
O mnie
Spirulina to zielono-niebieska alga, posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na zdrowie organizmu człowieka. Uprawia się ją w różnych rejonach świata. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze względu na sprzyjające warunki środowiskowe i klimatyczne. Takimi obszarami są Azja (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), Ameryka Północna (Hawaje, Meksyk), Ameryka Południowa, a także Afryka (rejon Czadu). Jednak niezależnie skąd pochodzi spożywana przez nas Spirulina, ważne jest, aby sprawdzić czy pochodzi od producenta, który posiada niezbędne certyfikaty i patenty. Wiemy wtedy, że nie oszczędza on na jakości swoich produktów, dzięki czemu będziemy mogli korzystać ze wszystkich właściwości Spiruliny. Spirulina to aktualnie najbardziej przebadane pożywienie, podobnie jak jej kuzynka alga Chlorella. Jest to niebiesko-zielona alga, która rośnie w czystej, alkalicznej wodzie. Jej naukowa nazwa to Spirulina Platensis, która należy do rodziny cyjanobakterii. Nazwa Spirulina pochodzi od słowa spirala i tyczy się jej charakterystyki fizycznej, która swoim wyglądem przypomina sprężynkę. Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. To właśnie w tej kulturze uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci cennych tecuitlatl – zielonych ciasteczek. Jednak przez wieki o niej zapomniano, a na odkrycie jej wartości trzeba było czekać aż do lat 70-tych, kiedy francuska firma jako pierwsza zaczęła produkcję Spiruliny na dużą skalę. W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o niej, jako o bardzo wartościowym Superfood. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze intensywniejszych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Spirulina jest niezwykle bogata w: białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy węglowodany niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy witaminy – niezwykle bogate źródło wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, E) minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina Spirulina wchodzi w skład różnego rodzaju koktajli, batonów energetycznych oraz naturalnych suplementów diety. Przyjmowana regularnie może odbudować i poprawić w sposób znaczący nasze zdrowie. Do chwili obecnej istnieje prawie 1200 naukowych artykułów, które oceniają i potwierdzają właściwości Spiruliny. Nie każdy ma możliwość kupić Spirulinę bezpośrednio w kraju, w którym jest hodowana. Jednak można ją również dostać na naszym rynku oraz przyjmować w różnych postaciach (najpopularniejsze to tabletki i proszek). Poniżej przedstawiamy potwierdzone właściwości regularnego stosowania algi Spirulina. Naukowcy dowiedli, że suplementacja algą Spirulina zmniejsza powierzchnię błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty od 33% do 48%. Przekłada się to na większą przepustowość naczynia. Pokazuje to, że może ona zapobiegać powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu. Warto zauważyć, że w badaniu również wykorzystano dietę o wysokiej zawartości cholesterolu (HCD – high-cholesterol diet). To pokazuje, że regularne spożywanie Spiruliny może dosłownie odwrócić szkody wyrządzone przez nieprawidłową dietę. Można wyobrazić sobie jakie korzyści dla serca niesie zdrowa, zbilansowana dieta oraz regularne spożywanie algi Spirulina. Naukowcy odkryli, że zawarta w Spirulinie fikocyjanina posiada właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi. [2] Naukowcy z Japonii uważają, że podczas spożywania tej algi dochodzi do odwracania dysfunkcji śródbłonka w zespole metabolicznym (ZM), który charakteryzuje się licznymi zaburzeniami zwiększającymi ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Spirulina przedstawia się bardzo obiecująco na przyszłość (dalsze badania są niezbędne), ponieważ może wspomóc walkę z tymi chorobami i zmniejszyć ich częstotliwość występowania. Według Światowej Organizacji Zdrowia dużo krajów na świecie jest dotkniętych problemem występowania wysokiego poziomu arsenu. Do zatruć dochodzi nawet w krajach rozwiniętych. Jednak według naukowców miejsca z największą liczbą przypadków to Daleki Wschód, czyli Bangladesz i Indie, ale także Chile. Występuje on najczęściej w wodzie pitnej, która jest spożywana przez ludzi każdego dnia. Badania kliniczne wykazały, że w samym Bangladeszu do 3% całego narodu posiada objawy zatrucia samym arsenem. Jak podkreślają naukowcy nie ma specyficznego leczenia zatrucia, dlatego sprawdzili alternatywę, w postaci algi Spirulina. 24 pacjentom, którzy cierpieli na przewlekłe zatrucie arsenem podano dwa razy na dobę Spirulinę (250 mg) oraz cynk (2 mg), a 17 chorym tylko placebo. Stwierdzili, że Spirulina z cynkiem przerosła ich oczekiwania. U uczestników, przyjmujących algę odnotowano aż 47% spadek arsenu w organizmie. Źródło: https://comments.bot/thread/T3oJeEirp
Podpis