O mnie
Dla celiaków zakup tych produktów jest koniecznością, ponieważ dieta bezglutenowa jest jedyną możliwą terapią. Około jedna czwarta populacji stosuje dietę bezglutenową, choć tylko połowa z nich rzeczywiście cierpi na problemy związane z glutenem. Dowiedzmy się dokładnie, co oznacza termin bezglutenowy i z czym właściwie wiąże się dieta bezglutenowa: w dłuższej perspektywie narażasz się na choroby układu krążenia nie jest prawdą, że produkty bezglutenowe są lżejsze lub ciemniejsze od tradycyjnych narażasz się na ryzyko niedoborów mikroelementów Celiakia: Nietolerancje pokarmowe to szereg niepożądanych reakcji naszego organizmu wywołanych spożyciem jednego lub kilku pokarmów lub zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego (nietolerancje enzymatyczne i nietolerancje farmakologiczne), które różnią się od alergii pokarmowych, w które zaangażowany jest układ odpornościowy. Celiakia jest przewlekłym zapaleniem jelita cienkiego, wywołanym przez spożycie glutenu u osób, które są genetycznie predysponowane i nie są w stanie go strawić. Obecnie wprowadzono nową terminologię wskazującą na nowe chorobowe schorzenie zwane Wrażliwością na Gluten, którego poprawa związana jest z całkowitą i nagłą eliminacją glutenu z diety. Co to są produkty "bezglutenowe"? Produkty bezglutenowe są oznaczone jako "bezglutenowe" lub "gluten-free". Niektórzy producenci mogą oznaczać swoje produkty jako "ze składników bezglutenowych", zaznaczając, że nie mogą zagwarantować żadnych zewnętrznych zanieczyszczeń w gotowym produkcie. Produkty bezglutenowe muszą gwarantować zawartość glutenu nie większą niż 20 ppm (parts per milion). Limit ten zapewnia nie tylko brak glutenu w produkcie końcowym, ale również brak zanieczyszczeń w trakcie procesu produkcyjnego. Na niektórych produktach spożywczych można znaleźć logo przekreślonego kłosa pszenicy: oznacza to dobrowolną certyfikację lub dodatkowe zobowiązanie producenta, które gwarantuje większe bezpieczeństwo. Żywność bezglutenowa Dieta śródziemnomorska jest bogata w szeroką gamę produktów naturalnie bezglutenowych, które umożliwiają zapewnienie zrównoważonej diety dla osób z celiakią: różne rodzaje zbóż (ryż, kukurydza, proso, amarantus, sorgo, teff, quinoa), rośliny strączkowe, owoce i warzywa, mięso, ryby i sery. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na sposób przygotowania żywności, sprawdzając, czy w procesie produkcji nie doszło do zanieczyszczenia: gluten jest doskonałym zagęstnikiem, dlatego można go znaleźć ukrytego w wielu produktach spożywczych, takich jak proszek pokrywający salami, sery topione, orzechy, gotowe do spożycia zupy i wszystkie gotowe potrawy. Natomiast inne zboża naturalnie zawierają gluten: pszenica (zawarta w makaronach i pieczywie, które powszechnie spożywamy), żyto, jęczmień, orkisz, orkisz i kamut. Zboża "zakazane" dla celiaków znajdują się w wielu produktach spożywczych, a ryzyko przypadkowego zanieczyszczenia w procesie produkcji jest bardzo duże. Z tego powodu Włoskie Stowarzyszenie Celiakii (AIC) co roku publikuje podręcznik, czyli listę produktów, które po ocenie nadają się do spożycia przez celiaków. Podręcznik zawiera również produkty, które mimo że nie są przeznaczone na konkretną dietę, nadają się do spożycia przez celiaków (ponieważ zawartość glutenu jest zawsze poniżej 20 ppm), biorąc pod uwagę nie tylko składniki, ale również możliwe zanieczyszczenia na wszystkich etapach produkcji. Są to jednak środki spożywcze "niższego ryzyka", a nie "bezpieczne" czy "gwarantowane", ponieważ ocena opiera się na oświadczeniach samych producentów. Koszty i rozpowszechnienie produktów bezglutenowych Osoby stosujące dietę bezglutenową napotykają na poważne ograniczenia związane z dostępnością tych produktów w dużych sklepach detalicznych oraz ich kosztami. Ogólnie rzecz biorąc, w sklepach tylko 41% produktów spożywczych jest dostępnych w wersji bezglutenowej, sytuacja jest lepsza w dużych supermarketach (90%) i fatalna w dyskontach (9%). Gorsze są koszty, które mogą być od 76% droższe do nawet pięciokrotnie droższe od wersji standardowej. Dieta bezglutenowa: czy rzeczywiście przynosi korzyści? Czy rzeczywiście bez glutenu jest lepiej? Dieta bezglutenowa jest stosowana nie tylko przez osoby z celiakią, ale także przez tych, którzy jej nie mają, ponieważ są przekonani o obiecanych korzyściach. Dieta bezglutenowa", w rzeczywistości nie zawsze jest dobrym wyborem: nie jest prawdą, że produkty bezglutenowe są lżejsze i mają mniej tłuszczu: jako substytut glutenu są wprowadzane oleje i dodatki, aby utrzymać miękkość i zapach, co w rezultacie jest bardziej kaloryczne.
Podpis