
O mnie
Szafran pozyskuje się z rośliny Crocus sativus i od 3000 lat jest wykorzystywany jako przyprawa i barwnik w żywności. Wysuszony szafran znany jest z korzennego, lekko ostrego, gorzkiego smaku, intensywnego zapachu podobnego do skoszonej trawy oraz delikatnie metalicznego połysku. Wytwarza się go ze znamion słupków rośliny przyprawowej − szafranu uprawnego. Szafran jest znany przede wszystkim ze swojej ceny, gdyż uchodzi za najdroższą przyprawę na świecie. 1 g szafranu kosztuje około 40 zł. Obecnie ponad 90% światowej podaży szafranu pochodzi z Iranu. Od lat tradycyjnie szafran był stosowany jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Współczesne badania potwierdzają zalety zastosowania szafranu dla wielu aspektów zdrowia człowieka, ale podważają inne tradycyjne zastosowania tej rośliny. Czytaj dalej, aby odkryć zastosowania, zalety i wady szafranu. W szafranie znajduje się ponad 150 związków aktywnych. Spośród nich najbardziej znaczące dla mechanizmów działania, smaku i zapachu szafranu są krocyna, pikrokrocyna i safranal. Karotenoidy są grupą związków występujących w roślinach odpowiedzialnych za wytwarzanie koloru w liściach i płatkach. Krocetyna i krocyna nadają szafranowi jego żółtawo-czerwony kolor. Krocyna nie jest łatwo wchłaniana przez żołądek, więc w organizmie jest przekształcana w krocetynę. Uważa się, że krocetyna zwiększa poziomy serotoniny w mózgu, co może tłumaczyć jej potencjalne działanie przeciwdepresyjne i łagodzące niepokój. Inne ważne karotenoidy zawarte w szafranie obejmują likopen, zeaksantynę i beta-karoten. Szafran zawiera również olejki eteryczne, pikrokrocynę odpowiadającą za gorzki smak, safranal odpowiedzialny za zapach i aromat szafranu. Safranal, jedna z innych głównych substancji chemicznych znalezionych w szafranie: Pobudza receptory beta 2 adrenergiczne, które zwiększają przepływ krwi i częstość akcji serca. Stymulacja naśladuje działanie noradrenaliny i adrenaliny. Hamuje receptory histaminy 1: Blokuje aktywność histaminy. Stymuluje receptory GABAa dodatkowo zwiększając działanie ochronne mózgu. Szafran jest również doskonałym źródłem kemferolu, flawonoidu o właściwościach przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych. Składniki chemiczne szafranu są odpowiedzialne za jego działanie poprawiające zdrowie. Źródło: https://www.youthreporter.eu/de/profil/Szafran/
Podpis