbaty wszystkie drogocenne właściwości, a przy tym nie utracić walorów smakowych, warto zadbać o prawidłowe przygotowanie naparu. Zieloną herbatę najlepiej parzyć przez około 1,5-3 min. Tak przygotowana będzie miała właściwości orzeźwiające. Jeśli chcemy stosować ją w porze relaksu, powinniśmy nieco wydłużyć czas parzenia. Zieloną herbatę zwykle można parzyć dwa lub trzy razy. Do jej przygotowania należy używać wody o temperaturze 60-80 ℃. Aby móc cieszyć się wspaniałym smakiem napoju, warto stosować miękką, lekko kwaśną wodę, o niskiej zawartości chloru, żelaza i magnezu. Właściwości lecznicze zielonej herbaty wynikają głównie z aktywności zawartych w niej polifenoli. Pozytywne efekty obserwuje się przede wszystkim w przypadku pacjentów z chorobami układu krążenia. Katechiny wpływają na wiele czynników ryzyka tychże chorób, działając przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyagregacyjnie (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi), hipolipemizująco (regulacja poziomu lipidów), przeciwzakrzepowo. Antyoksydacyjne działanie katechin polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników tlenowych i azotowych, chelatowaniu jonów metali (np. żelaza, które może rodniki tlenowe produkować), indukowaniu enzymów działających przeciwutleniająco (np. dysmutazy ponadtlenkowej). Katechiny chronią zatem DNA, białka i lipidy przed oksydacyjnym uszkodzeniem, a tym samym chronią organizm przed rozwojem nowotworów (np. okrężnicy, odbytnicy, trzustki, żołądka, prostaty; zwiększone spożycie zielonej herbaty wiąże się też z lepszymi rokowaniami dla kobiet z nowotworem piersi w stadium I i II) oraz przed rozwojem wielu innych chorób przewlekłych. Co więcej, polifenole chronią skórę w przypadku nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV, które jest głównym czynnikiem powodującym nowotwory skóry. Katechiny zielonej herbaty mają ogromny, pozytywny wpływ na układ krążenia, zmniejszając częstotliwość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego: działają przeciwmiażdżycowo. Poprawiają profil lipidowy krwi, zmniejszając stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów, a zwiększając stężenie frakcji HDL. Zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych w ścianach naczyń krwionośnych, co jest częstym przyczynkiem do zmian miażdżycowych. Chronią lipidy przed oksydacją, zmniejszają agregację płytek krwi, a w konsekwencji obniżają ryzyko wystąpienia zakrzepicy, zawału serca, udaru mózgu, działają hipotensyjnie, obniżając ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi. Zielona herbata, a konkretnie jej właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, może mieć znaczenie w zapobieganiu i terapii chorób neurodegeneracyjnych, np. w chorobie Alzheimera. Polifenole mają bowiem zdolność do przenikania bariery krew-mózg, dzięki czemu docierają do tkanki nerwowej. Dodatkowo hamują powstawanie złogów proteinowych, tak częstych w schorzeniach neurologicznych. Związki zielonej herbaty mogą również obniżać poziom glukozy we krwi oraz zwiększać wrażliwość komórek na insulinę. Katechiny zielonej herbaty wpływają korzystnie na równowagę flory bakteryjnej jelit. Podwyższają poziom bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus, a zmniejszają poziomy bakterii rodziny Enterobacteriaceae. Działają antybakteryjnie wobec wielu patogenów wywołujących biegunki, próchnicę (tu ma również znaczenie fluor obecny w zielonej herbacie), zapalenie płuc, zapalenie pęcherza moczowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek, infekcje skóry – np. przeciwko Escherichia coli, Streptococcus salivarius i Helicobacter pylori. Katechiny mają również właściwości przeciwwirusowe, dzięki czemu wyciąg z zielonej herbaty w postaci maści ma zastosowanie w leczeniu kłykcin kończystych, czyli brodawek płciowych wywoływanych wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV).

 

Źródło:

1. https://comments.bot/thread/Y-2GavTSw

2. https://www.dermandar.com/user/Zielona-herbata/

3. https://www.shadertoy.com/user/Zielona_herbata

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan