
O mnie
Szafran to współcześnie najdroższa przyprawa świata. Za kilogram tego kulinarnego dodatku trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy złotych! Tak wysoka cena szafranu sprawia, że uważa się go niemal za towar luksusowy. Jego niepowtarzalny smak jest jednak wart każdych pieniędzy. Do czego użyć szafranu? Jakie są właściwości tej drogocennej przyprawy? Tradycje użycia szafranu w różnych dziedzinach życia są niezwykle stare. Przyprawę znano doskonale już w czasach dawnej Persji oraz starożytnego Egiptu. Wzmianki o niej można znaleźć m.in. w prastarej pracy medycznej nazywanej Papirusem Ebersa. Szafran był również stosowany przez Greków oraz Rzymian. Przez wieki przyprawie nadawano różne zastosowania. Nie tylko urozmaicano nią różne kulinarne specjały, ale także używano jako afrodyzjaku, leku na odrę oraz barwnika do tkanin. Przyprawę uzyskuje się z wysuszonych słupków kwiatowych szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus) – rośliny z rodziny kosaćcowatych, pochodzącej prawdopodobnie z Azji Mniejszej. Obecnie gatunek nie występuje w stanie dzikim, a jego największe uprawy znajdują się w Indiach, Iranie, Turcji oraz południowej Hiszpanii. Szafran uprawny to jeden z kilku gatunków rośliny rodzaju Crocus. Najbardziej ceniony jest ten hodowany w Walencji. Do Hiszpanii szafran przywędrował w okolicach VIII wieku za sprawą muzułmanów ze wschodu, którzy wraz z przyprawą przywieźli też ryż oraz cukier. Roślina ta jest niewielkich rozmiarów byliną, osiągającą kilkanaście centymetrów wysokości. Jej najcenniejszy element stanowi jasnofioletowy kwiat, a dokładnie mieszczący się w nim słupek i jego charakterystyczne czerwone znamiona. To właśnie z nich wytwarzana jest drogocenna przyprawa. Źródło: https://www.myminifactory.com/users/Krokus
Podpis