
O mnie
Szafran – co to jest i skąd się bierze? Szafran pozyskiwany jest z wysuszonych słupków krokusa. Jest to bylina, która osiąga do 15 cm wzrostu. Do produkcji szafranu wykorzystywane są jedynie czerwone niteczki, które nazywane są znamionami szafranu. Dlatego, żeby wyprodukować 1 kilogram tej przyprawy, potrzeba zebrać aż 150 tysięcy kwiatów krokusa uprawnego. To właśnie z tego powodu szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Uprawiany jest głównie w północnych Indiach, a także w Hiszpanii i Grecji. W szafranie możesz znaleźć takie substancje jak: krocynę, tiaminę, kwasy tłuszczowe, witaminę A, B6, C, a także kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Szafran to jedna z najdroższych i najszlachetniejszych przypraw świata. Od wielu wieków ceniony jest za swe unikalne właściwości lecznicze i wykorzystywany jako przyprawa, składnik kosmetyków i leków. W starożytności był cennym środkiem przeciwdepresyjnym i leczniczym w przebiegu wielu ciężkich chorób, np. czarnej ospy. Jego uprawa wymaga staranności i cierpliwości. Szafran pozyskuje się z ze słupków szafranu uprawnego. Pierwsze uprawy szafranu występowały na terenie Grecji. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę od basenu Morza Śródziemnego na Chinach kończąc. Największymi producentami rośliny nieprzerwanie od czasów starożytnych są: Hiszpania, Indie, Grecja i Iran, który odpowiada za połowę światowej produkcji. Szafran ma charakterystyczny cierpki smak i aromat świeżo skoszonej trawy. Jest wykorzystywany nie tylko w sztuce kulinarnej jako przyprawa podnosząca walory smakowe wielu dań. Szafran jest niezwykle cennym środkiem leczniczym. Podnosi poziom serotoniny i dopaminy, tzw. hormonów szczęścia, których obecność w organizmie wpływa korzystnie na samopoczucie i nastrój człowieka. Niezwykle przydatny w aurze jesienno-zimowej, gdy organizm pozbawiony światła słonecznego popada w melancholię. Szafran cenią panie głównie za jego korzystny wpływ na łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego, przypadłość spowodowaną zaburzeniami hormonalnymi, na którą cierpi wiele kobiet. Szafran wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Dawniej wykorzystywany był w leczeniu wielu dolegliwości i chorób, również ciężkich, np. infekcji dróg oddechowych, astmy, szkarlatyny i czarnej ospy. Przydatny w przebiegu chorób układu krwionośnego, chorób serca i żołądka, artretyzmu. U kobiet był stosowany w leczeniu chorób układu rodnego, a u niemowlaków w łagodzeniu kolek. Persowie i Egipcjanie stosowali szafran jako skuteczny afrodyzjak, antidotum na trucizny i środek wspomagający trawienie. Używali go także do leczenia odry. Obecnie liczne badania wykazują jego niezwykłe właściwości przeciwrakowe. Szafran jest skuteczny w leczeniu ran, hamuje wzrost wolnych rodników, co wpływa na jego właściwości odmładzające. Dlatego chętnie wykorzystują go producenci kosmetyków. Szczególnie warto sięgać po szafran w przypadku wystąpienia chorób płuc, reumatyzmu, migreny i innych bólów głowy. Roślina ta wpływa na poprawę apetytu i prawidłową pracę układu trawiennego. Szafran jest popularnym ziołem leczniczym. Jednak spożyty w nadmiarze może zaszkodzić. W powszechnej opinii zioła uchodzą za produkty zdrowe i nieszkodliwe, jednak należy uważać z ich dawkowaniem. Źle przechowywane i dawkowane preparaty ziołowe mogą wyrządzić tyle samo szkód, co preparaty farmakologiczne. Stosowanie szafranu bez uzgodnienia z lekarzem odradza się zwłaszcza kobietom będącym w ciąży. Spożywany w większych ilościach może doprowadzić do poronienia. Również dzieci nie powinny stosować tego zioła ze względu na brak konkretnych badań w kierunku wpływu na ich organizm. Ciekawostką jest, że przyprawa ta wykazuje również właściwości lecznicze. Szafran od wieków jest znanym afrodyzjakiem, łagodzi depresje, ma działanie antybakteryjne i wspomagające trawienie. Poznaj jego wyjątkowe właściwości! 1. Silny przeciwutleniacz Maleńkie kwiatki szafranu są skarbnicą antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w nim crocin, crocetin, safranal czy kaempferol. Crocin i crocetin to pigmenty karotenoidowe, które odpowiadają za czerwony kolor szafranu. Działają antydepresyjnie, przeciwzapalnie, wspomagają odchudzanie, zmniejszają apetyt i chronią komórki przed uszkodzeniem. Safranal nadaje przyprawie wyraźny smak i aromat, ale może również poprawiać nastrój, pamięć i zdolność uczenia. Natomiast znajdujący się w płatkach kwiatów szafranu kaempferol jest związkiem o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antydepresyjnych i antynowotworowych. 2. Może działać antynowotworowo Szafran dostarcza organizmowi silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników i naprawiają uszkodzenia przez nie wyrządzone. Te właściwości sprawiają, że może również działać przeciwnowotworowo, jednak aby potwierdzić tę informację, trzeba przeprowadzić odpowiednie badania. 3. Łagodzi objawy PMS Zespół napięcia przedmiesiączkowego, to różne objawy emocjonalne i fizyczne, które występują u kobiet. Przeprowadzone badania wykazały, że 30 mg szafranu dziennie może zmniejszać drażliwość i ból oraz obniżyć lęk i poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. 4. Jest znanym afrodyzjakiem Afrodyzjaki to pokarmy, które zwiększają libido. Okazuje się, że ta popularna przyprawa może być afrodyzjakiem zarówno dla kobiet i mężczyzn. 5. Zmniejsza apetyt i utrzymuje uczucie sytości na dłużej Przekąski to zgubny nawyk, który może powodować wzrost wagi. Przyprawa ta dodawana do dań znacznie dłużej utrzymuje uczucie sytości w żołądku, a w efekcie zmniejsza apetyt, obwód w talii i wskaźnik masy ciała. Choć nie do końca wiadomo, czy nie jest to działaniem pobocznym, bo prawdopodobnie szafran dzięki poprawie nastroju, zmniejsza chęć do podjadania. Szafran to przyprawa o subtelnym smaku i aromacie, która doskonale komponuje się z warzywami czy pikantnymi potrawami. Wiele korzyści zdrowotnych sprawia, że warto mieć go wśród zestawu swoich ulubionych przypraw i wzbogacać nim smak przyrządzanych dań.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPOL/667
2. https://telega.one/BioTrendyPOL/667