Golerniopate
 
Notifications
Clear all
Golerniopate
Golerniopate
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-03-27
New Member

O mnie

Pomarańcza gorzka to jedna z 3 głównych odmian pomarańczy. Owoc ten wziął swoją nazwę zwyczajową od gorzko-kwaśnego, ale i orzeźwiającego smaku. Gorzka pomarańcza jest jedzona najczęściej pod postacią konfitury, jest też głównym składnikiem pewnego znanego likieru. Z właściwości leczniczych gorzkiej pomarańczy korzysta od wieków medycyna arabska i chińska, ale też i współczesna farmakoterapia. Skąd się wzięła pomarańcza gorzka i jakie ma zalety zdrowotne? Pomarańcza gorzka (Citrus aurantium L.) to mniej znana siostra pomarańczy słodkiej (tzw. chińskiej) i pomarańczy bergamotki. Owoce gorzkiej pomarańczy – nie tak duże jak pomarańczy słodkiej, nieco spłaszczone, o grubej ciemnopomarańczowej skórce rosną na wiecznie zielonych zielonych, wieloletnich krzewach o wyjątkowo gęstych i kłujących gałęziach, a osiągających wysokość nawet do 10 metrów. Gorzka pomarańcza pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Do Europy, a dokładnie do krajów śródziemnomorskich sprowadzili ją Arabowie w X w. Obecnie, głównymi producentami gorzkiej pomarańczy są: Indie i Hiszpania. Dlaczego gorzka pomarańcza była cenionym owocem w dawnej medycynie arabskiej, chińskiej i japońskiej? Dlaczego z gorzkiej pomarańczy tak chętnie korzysta także współczesna medycyna? Pod względem składu, pomarańcza gorzka nie różni się od swojej słodkiej siostry. Do najważniejszych składników gorzkiej pomarańczy należą bowiem: witamina C witamina A witamina E witaminy z grupy B – w tym witamina B9 czyli kwas foliowy i witaminę B3 (PP) wapń żelazo magnez fosfor błonnik fitoskładniki i substancje goryczkowe, które odpowiadają za gorzko-kwaśny posmak owoców, ale także pobudzają do szybszego działania soki trawienne w żołądku. Owoce gorzkiej pomarańczy, od wieków wykorzystywane są pod różnymi postaciami w tradycyjnej medycynie wschodniej. Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy ceniony jest m.in. za: lepszą suplementację żelazem przy anemii – dzięki witaminie C, która przyśpiesza jego wchłanianie, uszczelnianie naczyń krwionośnych, a przez to poprawianie krążenia krwi, zapobieganie miażdżycy i chorobom serca, usprawnienie działania przewodu pokarmowego, blokowanie powstawania i narastania komórek nowotworowych – to jest zadanie fitoskładników, zwalczanie chorobotwórczych ustrojów, które m.in. wywołują przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła, łagodzenie objawów grzybicy, wzmacnianie odporności organizmu. Suszona skórka z gorzkiej pomarańczy wykorzystywana jest w Chinach w leczeniu niestrawności i pobudzania apetytu. Z kolei wytwarzane z gorzkich pomarańczy olejki eteryczne poprawiają nastrój, działają uspokajająco i przeciwdziałają depresji. Nie wspomnieliśmy dotąd o jeszcze jednym składniku gorzkiej pomarańczy, a dokładnie jej niedojrzałego miąższu i skórki – czyli synefrynie. A to dzięki synefrynie, gorzką pomarańczę włączono na listę produktów przyśpieszających redukcję masy ciała, czyli odchudzanie w leczeniu nadwagi i otyłości. Synefryna pod względem budowy i właściwości przypomina efedrynę – substancję o działaniu termogenicznym, której stosowanie jest zakazane z powodu jej niekorzystnego wpływu na zdrowie. Synefryna jest bezpieczna, pod warunkiem, że jest zażywana w określonych ilościach i u określonych pacjentów. Synefryna pobudza przemianę materii, zmniejsza apetyt jednocześnie pobudzając organizm do większej aktywności ruchowej i intelektualnej. To dlatego, wielu producentów włącza synefrynę do składu swoich preparatów odchudzających. Jednak z drugiej strony, synefryna działa także niezwykle pobudzająco na układ sercowo-naczyniowy, przyśpieszając krążenie krwi i podnosząc ciśnienie. Dlatego środki z tą substancją nie mogą być stosowane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca. Ze względu na specyficzny, podobny nieco do grejpfruta posmak, owoce gorzkiej pomarańczy rzadko spożywa się w wersji naturalnej. Najczęściej robi się z nich konfitury, dżemy, marmolady, obsmażonymi w cukrze ozdabia się ciasta, a gorzko-pomarańczowy olejek dodaje się do słodkich wypieków. Gorzką pomarańczę można także dostać w wersji sproszkowanej. Jest wtedy świetnym dodatkiem do napojów (np. herbaty), albo do przyprawia różnego rodzaju potraw. Jednak najsłynniejszym „wcieleniem” gorzkiej pomarańczy jest… alkohol, a dokładnie niebieski likier Curacao. Gorzkiej pomarańczy używa się także do aromatyzowania innych likierów i nalewek.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/135

2. https://telegram.space/BioTrendyPL/135

Podpis

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan