
O mnie
Winorośl uprawiana jest już od ponad 6000 lat. Około 90% światowej produkcji winogron pochodzi od gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.), która wywodzi się z Azji Mniejszej, Kaukazu i Półwyspu Bałkańskiego. Winorośl to roślina długowieczna, najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, gdzie lata są gorące, a okres wegetacyjny długi. Winnice to element krajobrazu charakterystyczny dla państw Europy Południowej. W Polsce winorośl uprawiana była w klasztorach, mnisi robili z niej wino mszalne. Klasztorne winnice przestały istnieć, gdy zaczęto importować wino i winogrona z cieplejszych regionów Europy. Dziś produkcja polskiego wina kwitnie głównie na południowym zachodzie kraju: w okolicach Zielonej Góry. Winorośl musi mieć stały dostęp do światła i ciepła, dlatego najlepiej posadzić ją od strony południowej, w miejscu osłoniętym od wiatru. Dobrze rośnie na glebie piaszczystej i przepuszczalnej, nie toleruje natomiast zbyt mokrego, bagnistego podłoża. Jeśli chodzi o wybór sadzonek, to polecam te sprzedawane w pojemnikach. Powinny mieć zdrowe liście i ok. pół metra wysokości. Jeśli zdecydujemy się posadzić winorośl jeszcze w tym roku, trzeba kupić sadzonki, które będą miały zdrewniały pęd (ok. 10-15 cm). Dzięki temu lepiej zniosą niskie temperatury. Warto poszukać odmian, które będą odporne na mróz, choroby i szkodniki. Winogrona można sadzić od maja do października. Trzeba je sadzić w odstępach ok. 1-1,5 m, w dołach o głębokości i średnicy ok. 40-50 cm. Młode rośliny na zimę powinny być okrywane. Odmiany deserowe trzeba osłaniać przed wiatrem i mrozem każdej zimy. Pierwsze owoce pojawią się ok. 3 lata po posadzeniu. Winogrona nadają się do produkcji wina, soków, galaretek (zawierają dużo pektyn). Można z nich także robić rodzynki. Winorośl pięknie wygląda jesienią, kiedy liście przybierają czerwoną lub żółtą barwę. Ponad 80% winogron pochodzących z produkcji winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) wykorzystuje się do wyrobu wina. Odmiany winiarskie nie mają zbyt dużej wartości konsumpcyjnej, ale wina i soki z nich sporządzane zadowolą niejednego konesera. Cascade – ta bardzo odporna na choroby grzybowe i mróz (-28°C) odmiana pochodzi z Francji. Owoce można zbierać w drugiej połowie września. Powstaje z nich lekkie, jasnoczerwone wino średniej jakości. Frontenac – odmiana ta dojrzewa dość późno (początek października), charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością (-35°C) i dość wysoką odpornością na choroby grzybowe. Z granatowo fioletowych owoców powstaje ciemnoczerwone, kwaskowe wino. Heridan – jest to odmiana amerykańska ceniona ze względu na bardzo dużą odporność na choroby grzybowe. Wytrzymuje mrozy do -30°C. Małe, granatowe owoce dają ciemnoczerwone wino o przyjemnym, dojrzałym smaku. Leon Millot – ciemnogranatowe owoce tej odmiany zbiera się pod koniec września. Powstaje z nich wino stołowe dobrej jakości. Odmiana ta jest dość odporna na mróz (-28°C) i choroby (oprócz mączniaka rzekomego). Marechal Foch – odmiana ta charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na choroby grzybowe i wytrzymuje mrozy do -30°C. Czarnofioletowe owoce, które zbiera się na przełomie września i października, dają pełne w smaku wino o dużej zawartości kwasów organicznych. Regent – odmiana ta pochodzi z Niemiec i powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach Polski, ponieważ jest średnio odporna na mróz (do -24°C). Wymaga także oprysków na mączniaka rzekomego. Małe, granatowe owoce dają wino bardzo dobrej jakości. Rondo – owoce tej odmiany nadają się zarówno do spożycia, jak i do produkcji wina. Jest to czesko-niemiecka odmiana o średniej odporności na choroby grzybowe i szarą pleśń. Owoce do wyrobu wina zbiera się w połowie września. Wino z nich zrobione ma rubinową barwę i jest bardzo dobrej jakości. Sabrevois – to odmiana amerykańska, o wysokiej odporności na choroby grzybowe. Wytrzymuje temperatury do -35°C. Ciemnogranatowe owoce, które powinno zbierać się w drugiej połowie września, dają ciemnoczerwone wino o dobrej jakości i wyraźnie owocowym smaku. Wiszniowyj Rannij – czarno granatowe owoce z woskowym nalotem dają dobrej jakości wino o wiśniowym smaku. Dojrzewa pod koniec września. Odmiana ta charakteryzuje się średnio wysoką odpornością na mrozy (-24°C) oraz średnią odpornością na szarą pleśń i mączniaka rzekomego.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://telega.one/BioTrendyPL/169