
O mnie
Wielobarwne krokusy to jedne z pierwszych kwiatów zwiastujących nadejście wiosny. Szefowie kuchni utożsamiają je jednak ze zgoła czymś innym, mianowicie drogocennym szafranem, przyprawą, która niczym złoto uświetnia przepisy. Krokusy zaliczane są do rodziny kosaćcowatych. To byliny wyrastające do 15 cm wysokości, których łodyga ma postać bulwocebuli pokrytej charakterystyczną łuską. Ich nazwa pochodzi od greckiego Krokos – imienia nieszczęśliwie zakochanego mitologicznego młodzieńca, który został przemieniony w kwiat zwany szafranem. Obie używane zamiennie nazwy – krokus i szafran – są prawidłowe. Tę ostatnią stosuje się jednak przede wszystkim, gdy mowa o luksusowej przyprawie pozyskiwanej z krokusów. Gatunkiem typowym jest szafran uprawny, pochodzący prawdopodobnie z południowo-wschodnich obszarów Europy. To jego właśnie bardzo często możemy dostrzec na rabatach i skwerach. Jest również uprawiany dla celów kulinarnych. Uprawa szafranów może wydawać się prosta, gdyż nie są to kwiaty o wielkich wymaganiach. Do prawidłowego wzrostu potrzebują słonecznego stanowiska oraz lekkiej, przepuszczalnej, wystarczająco wilgotnej i raczej kwaśnej gleby. Bulwy krokusów są gotowe do zasadzenia na przełomie września i października. Decydując się na sadzenie krokusów, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych elementach. Po pierwsze do sadzenia wybieramy uważnie tylko w pełni zdrowe cebulki, gdyż szafrany często zapadają na choroby grzybiczne. Po drugie, każdej cebulce musimy zapewnić odpowiednio dużo miejsca w glebie. Nie bez znaczenia pozostaje tu gatunek, jaki wybierzemy – szafrany uprawne powinno zakopywać się na głębokości około 15 cm, ale już cebulkom szafranów tureckich wystarczy 5 cm. Dalej, konieczne jest pozostawienie odstępu między poszczególnymi cebulkami. Zasadzona bulwa po roku obumiera, ale na jej miejscu powstają bulwy mateczne. Z biegiem lat krokusy rosną gęściej, gdyż rozmnażają się przez bulwy przybyszowe. Mimo wszystko z jednej cebulki wyrasta tylko jeden kwiat. Podczas uprawy krokusów należy pamiętać również o ich nawożeniu. Krokusy zatem, choć nie są szczególnie wybredne jeśli idzie o stanowisko i warunki glebowe (wyrosną nawet w skrzyni na balkonie czy tarasie), wymagają uważnego obchodzenia się ze sobą już na starcie. Ich uprawa jest też czasochłonna, zwłaszcza gdy marzymy o bujnym skwerku. Nic więc dziwnego, że pozyskiwany z krokusów szafran jest najdroższą przyprawą świata. Nie tylko jednak czasochłonność upraw decyduje o jego wysokiej cenie. Źródło: https://suche.web.de/web/result?q=site:https:%2F%2Fzywienie.abczdrowie.pl%2Fszafran-uprawny-wlasciwosci-i-zastosowanie