Rokermanto
 
Notifications
Clear all
Rokermanto
Rokermanto
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-15
New Member

O mnie

Siara bydlęca, inaczej colostrum bovinum lub młodziwo, to substancja, która ma liczne właściwości i działanie zdrowotne - obniża ciśnienie, wzmacnia zęby i kości, zapobiega wrzodom, łagodzi objawy trądziku, a nawet wykazuje działanie antynowotworowe i hamuje rozwój choroby Alzheimera. Jednak colostrum bovinum ceni się przede wszystkim ze względu na to, że jak żaden inny specyfik wzmacnia odporność organizmu i chroni przed bakteriami i wirusami. Siara bydlęca (colostrum bovinum, młodziwo) to płyn wydzielany przez gruczoły mleczne ssaków (krów, owiec, kóz), który powstaje pod koniec ciąży i w pierwszych dniach po porodzie. Zadaniem siary jest chronienie narodzonego ssaka przed infekcjami i stymulacja jego odporności. Właściwościom colostrum bliżej przyjrzeli się naukowcy i doszli do wniosku, że nie tylko silnie wzmacnia organizm, lecz także wykazuje inne działanie prozdrowotne - obniża ciśnienie, wzmacnia zęby i kości, zapobiega wrzodom, łagodzi objawy trądziku, a nawet wykazuje działanie antynowotworowe i hamuje rozwój choroby Alzheimera. Colostrum bovinum zawiera ponad 250 związków w bardzo wysokim stężeniu - niespotykanym w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego. Jenak największą wartość przypisuje się białkom, silnie wspierającym odporność organizmu, takim jak: immunoglobuliny (siara zawiera stosunkowo wysokie ich stężenia - szczególnie tych przeciwciał klasy IgG) laktoferyna lizozym laktoperoksydaza. Substancje te wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dodatkowo laktoferyna ma właściwości przeciwpasożytnicze oraz antynowotworowe. Ponadto w siarze bydlęcej można znaleźć tłuszcze, węglowodany, czynniki wzrostu i pochodne kwasów nukleinowych. Colostrum odznacza się także wysoką zawartością witamin z grupy B oraz witamin A, D i E oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Należy jednak zaznaczyć, że białka i inne substancje występują w siarze w różnych ilościach, zależnie od fazy laktacji. Najwyższy poziom tych tych substancji jest w siarze wydzielanej od kilku do kilkudziesięciu pierwszych godzin po porodzie. Potem ich zawartość w mleku stopniowo spada. Colostrum bovinum to substancja całkowicie naturalna, która w dotychczasowych badaniach nie spowodowała żadnych skutków ubocznych. Lizozym zawarty w siarze bydlęcej znalazł zastosowanie w odżywkach dla niemowląt. Mleko wzbogacone w lizozym jest używane w karmieniu wcześniaków cierpiących na różnego rodzaju infekcje. Poza tym wykazano, że dieta wzbogacona w inny składnik colostrum - a-laktoalbuminę - prowadziła do szybszego przyrostu masy u niedożywionych dzieci. Jak wynika z badań, białka, peptydy i inne związki pochodzące z siary są łatwo przyswajalne i bezpieczne, a dodatkowo efektywne, dlatego bez obaw można podawać je najmłodszym. Ze względu na zawartość immunoglobulin i właściwości wiruso- bakterio- i grzybobójcze, colostrum bovinum pozytywnie wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dlatego mogą po nie sięgać osoby, które często zmagają się z infekcjami, czują się osłabione, zmęczone, żyją w stresie. Można ją stosować także przy odbudowie układu odpornościowego po chorobach i chemioterapii. Z badań wynika, że białka siary można wykorzystać u ludzi również w celu zapobiegania i terapii chorób autoimmunologicznych (tych, w przebiegu których organizm atakuje sam siebie). Colostrum bovinum pomoże także w zakażeniach bakteryjnych, za które są odpowiedzialne m.in. pałeczka zapalenia płuc, listeria, niektóre bakterie z rodzaju gronkowców, pałeczka okrężnicy, Helicobacter pylori, Legionella pneumophila czy Salmonella enteritidis. Ponadto wykazano, że substancje zawarte w siarze bydlęcej zwalczają wirusa zapalenia wątroby typu B i WZW typu C, cytomegalii, a niektóre badania sugerują, że wspomagają terapię osób będących nosicielami wirusa HIV. Naukowcy przekonują, że colostrum zwalcza także grzyby, w tym te najpowszechniejsze - Candida albicans. Zawarte w siarze laktoferryna i pochodne peptydów wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Z badań wynika, że zwalczają one komórki linii nowotworowych włókniakomięsaka MethA, czerniaka B16F10 i raka okrężnicy C26 oraz wywodzące się z nich nowotwory in vivo. Związki te m.in. hamują proces angiogenezy, czyli powstawania naczyń krwionośnych, dzięki którym guz może dalej się rozwijać, a także zmniejszają ryzyko powstawania przerzutów. Obecnie siara bydlęca uznawana jest za suplement diety, jednak badania sugerują, że w przyszłości będzie lekiem na wiele chorób.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/662

2. https://t.me/BioTrendyPL/662

3. https://tttttt.me/BioTrendyPL/662

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan