O mnie
Internetowe fora pełne są pytań o to, jak szybko schudnąć. „Schudnij 10 kg w tydzień” czy „20 kg mniej w miesiąc” – zachęcają nagłówki niektórych artykułów. Niestety, nie jest to takie proste. Bez względu na to czy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, czy mamy poważniejszy problem z otyłością i zażywamy leki na otyłość, proces odchudzania zawsze wymaga cierpliwości i wytrwałości. Czas potrzebny do uzyskania odpowiedniej wagi będzie uzależniony od ilości nagromadzonej tkanki tłuszczowej w organizmie. Nie dajmy się zwieść dietom cud, głodówkom, czy podejrzanym kuracjom oczyszczającym, bo możemy sobie tylko zaszkodzić. Zdrowe odchudzanie, które nie wywoła efektu jojo i nie wpłynie negatywnie na organizm, wiąże się z utratą wagi na poziomie 0,5-1 kg w tygodniu. Nagła zmiana nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna mogą początkowo spowodować większy spadek masy ciała, szczególnie u osób, u których indeks BMI wskazuje na otyłość (BMI powyżej 30). Nie ma jednak co liczyć na to, że zdrowa i skuteczna dieta odchudzająca pozwoli nam osiągnąć zamierzony efekt w kilka dni. Pora więc nastawić się na długotrwałą zmianę nawyków żywieniowych. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie osiągnąć długotrwałe efekty i uniknąć nagłych skoków i spadków wagi. Na pytanie co jeść, żeby schudnąć, wiele osób odpowie - najlepiej mniej, albo wcale. Nic bardziej mylnego. Aby schudnąć należy jeść i niekoniecznie tak mało, jak nam się może wydawać. Kluczem do sukcesu będzie w tym przypadku zbilansowana dieta i odpowiednio dobrane produkty. W menu diety odchudzającej powinny znaleźć się składniki o jak najmniejszej gęstości energetycznej (kalorycznej), przy jednoczesnej jak największej gęstości odżywczej. To takie, które charakteryzują się niską zawartością kalorii w przeliczeniu na masę, za to wysokim poziomem wartościowych składników odżywczych. Dzięki temu posiłek może być sycący, a przy tym pozytywnie wpływać na zdrowie i sylwetkę. Nie musimy się zatem martwić, że stosując dietę odchudzającą będziemy wiecznie głodni. Posiłki powinniśmy spożywać częściej, a ich objętość wcale nie musi być mała – żeby składniki pożywienia były niskokaloryczne i prawidłowo zbilansowane. Kalorie dostarczane z pożywienia powinny pochodzić z: białka (ok. 10-15%), tłuszczów (ok. 25-30%), węglowodanów (ok. 50-60%). W naszym codziennym jadłospisie nie powinno również zabraknąć odpowiedniej ilości błonnika oraz witamin i minerałów. Które produkty mają wysoką, a które niską gęstość kaloryczną? Ujmując rzecz najprościej, niska gęstość energetyczna wynika z dużej zawartości wody w produktach, a wysoką determinuje znaczny poziom tłuszczu i cukrów. Źródło: http://www.good-tutorials.com/users/Zdrowa-dieta
Podpis