O mnie
Winorośl właściwa, latorośl winna (Vitis vinifera) to gatunek zdrewniałego pnącza z rodziny winoroślowatych, często uprawiany. Znanych jest około 10 000 odmian, pośród których znajdują się odmiany deserowe o dużych i pozbawionych pestek owocach. To roślina uprawna, z której wytwarza się głownie wino (80% upraw). Z jagód winorośli wytwarza się też rodzynki. Z nasion zaś wytwarza się olej. Wytłoki z owoców stanowią paszę dla zwierząt. Znane są trzy podgatunki: V. v. silvestris - winorośl leśna o jagodach małych, nieco wydłużonych, niebieskich i kwaśnych w smaku. V. v. caucasica - podgatunek kaukaski - ma podobne właściwości jak wyżej wymieniony, występuje w Kaukazie. V. v. sativa -podgatunek uprawiany w Europie, nie występujący w stanie dzikim. Owoce winogron zawierają flawonoidy, które wspomagają układ krwionośny w zakresie obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wzmacniania naczyń krwionośnych, ma działanie przeciwzapalne, hamuje agregację płytek krwi. Więcej flawonoidów jest w ciemnych winogronach. Winogrona zawierają także antyoksydanty hamujące choroby serca, zaćmę i cukrzycę. Może także wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Winorośl właściwa (Vitis vinifera) to gatunek z rodziny winoroślowatych spotykany także pod nazwą winorośl winna czy latorośl winna. Jest pnączem osiągającym zwykle do 10 metrów długości (chociaż sporadycznie spotykane są egzemplarze o długości pędów do 40 metrów). Pędy winorośli czepiają się podpór przy pomocy wąsów czepnych. U winogronowych pnączy wyróżnia się długopędy i krótkopędy, przy czym te drugie rozwijają się w kątach liści, a na jesieni zamierają aż po znajdujący się u ich nasady pąk kątowy. W kolejnym sezonie z tego pąka wyrasta długopęd. Liście są dłoniasto klapowane i bardzo zmienne, zwykle do 15 cm długości i szerokości. Blaszka liściowa z wierzchu jest ciemnozielona, natomiast od spodu jasnozielona z delikatnym szarym kutnerem. Późną wiosną ukazują się kwiatostany osiągające do 20 cm długości z niepozornymi, drobnymi kwiatami. Następnie rozwija się kulista lub podłużna jagoda średnicy około 2 cm o słodkim lub słodkokwaśnym smaku. W zależności od odmiany owoce mogą być od koloru jasno zielonego poprzez różowy i czerwony do niemal czarnego. Wewnątrz owocu znajduje się od 2 do 4 nasion. Obecnie spotykane są także odmiany, które nie zawiązują nasion. Zasięg naturalny dziko rosnącej winorośli właściwej obejmował rozległe obszary w basenie Morza Śródziemnego oraz południowo-zachodniej Azji. Stanowiska dzikich winorośli w Europie rozciągały się od Hiszpanii poprzez Włochy, Szwajcarię, Austrię i Węgry, po Rumunię i kraje bałkańskie położone na południe od niej. Po stronie azjatyckiej obejmowały swym zasięgiem wybrzeże Morza Czarnego, rejon Kaukazu oraz południowe wybrzeża Morza Kaspijskiego. Na wschodnich krańcach swojego zasięgu występuje na izolowanych stanowiskach w Tadżykistanie i Turkmenistanie. Działalność człowieka oraz duża podatność na choroby i szkodniki sprawiły, że winorośl na stanowiskach naturalnych stała się gatunkiem zagrożonym. Obecnie nadal rośnie na powyższym obszarze jednak w rozproszonych i wątłych populacjach. Obecnie w uprawie są setki odmian pochodzące od dziko rosnącej winorośli, które nieustannie cieszą się dużym powodzeniem. Winogrona, czyli owoce winorośli posiadają właściwości, które doceniane są od tysiącleci. Chronią m.in. przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze czy nowotwory. We współczesnej medycynie niekonwencjonalnej powstał nawet dział o nazwie ampeloterapia, czyli leczenie owocami i sokiem winogronowym, a także winem. Owoce winorośli są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Znajdują się w nich witaminy A, B i C oraz minerały takie jak: fosfor, potas, wapń, magnez, cynk, miedź, jod i żelazo. Ponadto pomagają w pozbyciu się kwasów nagromadzonych w organizmie. Zawarte w owocach flawonoidy (zwłaszcza w skórce i nasionach) spełniają właściwości antynowotworowe.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://t.me/BioTrendyPL/136