
O mnie
Słowem „pomarańcza” określa się niektóre gatunki roślin należące do rodziny cytrusów. Nazwa ta jest tylko zwyczajowa, nie stanowi odrębnej jednostki taksonomicznej. Odnosi się do kilku gatunków roślin: pomarańczy bergamoty, pomarańczy limety, pomarańczy chińskiej, pomarańczy gorzkiej, pomarańczy olbrzymiej i innych. Pomarańcza jest źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze pochodzą z Chin i wschodniej Azji, skąd zostały sprowadzone do Europy. Obecnie uprawiane są w ponad stu krajach świata. Owoce pomarańczy, doskonale wszystkim znane, mają zazwyczaj pomarańczową skórkę i włóknisty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Do ich największych producentów należy Brazylia, Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Hiszpania i Włochy. Pomarańcza to nie tylko smaczny owoc. Roślina ta posiada również właściwości lecznicze. Owoce pomarańczy stanowią bogate źródło: witamin (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E), beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, minerałów (potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku), olejków eterycznych. W medycynie ludowej i aromaterapii wykorzystywane są także skórki, liście, kwiaty i nasiona pomarańczy. Pozyskiwane z nich olejki stosuje się w leczeniu stresu, depresji, napięć nerwowych, menopauzy i bezsenności. Zapach owocu pomarańczy jest mocno orzeźwiający, soczysty i aromatyczny. Perfumy, w których można odnaleźć nutę pomarańczy, to między innymi Boss Orange Woman (Hugo Boss), Essence D’Orange (Cartier), Blossom (Robert Piguet), Coco Mademoiselle (Chanel). Pomarańcze posiadają doskonałe właściwości pielęgnacyjne. W kosmetyce wykorzystuje się ich działanie odmładzające, odświeżające i odżywcze. Wyciągi z pomarańczy można znaleźć w różnego rodzaju maseczkach, kremach, tonikach, żelach pod prysznic, mydłach i szamponach. Pomarańczowe olejki eteryczne charakteryzują się właściwościami odprężającymi, stąd są stosowane w aromaterapii. Do produkcji wonnych olejków służą też kwiaty pomarańczy. Z płatków kwiatów pomarańczy gorzkiej pozyskuje się olejek zwany neroli, częsty składnik ekskluzywnych perfum. Neroli to bardzo ceniony i niezwykle kosztowny produkt – do wytworzenia kilograma neroli potrzeba aż tony płatków. Nazwa olejku pochodzi od miejscowości Nerola we Włoszech. Żona jednego z książąt Neroli, Anna Maria de la Tremoille, perfumowała tym olejkiem swoje rękawiczki i dodawała go do kąpieli. Pomarańcza gorzka (Citrus aurantium) jest najbardziej użytecznym gatunkiem drzewa pomarańczowego. Oprócz słynnego olejku neroli otrzymuje się z niej olejek petitgrain, produkowany z liści, zielonych gałęzi i niedojrzałych owoców, oraz olejek bigarade, wytwarzany ze skórek dojrzałych owoców. Olejki z pomarańczy gorzkiej mają świeży, wyrazisty, lekko ostry zapach ze słodkimi i kwiatowymi nutami. Działają odmładzająco, odświeżająco i odżywczo, szczególnie korzystnie w przypadku skóry przesuszonej. Ze względu na walory smakowe pomarańcze znalazły szerokie zastosowanie w kulinariach. Są spożywane na surowo, a także w postaci różnych przetworów: soków, dżemów, konfitur, marmolad i galaretek. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest aromatyczną przyprawą dodawaną do ciast i deserów.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://telega.one/BioTrendyPL/137