
O mnie
Powodem do odchudzania mogą być kwestie związane z wyglądem i własnym poczuciem wartości, niektórzy chcą schudnąć ze względu na swoje zdrowie. Niezależnie jednak od motywów, jakimi się kierujesz, chcąc schudnąć – warto wiedzieć, co jest skuteczne. W przypadku zdrowych osób proces odchudzania polega na deficycie kalorycznym. Deficyt kaloryczny to sytuacja, gdy dostarczamy organizmowi mniej energii (w kilokaloriach), niż on tego wymaga z uwagi na naszą codzienną aktywność. Każda skuteczna dieta na odchudzanie wiąże się z opisanym powyżej procesem. Zatem efekty uzyskane poprzez stosowanie diet nie wiążą się bezpośrednio z ograniczeniem pewnych grup produktów albo makroskładników – jak na przykład w dietach niskowęglowodanowych (przykład: dieta ketogeniczna) czy niskotłuszczowych albo polegających na wyeliminowaniu z menu ziemniaków, pieczywa i makaronu. Takie działania owszem, mogą być skuteczne na odchudzanie, ale bezpośrednim powodem, przez który chudniemy, nie jest ograniczenie spożycia pieczywa, a idący za tym deficyt kaloryczny. Ponieważ zazwyczaj ograniczając w menu chleb – niegdyś podstawowy element codziennej diety – po prostu jemy dużo mniej. Skąd wiedzieć, jaką kaloryczność w diecie zastosować? Specjaliści dietetycy korzystają w tym celu ze specjalnych wzorów matematycznych (np. Mifflina, Harissa-Benedicta). Następnie od uzyskanego wyniku należy odjąć na początek 300-500 kilokalorii i w ten sposób otrzymuje się wartość kaloryczną diety odchudzającej dla danej osoby. Można wykonać te przeliczenia samodzielnie z użyciem ogólnodostępnych kalkulatorów dietetycznych, ale łatwo wówczas o pomyłkę, dlatego jeśli chcesz podejść do odchudzania poważnie – zwróć się do dietetyka, który pomoże ci w ustaleniu właściwej kaloryczności diety odchudzającej. Proces odchudzania wymaga czasu – oczywiście w zależności od wielu czynników, jak liczba kilogramów do zrzucenia, stopień stosowania się do diety, predyspozycje genetyczne. Faktem jest jednak, że pośpiech nie jest skuteczny na odchudzanie, a wręcz może je spowolnić. W jaki sposób? Otóż w sytuacji, gdy chcąc schudnąć szybciej, zaczynasz stosować dietę o zbyt niskiej, wręcz głodówkowej liczbie kalorii – zamiast do schudnięcia doprowadzasz do stopniowego spowolnienia metabolizmu. Skutkuje to tym, że odchudzić się jest bardzo trudno, a wszelkie próby niewielkiego podniesienia kaloryczności w diecie kończą się efektem jojo – przybraniem na masie ciała spowodowanym magazynowaniem energii przez „wygłodzony” organizm. Dlatego warto zapamiętać, że skuteczne „leki” na odchudzanie to cierpliwość i rozsądek. W jaki sposób można wspomagać utratę masy ciała i na ile działają reklamowane jako „skuteczne” preparaty na odchudzanie? Choć stanowczo podkreślam, że najbardziej skuteczne na odchudzanie jest odpowiednie dobranie kaloryczności diety, to jednak nauka jednoznacznie potwierdza, że w celu wspomagania procesu odchudzania można stosować pewne naturalne (roślinne) środki odchudzające. Mogą to być zioła bezpośrednio dodawane do posiłków albo odpowiednio zmieszane z różnych ziół herbatki na odchudzanie. Skuteczne przede wszystkim będą takie zioła i rośliny: o działaniu moczopędnym, pomagające w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu – np. skrzyp polny, pokrzywa zwyczajna, brzoza, rdest ptasi; zawierające związki zwane antrachinonami zioła wspomagające wypróżnianie, np. len (siemię lniane), kruszyna pospolita (kora), rzewień (korzeń), senes (liście); fasola zwyczajna – zawierająca fasolaminę zmniejszającą poziom trawienia skrobi w jelicie, garcinia cambogia – roślina zawierająca kwas HCA (kwas hydroksycytrynowy) o udowodnionych właściwościach zmniejszających apetyt. Błonnik pokarmowy znajduje się w owocach, warzywach i produktach roślinnych, jak zboża czy nasiona roślin strączkowych oraz orzechy, pestki. Można spotkać wiele rodzajów włókna pokarmowego (inna nazwa błonnika), jednak każdy z nich może przyczyniać się do redukcji masy ciała. Błonnik posiada właściwości wiązania wody, przez co jego cząsteczki pęcznieją w układzie pokarmowym, zwiększając uczucie sytości po posiłku (bogatym w któreś z jego wyżej wymienionych źródeł, oczywiście). Jedząc pokarmy wysokobłonnikowe, szybciej będziesz najedzona, a w efekcie spożyjesz mniej kalorii i będziesz chudnąć. Tę cechę błonnika można wykorzystywać dwojako – wprowadzając do menu produkty zawierające dużo błonnika lub stosując skuteczne tabletki na odchudzanie (lub kapsułki/proszek) z błonnikiem. Plusem takich środków jest fakt, że w porcji zawierają dużą ilość błonnika, a jednocześnie są to produkty naturalne (zwykle zawierają w swoim składzie przede wszystkim inulinę – jeden z rodzajów błonnika oraz substancję wiążącą, mającą scalać cząsteczki inuliny w obrębie tabletki/kapsułki). Odpowiadając na pytania, jakie skuteczne tabletki na odchudzanie polecam – mówię, że przede wszystkim nie one są podstawą diety odchudzającej. Jednakże dodaję, że korzystanie z suplementów z błonnikiem nie jest szkodliwe i ryzykowne, a idące za tym korzyści obejmują wpływ na redukcję masy ciała. Źródło: https://www.polygon.com/users/BioTrendy-PL
Podpis
Źródło: https://gifyu.com/biotrendy