Maklomiternio
 
Notifications
Clear all
Maklomiternio
Maklomiternio
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-03-21
New Member

O mnie

Orzechy w polskiej tradycji są symbolem szczęścia i pomyślności. Jesienią i zimą, najbogatsze w składniki odżywcze, powinny stanowić element zbilansowanej zdrowej diety. Garść zapewnia dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Zapobiegają też atakom serca oraz zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Ponadto obniżają poziom cukru we krwi, a także pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. Wykazują również działanie przeciwzapalne, a wiadomo, że odczyn zapalny w ścianach tętnic jest wczesnym objawem chorób układu krążenia. Obfitują także w argininę, jeden z aminokwasów służących do budowy białka. Jest ona niezbędna do wytwarzania tlenku azotu, który z kolei bierze udział w rozkurczu naczyń krwionośnych, co przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi. Dotychczas nie jest jasne, czy za działanie ochronne na naczynia krwionośne odpowiadają kwasy omega-3, arginina, antyoksydanty, czy wszystkie te substancje jednocześnie. Z kolei owoce suszone to nie tylko zdrowe smakołyki, lecz także źródło pektyn, które poprawiają proces trawienia. Dodatkowo wymiatają niestrawione resztki pokarmu, neutralizują substancje toksyczne i obniżają poziom cholesterolu. Oto przegląd najpopularniejszych bakalii. Orzechy laskowe Są wyjątkowo bogate w kwas foliowy, dlatego powinni je chrupać pracownicy umysłowi i osoby przemęczone, ale także kobiety spodziewające się potomstwa. Mają działanie wzmacniające. Podczas przesilenia jesienno-zimowego bądź zimowo-wiosennego zaleca się spożywanie orzechów laskowych drobno zmielonych, podawanych razem z miodem i mlekiem. W tej postaci łagodzą kaszel. Doskonałe są również jako przekąska i dodatek do ciast, nadzień i kremów. Porcja: 10 g = 10 sztuk = 64 kcal Orzechy nerkowca To znakomite źródło żelaza i cynku. Mają delikatnie słodkawy, lekko migdałowy smak. Są doskonałe do ciast i deserów, dekorowania i wzbogacania smaku sałatek i potraw dalekowschodnich. Ze zmielonych orzeszków, miodu, wody i tofu (lub twarożku) można przyrządzić krem do sałatek zastępujący śmietanę. Porcja: 10 g = 10 sztuk = 58 kcal Migdały Nazywane są królami orzechów, a w rzeczywistości to suszone owoce (wiszący na drzewie migdał przypomina zieloną brzoskwinię). Uprawiane są dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie. Ich wartość odżywcza jest tym większa, im dokładniej są gryzione. Słodkie migdały używane są jako środek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli, przy chrypkach, suchym kaszlu, ale również w schorzeniach układu moczowego (kamienie nerkowe czy zwężenie cewki moczowej), dróg żółciowych oraz przy zaparciach. Migdały zawierają także dużo białka - ok. 20 g/100 g produktu, dlatego zalecane są w diecie wegetariańskiej. Porcja: 10 g = 6 sztuk = 57 kcal Orzechy macadamia Ich nazwa pochodzi od odkrywcy (Mac Adam). Podobne są do kasztanów, mają bardzo twardą ciemnobrązową łupinę. A okrągły i kremowy środek orzecha ma łagodny i delikatnie słodkawy smak. Nadają się szczególnie do farszów, słodkich kremów i do dekoracji ciast i ciasteczek. Prażone i lekko solone podaje się jako przekąskę. Olej wyciskany z orzechów jest składnikiem wielu kosmetyków, np. samoopalaczy. Porcja: 28 g = 10 sztuk = 203 kcal Orzechy włoskie Doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu. Poprawiają wygląd cery, paznokci i włosów, a nawet zdolność koncentracji. Najlepiej smakują jako przekąska, dodatek do sałatek, mięs i mas tortowych. Porcja: 20 g = 6 połówek = 130 kcal Orzechy pinii Mają smak podobny do migdałów, ale z żywicznym aromatem. Po zbiorach szyszki otwierają się pod wpływem ciepła. Pestki obiera się, myje, szczotkuje i sortuje. Długi czas dojrzewania i niewielka wydajność zbiorów powodują, że ich cena jest bardzo wysoka. Najlepiej smakują w sosach (pesto), z jagnięcina, w ciastach, sałatkach owocowych i warzywnych. Porcja: 2 g = 10 sztuk = 10 kcal Pistacje To orzechy bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i fosfor. Wzmacniają włosy, paznokcie oraz poprawiają cerę. W miarę dojrzewania zmieniają kolor od zielonego, przez żółty, do purpurowego. Najlepiej smakują solone jako przystawka, a nieso-lone w pasztetach i deserach. Porcja: 8 g = 10 sztuk = 47 kcal Pecan Nazywane są orzeszkami amerykańskimi, mają wydłużony kształt podobny do orzechów włoskich. Są słodsze i bardziej delikatne w smaku. Zmielone stosuje się do ciast, nadając im delikatny korzenny smak, w całości - do dekoracji lub jako przekąskę. Porcja: 28 g = 19 połówek = 190 kcal Orzechy brazylijskie Rosną dziko w dżunglach Amazonii i, niestety, występują rzadko. Mają bardzo twardą skorupę. Wpływają na pracę układu sercowo--naczyniowego, regulują ciśnienie krwi i wzmacniają układ odpornościowy. Są najlepszym źródłem selenu, najsilniejszego przeciwutleniacza. Wyśmienicie smakują z żółtymi serami. Porcja: 5 g = 1 sztuka = 33 kcal Pestki dyni Od dawna zalecane szczególnie mężczyznom, a to dlatego, że 100 g zapewnia ponad połowę dziennego zapotrzebowania na cynk. Pierwiastek ten zapobiega przerostowi prostaty. Powinny też o nim pamiętać osoby z trądzikiem oraz ze słabymi wypadającymi włosami. Ze względu na obecność lecytyny, która także bierze udział w syntezie przekaźników nerwowych, przysmak ten wpływa dodatnio na pracę układu nerwowego. Porcja: 14 g = 1 łyżka = 78 kcal Pestki słonecznika Zawierają dużą dawkę witaminy B1, która bierze udział w przemianie węglowodanów i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nasiona słonecznika są źródłem witaminy E, magnezu oraz miedzi - ważnej w tworzeniu krwi. Porcja: 14 g — 1 łyżka = 79 kcal Daktyle Bogate w karoten, witaminy Bj, B2, PP i C są bardzo słodkimi owocami o dużej zawartości glukozy. Są źródłem naturalnych salicylanów działających jak aspiryna, przeciwzakrzepowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wytwarza się z nich dżemy, ocet, pasty i syrop zwany miodem daktylowym. Porcja: 20 g = 1 sztuka = 55 kcal Suszone śliwki Zawierają dużo pektyn, które spowalniają proces wchłaniania węglowodanów. Poza walorami odżywczymi i zdrowotnymi są idealnym składnikiem bigosów i mięs. Doskonałe jako przekąska, w kompocie, w sałatkach i ciastach. Najpopularniejsza jest suszona śliwka kalifornijska. Porcja: 45 g = 3 sztuki = 120 kcal Figi Są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych, gdyż trzy sztuki dostarczą tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka. Charakteryzują się najwyższą wśród suszonych owoców zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą odgrywać ważną rolą w zapobieganiu nowotworom jelita grubego i piersi. Przyczyniają się także do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Można z nich przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie. Idealne do kompotów i jako dodatek do ciast. Porcja: 35 g = 1 sztuka = 100 kcal. Suszone morele Zawierają beta-karoten, żelazo, wapń, bor i prowitaminę A, zapobiegającą powstawaniu komórek nowotworowych. Korzystnie wpływają też na wygląd skóry oraz potas przyczyniający się do wydalania wody z organizmu i zapobiegający powstawaniu kamieni nerkowych. Są znakomitą przekąską dla nadciśnieniowców. Z uwagi na dużą ilość pierwiastków zasadotwórczych zalecane są przy nadkwaśności żołądka oraz w stanach zakwaszenia organizmu, np. po wysiłku fizycznym. Najlepiej smakują jako przekąska, w kompocie i ciastach, a także z mięsem. Porcja: 30 g = 3 sztuki = 84 kcal Rodzynki To winogrona wysuszone na słońcu lub w specjalnych suszarniach. W Polsce najpopularniejsze są rodzynki sułtańskie. Zawierają błonnik pokarmowy i kwasy organiczne. Dzięki nim w przewodzie pokarmowym tworzy się dobre środowisko dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego. Smakują jako przekąska, z płatkami śniadaniowymi, w sałatkach owocowych, ciastach, słodkich deserach (np. w budyniu), z rybą (po żydowsku). Porcja: 28 g = 2 łyżki = 83 kcal. Źródło: https://comments.bot/thread/ZFnBkwee4

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan