O mnie
Piperyna to składnik pieprzu, który nadaje mu ostry, piekący smak. Ma także inne właściwości, dzięki którym może znaleźć zastosowanie w medycynie. Z badań wynika, że piperyna ma właściwości odchudzające, przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Ponadto może uchronić przez alzheimerem i pomóc w namnażaniu komórek barwnikowych skóry u osób cierpiących na bielactwo. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma piperyna. Piperyna to alkaloid występujący w pieprzu, który nie tylko nadaje mu ostry, piekący smak (kształtuje ok. 98 proc. ogólnego wrażenia jego ostrości) i charakterystyczny aromat. Piperyna ma także liczne właściwości lecznicze. Najbardziej jest znana jako środek na odchudzanie, jednak z badań wynika, że piperyna ma także właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające - działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco, a także pobudza do szybszego pozbywania się produktów przemiany materii. Piperyna może także pomóc osobom chorym na bielactwo i mającym problemy trawienne. Piperyna wzmaga proces termogenezy - czyli proces wytwarzania ciepła, podczas którego organizm spala kalorie - a także proces lipolizy, czyli spalanie tkanki tłuszczowej. Piperyna może też przyczynić się do spalania tłuszczu w jeszcze inny sposób. Jak przekonują naukowcy na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry", piperyna zakłóca aktywność genów, które kontrolują powstawanie komórek tłuszczowych, a co za tym idzie - może przyczynić się do blokowania komórek tłuszczowych. Należy jednak zaznaczyć, że wyłączne przyjmowanie piperyny nie spowoduje chudnięcia. Trzeba zmienić dietę oraz zadbać o aktywność fizyczną. Piperyna oraz występująca w kurkumie kurkumina mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a być może także w jego leczeniu - przekonują Naukowcy z University of Michigan na łamach serwisu "EurekAlert". Zawartość piperyny zależy od rodzaju pieprzu. Najwięcej można jej znaleźć w pieprzu czarnym. Na drugim miejscu pod względem zawartości piperyny znajduje się pieprz biały, a dalej zielony i kolorowy. Badacze wykazali, że dodane do hodowli komórek raka piersi piperyna i kurkumina zmniejszają liczbę nowotworowych komórek macierzystych, niezbędnych dla rozwoju guza, a jednocześnie nie szkodzą normalnym komórkom. Stwarza to nadzieję na opracowanie leków działających w tych przypadkach, gdy nie są skuteczne leki w rodzaju tamoksyfenu bądź raloksyfenu - dodają naukowcy. Piperynę i kurkuminę stosowano podczas badań w stężeniach 20-krotnie większych, niż ma to miejsce przy normalnej diecie zawierającej pieprz i kurkumę. Piperyna i jej pochodne mogą pomóc w namnażaniu melanocytów (komórek barwnikowych skóry) u osób z wykrytym bielactwem nabytym. Do takiego wniosku doszli naukowcy z King's College w Londynie po przeprowadzeniu eksperymentu na myszach z użyciem piperyny i jej pochodnych. Piperynę stosowano miejscowo samą lub w połączeniu z nadfioletem. Piperyna oraz dwie z jej pochodnych stosowane samodzielnie nadawały odbarwionej skórze równomierny, jasnobrązowy kolor w ciągu sześciu tygodni. Natomiast gdy substancję tę łączono z naświetlaniem ultrafioletem, kolor stawał się ciemniejszy, leczenie trwało krócej i dawało trwalszy efekt. Częste przyjmowanie piperyny znacząco poprawia stan zdrowia w przypadku upośledzenia zdolności zapamiętywania oraz spowalnia neurodegenerację. Tym samym może zapobiec m.in. chorobie Alzheimera, przekonują autorzy badań z Khon Kaen University w Tajlandii. Wykazano także, że piperyna łagodzi objawy depresji. Piperyna pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym, zwiększając tym samym wydzielanie soku żołądkowego, a co za tym idzie tym - polepsza trawienie. Piperyna wzmaga wchłanianie niektórych witamin i składników mineralnych - selenu, witaminy B i beta-karotenu. Poza tym ułatwia absorpcję koenzymu Q10 i zwiększa przyswajalność kurkuminy i resweratrolu. Piperyna może wzmagać też wchłanianie niektórych leków. Tabletki z piperyną są dostępne w aptekach, sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością. Ich cena zależy od procentowej zawartości piperyny, ilości tabletek w opakowaniu i producenta. Standardowe stężenie piperyny to 60-90 proc. Najskuteczniejsze są jednak ekstrakty z 95-procentową zawartością piperyny. Rzadziej można znaleźć czystą piperynę, chociaż i takie suplementy są dostępne na rynku. Za 30 sztuk tabletek zawierających 95 proc. piperyny trzeba zapłacić ok. 30 zł. „Pieprz czarny jest, według statystyk, najbardziej popularną przyprawą wykorzystywaną w Polsce oraz w większości krajów na świecie. Sprowadza się go głównie z Indonezji i Indii, ponieważ w krajach tych Piper nigrum Line występuje popularnie w stanie naturalnym”. To właśnie w czarnym pieprzu zawartość piperyny jest największa. Piperyna odpowiedzialna jest za ostry smak przyprawy. Na jej właściwości nie wpływa obróbka termiczna. Co więcej, kształtuje ona około 98% ogólnego wrażenia ostrości w pieprzu. „Zgodnie z normą zawartość piperyny nie powinna być mniejsza niż 4% w przeliczeniu na suchą masę ”. Ciekawy jest fakt, że im pieprz jest bardziej dojrzały, tym zawartość piperyny mniejsza. Tym samym przyprawa ma mniej pikantny smak. Na co jest piperyna? Jeszcze kilka lat temu nikt nie myślał o tym, by pieprz wykorzystywać jako lekarstwo na różne dolegliwości. Jednak wielu badaczy udowodniło, że zawarta w nim piperyna ma liczne właściwości, które niosą za sobą wiele zalet. Między innymi obniża ona poziom tłuszczu w krwiobiegu i wspomaga trawienie. Wykazano również, że piperyna może pobudzić pigmentację w skórze . Tę właściwość piperyny stwierdzono u osób z bielactwem nabytym, u których stosowano ją w postaci suplementu diety wraz z fototerapią promieniowaniem UVB. Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że suplementacja piperyną może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Piperyna jest bardzo silnym antyoksydantem, dzięki temu spowalnia starzenie się komórek w organizmie. Działa moczopędnie, co z kolei pozwala pozbyć się zanieczyszczeń z organizmu. Zwiększa wydatkowanie energii podczas aktywności fizycznej, poprawiając tym samym wydolność organizmu. Ponadto piperyna zwiększa poziom melanocytów w organizmie, które odpowiedzialne są za kolor skóry. Piperyna ma też właściwości antybakteryjnie. Dezynfekuje drogi moczowe i pomaga zwalczyć stany zapalne.