
O mnie
Wśród osób odchudzających się krąży powiedzenie: "Gdyby odchudzanie było rzeczą prostą - wszyscy byliby szczupli." Tymczasem, aby schudnąć 1 kg w ciągu miesiąca, wystarczy ograniczyć dzienną dawkę spożywanej żywności zaledwie o 300 kcal. Jeśli do tego kolejne 300 kcal wyciśniesz z siebie na treningu, to po pół roku stracisz na wadze ok. 9-10 kg czystego tłuszczu. Dlaczego wobec tego większość planów redukcji wagi kończy się fiaskiem?. Niestety, wynika to po części ze zbyt wygórowanych oczekiwać, a po części z nieporozumień i stosowania niewłaściwych praktyk. Jeśli chcesz schudnąć w sposób trwały i cieszyć się szczupłą sylwetką latami, musisz zmienić całkowicie swój tryb życia. Niestety, bez wysiłku zarówno fizycznego jak i intelektualnego się nie obejdzie. Zapomnij o "dietach cud". Wszystkie diety, które stosowane są okresowo powodują co prawda utratę wagi, ale kiedy się kończą i wracasz do normalnego odżywiania, znów zaczynasz przybierać na wadze - a przecież nie o to w odchudzaniu chodzi. Potrzeba zatem czegoś więcej. Czego? Polecam Twojej uwadze artykuł: Dieta czy styl życia?, gdzie opisałem ten problem dokładniej. Ponieważ wiele osób prosi mnie o wskazówki czy zasady, jakie powinny obowiązywać przy odchudzaniu, zebrałem je tutaj w jednym miejscu. Nie są to żadne nowości, ani fundamentalistycza doktryna, ale praktyczna wiedza poparta latami doświadczeń, która pozwoli Ci obniżyć poziom tkanki tłuszczowej w sposób trwały i bezpieczny dla zdrowia. Podstawowe zasady obowiązujące w odchudzaniu: Odchudzanie wymaga czasu 5 kilogramów w tydzień? Zapomnij o tym! Ten kto w tak krótkim czasie traci kilka kilogramów na wadze, w rzeczywistości traci tylko wodę. Tłuszcz natomiast pozostaje tam gdzie był. Skuteczne i przede wszystkim zdrowe odchudzanie wymaga czasu. To proces zdecydowanie długotrwały i mozolny. Przyjmuje się, że bezpieczna dla organizmu utrata tkanki tłuszczowej powinna wynosić 1 - 2 maks. 2,5 kg tłuszczu na miesiąc! Odchudzanie wymaga wytrwałości i stawiania realistycznych celów Utrata wagi odbywa się dzięki determinacji i wytrwałości. Ważne jest też, aby stawiać sobie realistyczne cele. Wiele osób, mimo dobrego startu tj. utraty np.: 1 lub 2 kg tłuszczu w pierwszym miesiącu, rezygnuje z odchudzania tylko dlatego, że cel wydaje się im zbyt odległy. Zamiast myśleć o redukcji wagi "w kategoriach hurtowych" tj. 40, 30 czy 20 kg należy dążyć do celu małymi, jedno-kilogramowymi krokami. Jeśli w pierwszym miesiącu udało Ci się zredukować wagę o 1 kg, to nie myśl o pozostałych 19, 29 czy 39. Zamiast tego skup się na kolejnym kilogramie. Ma to znaczenie psychologiczne. Stawianie sobie małych ale dostrzegalnych i w stosunkowo krótkim czasie osiągalnych celów, daje motywację. Stawanie na wagę codziennie także mija się z celem - raz na dwa tygodnie w zupełności wystarczy. Nie należy też rozpaczać jeśli waga raz na jakiś czas ulegnie stagnacji. Jest to normalne zjawisko. Jedz częściej ale mniej Naczelna zasadą obowiązującą nie tylko przy odchudzaniu ale i przy prowadzeniu zdrowego trybu życia jest spożywanie 5-7 mniejszych posiłków dziennie, w odstępach 2-3 godzinnych. Taki sposób odżywiania zabezpieczy Cię przed napadami głodu, unikniesz też nadmiernego rozciągania żołądka, a organizm będzie otrzymywał tyle energii, ile będzie w stanie zużyć na bieżące potrzeby, bez ryzyka odkładania nadmiaru substancji odżywczych w postaci tkanki tłuszczowej. Zapomnij o głodówkach Głodzenie się jak tak samo mało skuteczne jak i niebezpieczne. A efekty będą zawsze odwrotne do zamierzonych. Stosowanie głodówek spowalnia metabolizm i sprawia, że organizm zaczyna się przygotowywać na ciężkie czasy mnożąc komórki tłuszczowe, które po powrocie do normalnego odżywiania wypełniane są w pierwszej kolejności. Efekt jo-jo murowany. "Zaprzyjaźnij się" z tabelą wartości odżywczych Zapoznaj się koniecznie z tabelą wartości odżywczych. Będziesz na pewno zaskoczony/zaskoczona tym, że niektóre produkty to prawdziwe bomby kaloryczne, podczas gdy inne okażą się wielce przydatne w odchudzaniu. Zapoznaj się także z takimi pojęciami jak indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, które to pojęcia odgrywają bardzo ważną rolę w walce ze zbędnymi kilogramami. Odchudzanie nie musi oznaczać utraty przyjemności jedzenia Temu kto lubi "dobrze zjeść" trudniej przychodzi utrata wagi. Jednak w błędzie jest ten, kto sądzi, że przy odchudzaniu należy zrezygnować ze smacznego jedzenia. Odchudzanie nie musi oznaczać jedzenia paskudnych i pozbawionych smaku potraw. Wręcz przeciwnie. Istnieje mnóstwo niskokalorycznych posiłków, które smakują wybornie i do tego są zdrowe. Ogranicz spożycie tłustych potraw Należy usunąć z jadłospisu wszelkie produkty zawierające duże ilości tłuszczu takie jak: majonez, tłuste mięso, kiełbasa, produkty smażone, fastfoody, żywność głęboko przetworzona i zastąpić je produktami o obniżonej zawartości tłuszczu. UWAGA! Ograniczenie spożycia tłuszczu w żadnym wypadku nie oznacza rezygnacji z niego w ogóle. Drastyczne obniżenie jego spożycia jest błędem żywieniowym i treningowym. Tłuszcz w organizmie człowieka pełni wiele ważnych i pożytecznych ról, m.in.: wyścieła najważniejsze organy wewnętrzne (serce, nerki, wątrobę), stanowi ochronę przed wyziębieniem organizmu, zapewnia uczucie sytości, jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Zminimalizuj ilość tłuszczu używanego do przyrządzania potraw Użycie chudego mięsa niewiele daje, jeśli do jego przygotowania użyjesz znacznych ilości dodatkowego tłuszczu. Kilka kropel oleju lub odrobina masła w zupełności wystarczy. Potrawy najlepiej jest dusić lub gotować na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody i bez dodawania tłuszczu. Istnieją specjalnie powlekane patelnie i garnki, które umożliwiają przygotowanie potraw bez tłuszczu. Przy odchudzaniu uważaj na słodycze Wiele słodyczy to istna pułapka kaloryczna. Mimo iż węglowodany same w sobie nie są największą zmorą przy odchudzaniu (aby przytyć trzeba byłoby w dużej mierze przesycić nimi organizm spożywając ponad 500 g cukrów prostych dziennie, co odpowiada zjedzeniu 1/2 kg cukru spożywczego), to jednak zdecydowanie należy obniżyć ich konsumpcję. Spożywanie dużych ilości cukrów prostych z pewnością zahamuje Twoje postępy w odchudzaniu. Jednak tym co sprawia, że słodycze są często prawdziwymi bombami kalorycznymi jest zawarty w nich tłuszcz, a właściwie połączenie przetwarzanych cukrów z tłuszczem. Jeśli już musisz spożyć coś słodkiego, zwróć uwagę, aby ilość zawartego w produkcie tłuszczu była jak najmniejsza. Źródło: https://www.givology.org/~tiworkcarthing72/
Podpis