Qumdierot
 
Notifications
Clear all
Qumdierot
Qumdierot
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-06-08
New Member

O mnie

W terminologii naukowej, termin "wegetarianin" jest używany w odniesieniu do wszystkich wariantów diety, od laktoowowegetariańskiej do wegańskiej (100% wegetariańskiej), chociaż w języku potocznym termin "wegetarianin" jest używany w odniesieniu do laktoowowowegetarianizmu. Na tej stronie wstępnej wyjaśnimy zalety tego typu diety, które są tym większe, im bardziej dieta oparta jest na pokarmach roślinnych przyjmowanych w zróżnicowany sposób, a nie na produktach pochodzenia zwierzęcego. Co to znaczy "wegetarianin"? Zacznijmy od definicji słowa "wegetarianin", które, jak już wyjaśniliśmy, jest używane w literaturze naukowej do określenia wszystkich wariantów diety opartej na roślinach: laktoowowegetariańskiej, laktoowowegetariańskiej (lub owowegetariańskiej), wegańskiej (w 100% opartej na roślinach). Laktowegetarianizm (LOV) Skład diety Dobrze zaplanowana dieta LOV opiera się głównie na pokarmach pochodzenia roślinnego, spożywanych w sposób zróżnicowany i najlepiej w postaci integralnej lub półintegralnej: zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, suszone owoce i nasiona roślin oleistych, algi. Osoby wybierające ten wariant spożywają również pokarmy pośrednie pochodzenia zwierzęcego, czyli mleko i jego pochodne, jaja i ich pochodne, natomiast wykluczone są wszystkie rodzaje mięsa zwierzęcego i jego pochodnych (ssaki, ptaki, ryby, mięczaki i skorupiaki). Aspekty zdrowotne Wykluczenie z diety pokarmów mięsnych sprzyja zwiększonemu spożyciu pokarmów roślinnych, które dostarczają ochronnych składników odżywczych, a także pozwala uniknąć szkodliwego wpływu na organizm niektórych składników odżywczych zawartych w pokarmach zwierzęcych (tłuszczów nasyconych, cholesterolu, białek zwierzęcych i żelaza hemowego, a także toksyn środowiskowych), które są czynnikami ryzyka poważnych chorób przewlekłych (chorób układu krążenia, nadciśnienia, otyłości, cukrzycy, niektórych rodzajów nowotworów itp.) Z tego samego powodu należy również wyeliminować pokarmy pośredniego pochodzenia zwierzęcego (nabiał i jaja), ponieważ powodują one te same szkody. Decydując się na ich spożycie, powinny być spożywane w bardzo ograniczonych ilościach, również dlatego, że spożycie pokarmów zwierzęcych bogatych w wapń (mleko i pochodne) może pogorszyć status żelaza. Laktowegetarianizm (LV) Skład diety Dobrze zaplanowana dieta LV opiera się głównie na pokarmach pochodzenia roślinnego, spożywanych w sposób urozmaicony i najlepiej w postaci całych lub półpełnych ziaren: zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy i nasiona roślin oleistych, algi. Osoby wybierające ten wariant spożywają również produkty mleczne, natomiast wykluczone są wszystkie rodzaje mięsa zwierzęcego i jego pochodne (ssaki, ptaki, ryby, mięczaki i skorupiaki). Aspekty zdrowotne Podobnie jak w przypadku diety LOV, wykluczenie z diety pokarmów mięsnych sprzyja większemu spożyciu pokarmów roślinnych, które dostarczają ochronnych składników odżywczych, i pozwala uniknąć szkodliwego wpływu na organizm niektórych składników odżywczych zawartych w pokarmach zwierzęcych (tłuszcze nasycone, cholesterol, białka zwierzęce, żelazo hemowe, a także toksyny środowiskowe), które stanowią czynniki ryzyka głównych chorób przewlekłych (choroby układu krążenia, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, niektóre rodzaje nowotworów itp.) Eliminacja jaj i ich pochodnych przyczynia się do dalszego zmniejszenia, w porównaniu z dietą LOV, spożycia tłuszczów zwierzęcych, a zwłaszcza cholesterolu. Z tego samego powodu należy wyeliminować produkty mleczne, ponieważ powodują one takie same szkody. Jeśli je spożywasz, powinny być spożywane w bardzo ograniczonych ilościach, między innymi dlatego, że spożycie pokarmów zwierzęcych bogatych w wapń (mleko i produkty mleczne) może pogorszyć status żelaza. Weganizm Skład diety Dieta VEGAN lub 100% roślinna oparta jest wyłącznie na pokarmach pochodzenia roślinnego, które powinny być spożywane w sposób urozmaicony i najlepiej w postaci integralnej lub półintegralnej: zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, suszone owoce i nasiona roślin oleistych, wodorosty. Wykluczone są wszystkie pokarmy pochodzenia zwierzęcego i ich pochodne (wszystkie mięsa, w tym ryby, mleko i jego pochodne, jaja, miód). Aspekty zdrowotne Wykluczenie wszystkich rodzajów pokarmów pochodzenia zwierzęcego i wyłączne spożywanie pokarmów roślinnych o właściwościach ochronnych zmniejsza ryzyko rozwoju wszystkich chorób związanych z nadmiarem pokarmów zwierzęcych i niedoborem pokarmów roślinnych (choroby układu krążenia, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, niektóre rodzaje nowotworów itp.), a także zmniejsza ryzyko rozwoju niedoboru żelaza, w porównaniu z innymi wariantami. Chcesz wiedzieć więcej? Dowiedz się szczegółowo, jakie są zalety diety opartej w 100% na warzywach i jak optymalnie, różnorodnie i smacznie odżywiać się, aby uzyskać jak najwięcej korzyści dla zdrowia! Oto zasoby, które nasze stowarzyszenie, składające się z lekarzy, biologów żywieniowych, dietetyków i innych ekspertów ds. żywienia i zasięgu, oferuje.

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan