Ineroteve
 
Notifications
Clear all
Ineroteve
Ineroteve
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-08
New Member

O mnie

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu. Sprawdź szczegóły i przeczytaj lub posłuchaj treści artykułu. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) ze względu na swoje właściwości od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Dzisiaj gospodynie dodają do karmy dla zwierząt jej posiekane drobno liście. Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem (Urticae folium) oraz korzenie – wykopywane jesienią lub wczesną wiosną (Urticae radix), jak również całe ziele (Urticae herba). Surowcem, równie często stosowanym, jest sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy. Medycyna ludowa zaleca, aby przy wiosennym zmęczeniu pić go co dzień na wzmocnienie. Kurację tę warto stosować również latem, a zimą dobrym rozwiązaniem jest herbata z pokrzywy przyrządzona do picia z pokrzywy suszonej. Taki napar - ziele zalane wrzątkiem i pozostawione przez kwadrans pod przykryciem - pomaga walczyć ze stresem. W połączeniu z innymi ziołami działa nawet wtedy, gdy mamy pokrzywkę (objawy uczulenia). Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk. Pokrzywa to nie tylko pospolita roślina, która powoduje nieprzyjemne doznania podczas kontaktu z jej liśćmi. Pokrzywę można wykorzystać też w postaci herbaty lub naparu w celach leczniczych lub kosmetycznych. Znana jest w medycynie ludowej ze swoich antybakteryjnych właściwości i często nazywana naturalnym antybiotykiem. Herbatka z pokrzywy może zastępować czarną herbatę czy kawę. Ponieważ nie ma właściwości pobudzających, można ją wypić nawet przed snem, a do tego jest cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Pokrzywa to nie tylko pospolita roślina, która powoduje nieprzyjemne doznania podczas kontaktu z jej liśćmi. Pokrzywę można wykorzystać też w postaci herbaty lub naparu w celach leczniczych lub kosmetycznych. Znana jest w medycynie ludowej ze swoich antybakteryjnych właściwości i często nazywana naturalnym antybiotykiem. Herbatka z pokrzywy może zastępować czarną herbatę czy kawę. Ponieważ nie ma właściwości pobudzających, można ją wypić nawet przed snem, a do tego jest cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Pokrzywa ma wiele właściwości. Niegdyś była składnikiem zupy podawanej na obiad, a teraz wykorzystywana jest najczęściej jako herbata czy też dodatek do paszy dla zwierząt. Bardzo często pokrzywę można znaleźć w składzie kosmetyków naturalnych. Pokrzywa ma między innymi właściwości wzmacniające organizm, dlatego zalecana jest do picia jako herbatka jesienią i zimą, kiedy najczęściej atakują chorobotwórcze wirusy i bakterie. Pomóc może również na wiosenne przesilenie. Pokrzywa wykazuje też właściwości moczopędne, dlatego zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu i polecana jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową oraz borykającym się z zatrzymaniem wody w organizmie. Może się przydać, gdy czujemy, że ciało jest opuchnięte i czujemy się ociężale. Jednak przez to może sprawiać, że w organizmie pojawią się niedobory soli mineralnych i witamin, które zostaną wypłukane z organizmu, więc herbatę z pokrzywy trzeba spożywać z umiarem. Pokrzywa pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie przez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia, które również są niezwykle potrzebne, aby cały organizm funkcjonował dobrze. Często zaleca się herbatę z pokrzywy na problemy skórne, zwłaszcza trądzik, który ma podłoże bakteryjne, ponieważ pokrzywa wykazuje właściwości antybakteryjne. Do tego wspomaga funkcjonowanie wątroby, trzustki czy żołądka, których zaburzona praca może negatywnie wpływać na stan skóry. Pokrzywę można parzyć także na problemy z układem trawiennym, przy biegunkach oraz nieżycie jelit czy żołądka. Ostudzoną herbatę z pokrzywy można stosować jako płukankę do ust w celu odkażenia jamy ustnej albo płukankę na skórę głowy pomocniczo przy łupieżu. Do herbaty z pokrzywy można dodać sok owocowy albo same owoce, żeby polepszyć jej smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Pokrzywa jest również składnikiem niektórych suplementów diety, takich jak Adapto Max. Preparat ten pomaga zachować spokój i zapanować nad nerwami. Herbaty z pokrzywy nie można pić zbyt dużo. Cztery filiżanki dziennie to dawka maksymalna, aby zapewnić sobie korzystne działanie tej rośliny i nie spowodować np. wypłukania z moczem soli mineralnych z organizmu. Pokrzywa ma też właściwości obniżające poziom cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę nie mogą jej stosować bez konsultacji z lekarzem. Pamiętaj, że konsultację z diabetologiem możesz teraz odbyć online za pośrednictwem platformy halodoctor.pl. Przeciwwskazania do stosowania herbaty z pokrzywy to także choroby narządów rodnych, zwłaszcza nowotwór, mięśniaki czy krwawienia. Nie mogą jej używać osoby z przewlekłymi chorobami nerek bez konsultacji z lekarzem, a także osoby po zabiegach chirurgicznych. Także gdy w organizmie wykryto nadmiar żelaza, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom, a to także nie jest zdrowe.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/171

2. https://t.me/BioTrendyPL/171

3. https://telegram.space/BioTrendyPL/171

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan