O mnie
Sprzężony kwas linolowy CLA występuje głównie w produktach zwierzęcych – mleku, przetworach mlecznych i mięsie pochodzących od przeżuwaczy. Należy do najlepiej przebadanych związków bioaktywnych i wykazuje liczne działania prozdrowotne: przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, redukujące tkankę tłuszczową, poprawiające działanie układu odpornościowego i zwiększające wrażliwość insulinową. Zawartość CLA w produktach spożywczych jest zależna od wielu czynników, a kluczowe znaczenie ma sposób hodowli zwierząt. Aby zwiększyć udział tych kwasów w diecie, należy wybierać żywność pochodzącą z tradycyjnych, małych gospodarstw rolnych. CLA (sprzężony kwas linolowy, conjucted linolic acid) to kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego, który w swoim łańcuchu zawiera 18 atomów węgla i 2 sprzężone wiązania podwójne. Sprzężenie oznacza, że wiązania podwójne przy atomach węgla są rozdzielone tylko jednym wiązaniem pojedynczym. Jest to rzadko spotykana właściwość w naturze i w niej upatruje się wyjątkowości kwasu CLA, który wykazuje szereg działań prozdrowotnych. Zalicza się on do grupy tłuszczów typu trans, ale nie należy utożsamiać go z bardzo szkodliwymi dla zdrowia uwodornionymi tłuszczami roślinnymi. Konfiguracja trans w kwasie CLA tworzy się naturalnie i nie wykazuje negatywnego działania. Istnieje kilkadziesiąt różnych izomerów kwasu CLA, jednak powszechnie występują 2. Najczęściej spotykane odmiany zawierają podwójne wiązanie przy 9. i 11. węglu lub przy 10. i 12. węglu łańcucha i to na nich skupiają się badania naukowe dotyczące wpływu na zdrowie. Dominujący wśród kwasów CLA jest izomer cis-9, trans-11 (kwas żwaczowy, rumenowy), który stanowi 80-90% wszystkich izomerów CLA w mięsie i mleku, a drugi co do częstości występowania trans-10, cis-12 – 10-20%. Kwasy linolowe CLA są wytwarzane głównie przez zwierzęta przeżuwające. Część z nich powstaje w przewodzie pokarmowym (szczególnie w żwaczu) w obecności odpowiednich bakterii symbiotycznych, m.in. Butyryvibrio fibrisolvens. Głównie jednak są wytwarzane w tkankach zwierząt poligastrycznych i wbudowywane w tłuszcz zawarty w ich mleku, mięśniach (tłuszcz niewidoczny) i między mięśniami (tłuszcz widoczny). U zwierząt posiadających jeden żołądek zachodzi synteza kwasu CLA, ale na dużo niższym poziomie. Kwas ten jest wykrywany również w tkance tłuszczowej człowieka i mleku kobiecym. Przypuszczalnie nie jest on jedynie dostarczany z pożywieniem, ale też w pewnym stopniu produkowany w organizmie. Głównymi źródłami sprzężonego kwasu linolowego są mięso i tłuszcz mleczny pochodzące od zwierząt przeżuwających: krów, owiec, kóz, a także saren czy kangurów. Najwyższą zawartością izomeru CLA cis-9, trans-11 spośród mleka charakteryzuje się mleko owcze, jednak ze względu na małą dostępność produktów z niego wytwarzanych nie stanowi istotnego źródła CLA.
Źródło:
1. https://telegram.me/BioTrendyPL/515
Podpis