
O mnie
Termin "weganin" oznacza osobę, która podjęła świadomą decyzję o wyeliminowaniu ze swojej codziennej diety wszelkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Weganin nie je mięsa (w tym oczywiście ryb), jajek, mleka i jego pochodnych, miodu. Wybór ten rozciąga się również na życie codzienne, a więc na odzież (bez wełny, jedwabiu i skóry) oraz na styl życia (na przykład starają się mieć jak najmniejszy wpływ na środowisko). Osoby prowadzące wegański styl życia starają się również wybierać kosmetyki i produkty do pielęgnacji domu, które nie pochodzą od zwierząt lub zawierają składniki, które nie pochodzą od zwierząt. Z filozofią wegańską wiąże się również temat zero odpadów, w tym tendencja do nieużywania jednorazowych produktów z tworzyw sztucznych, wybieranie naturalnych włókien do produkcji ubrań i bielizny domowej itp. Jest to zatem wizja i podejście do 360 stopni. Weganizm jest więc wyborem żywieniowym i stylem życia, który starasz się stosować w najlepszy możliwy sposób, w zależności od kontekstu, w jakim się znajdujesz. Czysty" weganizm w naszym współczesnym świecie jest bardzo trudny, ponieważ istnieje tak wiele elementów pochodzenia zwierzęcego, które znajdują się w żywności i przedmiotach codziennego użytku (wystarczy pomyśleć o kwestii dodatków w wielu produktach), nie wspominając o kwestii, bardzo złożonej, związanej z testami na zwierzętach i lekami (istnieje wiele wegańskich leków, ale stanowią one zdecydowaną mniejszość). Tak więc, jeśli chodzi o "spójność", bądź ostrożny: prawdziwa spójność jest z samym sobą. Stare buddyjskie powiedzenie mówi: "Robisz to, co możesz, tam gdzie jesteś i z tym, co masz". Co je weganin? Piękne zdanie stworzone przez wegańskiego pisarza i poetę, Vincenta, mówi: "Weganin to ten, który je wszystko, nie jedząc nikogo." To proste i bardzo prawdziwe zdanie. Weganie jedzą wszystko, co nie pochodzi z eksploatacji zwierząt, a więc: wszelkiego rodzaju ziarna, makarony, owoce, warzywa, nasiona oleiste, orzechy, pochodne soi (tofu, tempeh), białkowe substytuty mięsa (seitan, mopur, Quorn, Muscle wheat) i wiele innych rzeczy, które szczegółowo wyjaśniamy tutaj. Jak zostać weganinem Zostanie weganinem nie jest wcale trudne, zwłaszcza w naszym świecie, ale jest to wybór, do którego należy podejść świadomie i z właściwych powodów. Zwykle jest to krok, który następuje po etycznej refleksji nad niewiarygodną i bezsensowną sytuacją przemysłu mięsnego, który wykorzystuje i zabija w potworny sposób miliardy zwierząt rocznie na coraz uboższy rynek. Zwierzęta, zmuszone do życia w strasznych warunkach w intensywnych hodowlach, są wykorzystywane jako całkowicie niewydajne maszyny metaboliczne. Należy bowiem wziąć pod uwagę, że do wyprodukowania jednego kilograma wołowiny potrzeba około 15 000 litrów wody. Niezależnie od faktu, że międzynarodowa społeczność naukowa uznała wybór wegański za zdrowy i możliwy na każdym etapie życia, (i to samo dotyczy włoskiego Ministerstwa Zdrowia) zmiana diety może być również zdrowym wyborem: dieta roślinna, w rzeczywistości, pozwala uzyskać w zrównoważony sposób wszystkie elementy, których potrzebujemy, z kilkoma punktami uwagi, w szczególności na witaminę B12, która nie może być pochodzenia roślinnego, ale obecnie jest podawana zwierzętom hodowlanym za pomocą suplementów. Weganie muszą więc przyjmować, po uprzednim przeprowadzeniu badań weryfikujących sytuację, tę witaminę w postaci suplementów. Czy bycie weganinem to moda? Zdecydowanie nie. Jak wyjaśniono powyżej, wybór weganina musi być świadomy. Niemniej jednak, istnieje bardzo ciekawy aspekt historyczny, który należy zgłębić w rozważaniach dotyczących relacji między człowiekiem, jego dietą i zwierzętami, jak również w kwestii praw zwierząt. Przykład na wszystkich: broszura "Del mangiar carne" Plutarcha, około 1900 lat temu, wyjaśnił pierwsze refleksje na temat jedzenia zwierząt. Cały artykuł o historii kultury wegańskiej można znaleźć tutaj. Czy dieta wegańska jest ryzykowna dla zdrowia? Nie z byle powodu. To, co nazywamy "ryzykiem niedoboru" jest często czynnikiem, który nie zależy od diety wegetariańskiej lub wegańskiej, ale raczej od kondycji fizycznej danej osoby. W rzeczywistości, jest wielu wszystkożerców, którzy cierpią na niedobory żelaza lub witaminy B12. To samo można powiedzieć o białkach: królestwo warzyw oferuje ich wiele i to doskonałej jakości. Tutaj przeprowadziliśmy wywiad z dr Lucianą Baroni, przewodniczącą Towarzystwa Naukowego Żywienia Wegetariańskiego, na ten temat, podczas gdy w naszym specjalnym wydaniu poświęconym zdrowiu w 100% roślinnemu można znaleźć wszystkie informacje na temat różnych aspektów, które mają związek z kwestiami żywieniowymi związanymi z tym wyborem żywności.
Podpis