Cullermatrope
 
Notifications
Clear all
Cullermatrope
Cullermatrope
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-02-26
New Member

O mnie

Szafran to przyprawa, która przede wszystkim słynie ze swej ceny. Wszak jest to najdroższy tego typu produkt na świecie. Jednak pozyskiwana z wysuszonych słupków znajdujących się w jasnofioletowych kwiatach krokusa (Crocus Sativus) zasługuje na naszą uwagę przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. Sprawdźmy więc, jakie działanie wykazuje szafran i jakie zastosowanie znajduje w kuchni. Szafran to bogactwo witamin i mikroelementów, w tym witaminy A i C oraz cynku, kwasu foliowego, miedzi, potasu i selenu. Poza tym, nie brakuje w nim olejków eterycznych. Niegdyś szafran stanowił lek na odrę, żółtaczkę, choroby serca, a nawet artretyzm. Kobiety mogą po niego sięgać w momentach napięcia przedmiesiączkowego, ponieważ działa on rozluźniająco i uspokajająco. Z kolei mężczyźni powinni pamiętać, że aromatyczna przyprawa zabezpiecza plemniki przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do niepłodności. Szafran jest więc przeciwutleniaczem, który również hamuje pojawianie się pierwszych oznak starzenia. A jako, że w pozyskiwanych z kwiatów krokusa słupkach znajdziemy też związki zwiększające stężenie hormonów szczęścia (serotoniny i dopaminy), nie dziwi, że szafran jest ważnym składnikiem leków antydepresyjnych. Szafran rzeczywiście jest bardzo drogi - to nie ulega żadnym wątpliwościom. Z drugiej strony warto mieć na uwadze, że często wystarczą jedynie 2 nitki tej przyprawy, by idealnie podkreślić smak wielu potraw. Co więcej, stosowany w dużych ilościach mógłby wywołać efekt odwrotny - zniszczyć danie. A to dlatego, że szafran w smaku jest bardzo intensywny - gorzki, miodowo-korzenny. Jednak odrobiny tej cennej przyprawy nie powinno zabraknąć w zupach rybnych, potrawach z owocami morza, a przede wszystkim w słynnej hiszpańskiej paelli czy też hinduskim pilawie. Możliwości zastosowania szafranu nie kończą się jednak na potrawach wytrawnych. Szafran to również wyśmienity dodatek w cukiernictwie. Przykładowo jest on podstawowym składnikiem szwedzkich bułeczek szafranowych. Poza tym, warto dwie czerwono-złote nitki dodać do ciast drożdżowych, szarlotki oraz baby wielkanocnej. Tak samo, jak dekoracje cukiernicze uczynią je doskonałymi z wyglądu, tak szafran sprawi, że będą idealne w smaku.

 

Źródło:

1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/8

2. https://tx.me/BioTrendyPL/8

Podpis

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan