Tenprionaterowa
 
Notifications
Clear all
Tenprionaterowa
Tenprionaterowa
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-03-27
New Member

O mnie

Nie od dzisiaj wiemy, że spożywana przez nas żywność może być lekarstwem. W końcu już sam Hipokrates mawiał „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Jednakże wśród produktów spożywanych na całym świecie są takie, które charakteryzują się szczególnie wysoką zwartością wybranych, cennych składników odżywczych np. witamin, antyoksydantów czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Taką żywność nazywamy superfoods i do tej kategorii zaliczane są także jagody acai. Czy słusznie? Co to są jagody acai? Pierwotnie pochodzą one z Ameryki Południowej, ale dzięki swoim cennym właściwościom zdrowotnym zostały rozpowszechnione w całej strefie międzyzwrotnikowej. Jagody acai są owocem euterpy warzywnej, drzewa należącego do gatunku palm. Owoce rosną u szczytu drzew, w gronach zawierających od 500 do 900 jagód. Mają ciemnofioletową barwę i pojedynczą, dużą pestkę. Palmy wydają owoce dwa razy do roku. Tradycyjnie podaje się je w wersji wytrawnej lub na słodko. Jagody acai – hit na odchudzanie? Populacja, nie tylko Polska, ale całej Unii Europejskiej starzeje się. Wraz z wzrastającym wiekiem, rośnie także częstość zapadania na różne choroby, w tym także te dietozależne, do których zaliczamy: cukrzycę, otyłość, choroby układu krążenia i nowotwory. Jak dobrze wiemy, odpowiednio dobrana, zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych chorób lub całkowicie im zapobiec. Takich niezwykle cennych właściwości upatruje się także w jagodach acai. Zostały one wypromowane jako środek na odchudzanie, a także opóźniający starzenie. Jednakże, czy kampanie reklamowe znajdują swoje odzwierciedlenie badania naukowych? Jak wynika z komunikatu przygotowanego przez ekspertów z NIH (National Center for Complementary and Integrative Health, USA), nasza wiedza na temat jagód acai jest niestety nadal bardzo ograniczona. Brakuje wystarczającej liczby badań, które charakteryzowałyby się dobrą jakością i byłby przeprowadzone na ludziach. Natomiast w badaniach na zwierzętach nie wykazano, aby jagody acai wpływały na redukcję masy ciała. Jednakże nie możemy zapomnieć, że swoją ciemnofioletową barwę jagody acai zawdzięczają antocyjaninom obecnym w tych owocach. Są to związki należące do grupy antyoksydantów (przeciwutleniaczy), czyli substancji biologicznie aktywnych, wpływających korzystnie na organizm człowieka. Pozwalają one na spowolnienie starzenia i niszczenia struktur komórkowych, a także obniżenie stanu zapalnego. Tradycyjnie jagody acai były wykorzystywane przez plemnia amazońskie w leczeniu biegunek, zwłaszcza tych spowodowanych przez pasożyty. W tym regionie stosowano także liście palm na występujące obrzęki ciała. Z kolei plemiona peruwiańskie używały jagód acai w celu obniżenia wysokiej temperatury ciała. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że sok przygotowany na bazie pulpy z jagód acai, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartość antyoksydantów. Zgodnie z listą produktów ORAC (lista produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy) jagody acai mają o prawie 90 razy wyższy potencjał antyoksydacyjny niż czerwone winogrona! W badaniach, gdzie zastosowywano jagody acai obserwuje się: znaczący spadek stanu zapalnego, dzięki czemu mogą być one wykorzystywane w chorobach o podłożu zapalnym, a także u sportowców, zwłaszcza w okresie intensywnych treningów. Oprócz tego, korzyści wynikające ze spożywania tych owoców zauważono także w aspekcie zmniejszonego ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy, ze względu na: poprawę wrażliwość komórek na insulinę; zmniejszenie ilości aterogennego, utlenionego LDL (zły cholesterol); obniżenie poziom ciśnienia tętniczego; redukcję stężenia trójglicerydów; spowolniony rozwój miażdżycy. W kilku wstępnych badaniach wykazano także ich korzystne działanie w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Z uwagi na swoją wysoką zawartość składników o potencjale antyoksydacyjnym (antocyjany, taniny) jagody acai są zaliczane do żywności superfoods. Są to produkty roślinne, które od wielu lat były stosowane w różnych regionach świata jako naturalny lek na wybrane choroby. Jagody acai charakteryzują się wysoka zawartością składników odżywczych i błonnika pokarmowego. Są też dosyć kaloryczne, jednakże za obecne w nich kalorie w przewadze odpowiadają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Dodatkowo to pozytywne działanie jest wspomagane przez obecne w tych owocach fitosterole (b – sitosterol, kampesterol, stigmasterol), mające zdolność do obniżania poziomu cholesterolu: Owoce te cechują się także niską zawartością cukrów prostych, cierpkim smakiem i znaczącą zawartością białka. Jagody acai są także zasobne w witaminy A, E, z grupy B, magnez, miedź, chrom, cynk, mangan, selen, molibden, jod, bor i potas. Uważa się, że są one bezpieczne dla zdrowia. Po ich spożyciu mogą wystąpić jednak reakcje alergiczne, a także u osób z nieswoistymi chorobami jelit, takimi jak np. zespół jelita drażliwego, może dojść do nieprzyjemnych reakcji ze strony przewodu pokarmowego.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/154

2. https://telegram.space/BioTrendyPL/154

Podpis

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan