Zatiomate
 
Notifications
Clear all
Zatiomate
Zatiomate
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-06-22
New Member

O mnie

Spirulina (Arthrospira platensis), błędnie uważana za niebieską algę, jest gatunkiem należącym do klasy sinic, który rośnie dziko w oceanach i słonych jeziorach o ciepłych, alkalicznych wodach, preferując obszary o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jest bardzo przydatny dla zdrowia układu odpornościowego, układu nerwowego, jak również ma korzyści w przypadkach celiakii i osteoporozy. Ten wodorost jest znany i spożywany od wieków jako naturalny suplement diety, nie tylko ze względu na jego wysoką wartość odżywczą, ale także ze względu na różne korzystne właściwości, które są przydatne dla naszego organizmu, do tego stopnia, że dziś nadal jest uważany za "superfood". Spirulina, podobnie jak algi Chlorella, ma ciemnozielony kolor dzięki obecności chlorofilu, a jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jej nitkowatych włośników. W naturze występuje kilka gatunków Spiruliny, ale tylko trzy z nich zostały gruntownie przebadane, zarówno pod kątem ich wartości odżywczej, jak i potencjalnej wartości terapeutycznej, a mianowicie Spirulina platensis, Spirulina maxima i Spirulina fusiformis. Jego zastosowanie sięga nawet czasów rzymskich, gdzie był wykorzystywany głównie jako pokarm dla ludności afrykańskiej. Ta alga (Spirulina platensis) jest nadal zbierana w jeziorze Czad w środkowo-zachodniej Afryce i przetwarzana przez miejscową ludność na suche słodycze. Cywilizacje prekolumbijskie również wykorzystywały ją jako źródło pożywienia (Spirulina maxima), szczególnie Aztekowie, którzy pozyskiwali ją z jeziora Texcoco w środkowym Meksyku.

 

Algi Spirulina zawierają szereg składników odżywczych, które czynią je idealnym pożywieniem, tj. duże ilości białek, witamin, soli mineralnych, węglowodanów, pigmentów, pierwiastków śladowych i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

 

Proteiny:  Spirulina jest szczególnie bogata w białka roślinne, które stanowią około 60% jej masy.  Jest to bardzo istotna liczba, ponieważ najlepsze roślinne źródła białka oferują około połowy tych ilości. Na przykład mąka sojowa zawiera tylko 35%. Z jakościowego punktu widzenia, Spirulina dostarcza pełnowartościowych protein, ponieważ zawiera cały zakres niezbędnych aminokwasów (około 11%).

 

Witaminy:  Spirulina zawiera kilka witamin, w tym: Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12): Mogą one przyspieszać procesy molekularne, co czyni je przydatnymi w metabolizmie białek, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Spirulina jest również wyjątkowo bogata w witaminę B12, czyli kobalaminę. Spirulina jest również wyjątkowo bogata w witaminę B12, czyli kobalaminę. Ta niezbędna witamina nie jest w stanie być produkowana przez nasz organizm, dlatego musi być przyjmowana przez pokarmy takie jak mięso, ryby, skorupiaki i produkty mleczne. Z tych powodów jest to zdecydowanie najtrudniejsza witamina do przyjmowania, jeśli stosujesz dietę wegetariańską lub nawet wegańską, ponieważ nie zawierają jej żadne owoce, warzywa, zboża ani rośliny strączkowe. Spirulina ma około 4 razy więcej witaminy B12 niż znajduje się w surowej wątrobie, która od dawna uważana jest za najlepsze źródło tego składnika odżywczego. Wodorosty te zawierają również poziom witaminy E porównywalny do tego, który można znaleźć w kiełkach pszenicy, uznawanych za jedno z najbogatszych źródeł tej substancji. Główne witaminy antyoksydacyjne zawarte w Spirulinie to ß-karoten, inne karotenoidy i witamina E. Chronią komórki przed agresją wolnych rodników (działanie przeciwstarzeniowe).

 

Minerały: Spirulina zawiera znaczne ilości minerałów, takich jak żelazo, magnez, wapń i fosfor. Spirulina jest doskonałym źródłem żelaza (zawiera go 20 razy więcej niż kiełki pszenicy). Żelazo jest minerałem występującym głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso i ryby, dlatego spożywanie tej algi jest bardzo przydatne dla wegetarian, sportowców, kobiet w ciąży i nastolatków.

 

Właściwości wodorostów Spirulina

Alga Spirulina posiada szereg korzystnych właściwości przydatnych dla naszego organizmu. W medycynie alternatywnej mikroalga ta jest szczególnie wykorzystywana ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze:

 

- Przeciwutleniacz: duże ilości witaminy E, beta karotenu i zeaksantyny nadają tej aldze ważne działanie przeciwstarzeniowe, przydatne w walce z niszczącym działaniem wolnych rodników, które są głównie odpowiedzialne za zużycie błon komórkowych, które warunkuje nie tylko starzenie się, ale także poważniejsze choroby z nim związane.

- Przeciwzapalne: kwasy tłuszczowe obecne w tym wodorostów, wśród których kwas linolowy, są w stanie wywierać działania przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne poprzez produkcję niektórych substancji, zwanych prostaglandyn, które, gdy aktywowane, dają początek eikozanoidów, agentów w stanie zablokować narodziny każdego przewlekłego stanu zapalnego.

- Detoksykacja: Wodorosty Spirulina, charakteryzujące się pewnymi roślinnymi pigmentami, takimi jak chlorofil, fikocyjanina i ksantofile, wykazują niezwykłe właściwości detoksykacyjne, wspomagając organizm w eliminacji metali ciężkich obecnych w nim.

- Rozszerzające naczynia krwionośne: Spirulina, zawierająca duże ilości ksantofili, jest również w stanie odgrywać rolę przeciwstawną w stosunku do substancji, które powodują zwężenie naczyń krwionośnych, regulując w ten sposób systemowe ciśnienie tętnicze wraz z prostaglandynami, kwasami cyklopentanowymi o właściwościach rozszerzających naczynia krwionośne.

- Antykoagulanty: kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w tej mikroaldze są w stanie utrudnić tworzenie się skrzepów we krwi, co pozwala na jej większą płynność.

- Immunomodulatory: właściwości te pozwalają tej aldze wzmocnić układ odpornościowy poprzez ochronę organizmu przed atakiem patogenów. Ponadto Spirulina posiada również właściwości dietetyczne, co czyni ją doskonałym suplementem roślinnym dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.

- Odchudzanie: Spirulina jest coraz częściej polecana przez dietetyków ze względu na swoje właściwości odchudzające, w szczególności ze względu na obecność fenyloalaniny, aminokwasu zdolnego do oddziaływania na układ nerwowy wywołując uczucie sytości, co w konsekwencji ułatwia odchudzanie poprzez uregulowanie ilości przyjmowanych pokarmów.

- Ożywczy i regenerujący: oprócz powodowania efektu sytości, również dzięki znacznemu spożyciu składników odżywczych bez wkładu kalorycznego, Spirulina ma działanie energetyzujące i tonizujące układ mięśniowy, poprawiając zdrowie tych organów dzięki interwencji białek i witamin w niej zawartych.

- Hipolipidemiczne: wielonienasycone kwasy obecne w tym wodorostów (omega-3) są w stanie zmniejszyć stężenie lipidów we krwi, udowadniając, że jest cennym sojusznikiem dla osób cierpiących na wysoki poziom cholesterolu.

 

Zastosowanie i korzystne działanie Spiruliny

Dzięki swoim właściwościom, wodorosty Spirulina mogą być stosowane do rozwiązywania i łagodzenia różnych problemów:

 

- Trądzik: wysokie stężenie witaminy A ułatwia regulację wydzielania sebum, ograniczając w ten sposób stany zapalne skóry i zapobiegając powstawaniu wyprysków.

- Włosy: obecne w nim witaminy z grupy B są w stanie uzdrowić zmęczone i matowe włosy, wzmacniając je i nadając im większy połysk. Co więcej, mikroalga ta jest również bardzo przydatna w pielęgnacji włosów przetłuszczających się, ponieważ witamina B2, wiążąc się z substancjami tłuszczowymi, ułatwia ich eliminację poprzez zwykłe płukanie.

- Cukrzyca: ostatnie badania nadały Spirulinie właściwości zdolne do regulowania niezbędnej dawki insuliny, działania, które odgrywa zasadniczą rolę w obniżaniu indeksu glikemicznego.

- Cellulit: Wodorosty Spirulina oferują się jako jeden z najbardziej skutecznych środków na cellulit dzięki właściwościom drenującym, detoksykującym i rozszerzającym naczynia krwionośne, o których była już mowa powyżej.

- Anemia: zawierając znaczne ilości witaminy B12, Spirulina jest w stanie odegrać ważną rolę w walce z początkiem tej patologii. Niedobór tej witaminy może spowodować dysfunkcję metaboliczną znaną jako niedokrwistość złośliwa, głównie z powodu słabego wchłaniania kobalaminy (witaminy B12).

- Niepokój, pamięć i koncentracja: Spirulina może być stosowana jako środek zwalczający stany niepokoju, często związane z brakiem magnezu w organizmie. Ponadto witaminy, przeciwutleniacze i obecność kwasów tłuszczowych wykazują ważne właściwości, z których może korzystać układ nerwowy, nie tylko chroniąc go przed uszkodzeniami spowodowanymi starzeniem się, ale także poprawiając zdolność koncentracji osób, które używają tego wodorostu.

- Wrzód, zapalenie jelita grubego, drażliwa okrężnica: właściwości detoksykujące i oczyszczające, jakie daje Spirulina, pozwalają oczyścić układ pokarmowy, poprawiając jego kondycję i zapobiegając infekcjom bakteryjnym.

 

Przeciwwskazania i dawkowanie

Spirulina, jeśli jest stosowana we wskazanych dawkach, nie powoduje żadnych niepożądanych skutków ubocznych, ale jeśli jest przyjmowana w sposób nieprzemyślany, może powodować gorączkę, zaparcia i nudności. Jego spożywanie nie wiąże się z żadnymi przeciwwskazaniami, choć istnieją przypadki graniczne, w których zaleca się stosowanie go z wyjątkową ostrożnością. Dla ludzi, którzy cierpią z powodu chorób autoimmunologicznych, a w szczególności odnosimy się do tych chorób, które przedstawiają dysfunkcję komórek układu odpornościowego, stosowanie tego wodorostu nie jest zalecane, ponieważ może to spowodować komplikacje. Ponadto, Spirulina, choć okazuje się być wielką pomocą dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, może powodować pewne problemy w przypadku nadmiernej dawki tak, że może dać początek nadczynności tarczycy. Aby skorzystać z właściwości tego wodorostu jest konieczne, aby używać go z ostrożnością biorąc go początkowo w minimalnych dawkach, a następnie zwiększyć powoli w celu przyzwyczajenia ciała bez prowadzenia ryzyka powodując niepożądane skutki. Wodorosty te mogą być spożywane w każdym wieku, zarówno przez dorosłych jak i dzieci, ale także przez osoby starsze i kobiety w ciąży, jednak w przypadku niedoborów minerałów, białek, witamin czy kwasów tłuszczowych zawsze zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem terapii. Jeśli chodzi o czas stosowania, konieczne jest naprzemienne okresy przyjmowania, które mogą wahać się od 3 do 4 miesięcy w odstępach 2 lub 3 miesięcy, właśnie dlatego, że długotrwałe stosowanie może prowadzić do zmęczenia wątroby i nerek.

 

Źródło:

1. https://comments.bot/thread/th894cZ1z

2. https://www.youtube.com/redirect?q=https%3A%2F%2Fwww.biotrendy.pl%2Flifestyle%2Fspirulina-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie%2F

3. https://www.researchgate.net/deref/https%3A%2F%2Fwww.biotrendy.pl%2Flifestyle%2Fspirulina-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie%2F

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan