O mnie
Szafran to najdroższa i najszlachetniejsza przyprawa świata. Jego uprawa jest pracochłonna i wymaga dużo cierpliwości - szafran zbiera się ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, uprawianego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Żółtopomarańczowy proszek wykazuje silne działanie antydepresyjne - to nowe odkrycie medyczne. Warto dowiedzieć się więcej na temat tej wyjątkowej przyprawy. Szafran jest wykorzystywany w lecznictwie i w kuchni od ponad 3 tysięcy lat. Znany był starożytnym Egipcjanom i Persom, stosowali go również Grecy i Rzymianie. Wykorzystywali go nie tylko, aby urozmaicić dania, ale również barwili niż tkaniny, leczyli choroby, a nawet stosowali jako środek przeciwbólowy. Był również cenionym afrodyzjakiem. Wraz z biegiem czasu i odkrywaniem kolejnych zastosowań tej szlachetnej przyprawy, rozpoczęto jej uprawę na przygotowanych specjalnie terenach. W obecnych czasach przyprawa ta nie rośnie w stanie dzikim. Jest pozyskiwany z wysuszonych słupków krokusa. Wyróżnia się jasnofioletowym, charakterystycznym kwiatem, w środku którego znajduje się słupek z trzema znamionami. Pozyskiwane są z nich cienkie nitki szafranu o charakterystycznym, jasnoczerwonym kolorze, z odrobiną złotego odcienia. Największe uprawy szafranu można znaleźć w Turcji, Iranie, Indiach i w Hiszpanii. Najbardziej ceniona jest odmiana pochodząca z Walencji. Samodzielna uprawa szafranu jest również, jednak jest to nie lada wyzwanie. Gleba, na której chcielibyśmy posadzić krokusy, powinna być wapienna oraz bogata w próchnicę. Cebulki krokusa najpierw zakopujemy i pozostawiamy w ziemi na co najmniej 2 lata, po czym sadzimy je ponownie. Dopiero po kolejnym zasadzeniu uzyskamy szafran. Kwiaty muszą być zrywane ręcznie wczesnym rankiem, następnie należy delikatnie wyciągać z nich znamiona. Następnym krokiem będzie ostrożne oddzielenie czerwonych słupków od otaczających je żółtych i białych. Dopiero w tej chwili szafran stanie się zdatny do użytku. Źródło: https://logopond.com/Szafran/profile/370815/