O mnie
Odchudzanie to temat, który w przeciągu ostatnich lat praktycznie nie schodzi z ust Polek, a okazuje się, że na 'dietę' coraz częściej przechodzą również panowie. Nie zależnie od wybranej diety, odpowiednia suplementacja i przyjmowanie witamin, to sukces do osiągnięcia oczekiwanych rezultatów. Okazuje się jednak, że same witaminy, również mają duży wpływ na utratę wagi, choć wielu z nas nie zdaje sobie o tym sprawy. Aby tego dokonać, należy poświęcić temu dużo uwagi. W przypadku wszystkich diet – najważniejsze jest zniwelowanie ryzyka efektu jojo. Wagę należy tracić regularnie oraz z głową. Odchudzanie nie może zostać spowodowana głodówką. Otyłość to problem, który dotyka coraz większe grono osób. Początkowo zaczyna się od małej nadwagi. Z czasem jednak problem pogłębia się i zaczyna być coraz bardziej widoczny i uciążliwy. Finalnie kończy się na otyłości. Otyłość stanowi nie tylko defekt kosmetyczny. Jest także swojego rodzaju problemem, który może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Miażdżyca, nadciśnienie tętnicze – to tylko kilka z poważnych dolegliwości, które może nieść za sobą otyłość. Jak schudnąć 15 kg w miesiąc? Redukcja zbędnych kilogramów to zadanie, które z całą pewnością można określić mianem wymagającego. Wszak, należy nie tylko zadbać o dietę i trening, ale także wykazać się samodyscypliną, nie ulegać pokusom oraz być konsekwentnym. Z całą pewnością jednak, nawet najbardziej intensywny trening i najlepsza dieta odchudzająca mnie pozwoli nam chudnąć w tempie 15 kilogramów na miesiąc. Nawet jeśli niektórzy producenci suplementów czy tabletek na odchudzanie tak twierdzą – nie warto w to wierzyć. Wszak, zdolności fizjologiczne organizmu ograniczają nas do zdrowej redukcji w ilości maksymalnie kilku kilogramów na miesiąc. Odchudzanie to proces, który zależny jest od wielu czynników. Najważniejszymi elementami redukcji są przede wszystkim dieta, trening i suplementacja. Jadłospis odchudzający powinien zakładać konsumpcję 5-6 posiłków w równych odstępach czasu. Każdy z posiłków musi być indywidualnie zbilansowany pod kątem generowanego zapotrzebowania w danej części dnia. Trening powinien cechować się intensywnością na poziomie 70% tętna maksymalnego, objętością wynoszącą minimum 45 minut oraz ogólnorozwojowością. Z kolei suplementacja realizowana powinna być tylko wtedy, gdy zachodzi taka konieczność. Zaleca się sięgać po produkty sprawdzone, dobrze opiniowane i recenzowane. Tylko one gwarantują wysoką skuteczność działania. Witaminy na odchudzanie – czy to w ogóle możliwe? Wielu ekspertów twierdzi, że przyjmowane regularnie witaminy, mogą pomagać w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Wiele w nich bowiem potrafi złagodzić w ciągu dnia uczucie głodu. Nie bez powodu warto nosić przy sobie świeże owoce – na wypadek niespodziewanego ataku głodu. Czy jednak stosowanie witamin, może przyczynić się do utraty wagi? Niestety trwające w dalszym ciągu badania naukowe, nie przyniosły tylu dowodów, by móc się z tym przekonaniem zgodzić. Efekty są nam w dalszym ciągu nie znane, co nie znaczy jednak, że witaminy nie odgrywają żadnej roli. Kluczem zadbanej sylwetki jest dobrze zbilansowana dieta, która w połączeniu z suplementacją – może przynieść zaskakujące efekty. Po witaminy warto również sięgać po to, by urozmaicić swój jadłospis o produkty, które dostarczą dodatkowego zastrzyku energii. Równie ważną rolę, jaką pełnią jest także budowanie odporności organizmu. A to właśnie ona najczęściej podupada, gdy jest się na diecie. Pytanie, które z witamin mogą wspomóc nas w odchudzaniu? Zawarty w niej kwas askorbinowy nie tylko wzmacnia odporność, ale i bierze aktywny udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Zażywany po treningu, pomaga spalić więcej tłuszczu oraz zapobiega niedokrwistości. Dzięki tej witaminie spalanie tłuszczu z brzucha lub ud, może zachodzić znacznie szybciej. Witamina C, bierze także udział w innych procesach, a m.in w: przemianie tyrozyny – stymuluje ona produkcję hormonu, który odpowiada za tempu metabolizmu w organizmie, aktywowaniu żelaza – ono z kolei odpowiedzialne jest za transport tlenu do komórek, wzmożeniu produkcji L-karnityny – środka znanego ze swojego korzystnego wpływu na odchudzanie, przeciwdziałaniu gromadzenia nadmiaru glukozy, co zabezpiecza wątrobę przed produkcją tłuszczu zapasowego, zapobieganiu odkładania się tłuszczu w organizmie. Niedobór witaminy C może być także jednym z powodów, dla których odnotowałeś obniżenie wydolności fizycznej organizmu. To z kolei negatywnie wpływa na samopoczucie oraz chęci do podejmowania aktywności fizycznej. Bogatym źródłem tej witaminy są produkty takie jak: czarna porzeczka. cytrusy, czerwona papryka, natka pietruszki, brukselka, dzika róża, rabarbar. Kolejną z ważnych substancji jest witamina D. To nie przypadek, ze jej niedobór, najczęściej obserwuje się u osób z otyłością. Wszystko wskazuje również na to, że jej spożywanie jest niezbędne w celu utrzymania stałej, niskiej wagi. Witamina D3 korzystnie wspomaga przemianę materii oraz spalanie tłuszczu. Jest także odpowiedzialna za zmniejszanie uczucia głodu oraz właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jej regularne przyjmowanie wpływa także na samopoczucie, obniżając ryzyko występowania depresji. Należy jednak wspomnieć, ze tylko w przypadku depresji, przyjmowanie witaminy D jest poparte twardymi dowodami naukowymi. W przypadku odchudzania naukowcy dalej próbują znaleźć na tyle twarde dowody, aby poprzeć swe domniemania. Warto jednak wiedzieć, że uzupełnianie swojej diety w produkty bogate w witaminę D, jest niezwykle trudnym zadaniem. Głównie dlatego, że największe jej ilości czerpiemy ze słońca. Istnieje jednak kilka produktów spożywczych, które zawierają wystarczające ilości tej witaminy. Są to m.in.: ryby morskie ryby (np. sardynki, tuńczyk, łosoś) mleko i produkty z pełnego mleka, jajka, wątroba wieprzowa, margaryna, tran.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPOL/672