O mnie
Piperyna to składnik czarnego pieprzu odpowiedzialny za jego ostry smak. Znana jest jako skuteczny suplement wspierający utratę wagi. Jednak oprócz właściwości odchudzających piperyna ma również pozytywny wpływ na odporność, koncentrację, a także pomaga pozbyć się cellulitu. Piperyna jest naturalnym suplementem, który zdobył swoją popularność dzięki właściwościom odchudzającym. Oprócz nich posiada jednak wiele innych, które chronią organizm przed nowotworami, a także pomagają leczyć m.in. bielactwo. Piperyna na odchudzanie – suplement ten należy do grupy termogeników, czyli spalaczy tłuszczu. Wytwarza ciepło, podczas którego organizm spala kalorie. Ponadto wspomaga trawienie i reguluje metabolizm. Jest polecana szczególnie tym, którzy zmagają się z dużą nadwagą. Leczy bielactwo – pochodne piperyny stymulują pigmentację skóry u osób, które chorują na bielactwo nabyte i dają widoczne efekty. Wzmacnia odporność Wspomaga wchłanianie witamin – przede wszystkim tych z grupy B, selen i beta-karoten. Działa antybakteryjnie – dezynfekuje drogi moczowe i pomaga zwalczyć stany zapalne. Przeciwdziała nowotworowo – zmniejsza ilość komórek nowotworowych, a także wspomaga chemioterapię w przypadku zachorowania. Poprawia pamięć i koncentrację poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych. Zapobiega także chorobie Alzheimera. Jest antydepresantem dzięki działaniu rozluźniającemu. Należy pamiętać, że piperyna jest substancją wspomagającą odchudzanie i pomoże osiągnąć zamierzone efekty w szybszym tempie tylko wtedy, gdy będzie stosowana wraz ze zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Z racji zdolności do spalania tłuszczu jest polecana osobom ze znaczną nadwagą. Warto też cierpliwie czekać na efekty, gdyż nie zawsze przychodzą one od razu. Piperyna może być przyjmowana przez długi czas, gdyż jest naturalną substancją. Niestety po zaprzestaniu jej stosowania i zaniechaniu ćwiczeń może nastąpić efekt jojo. Stosowanie kurkumy i piperyny równocześnie zwiększa przyswajanie kurkuminy do 200%. Kurkuma podobnie jak piperyna ma właściwości wspomagające utratę wagi. Pozytywnie wpływa na metabolizm, przyśpiesza trawienie, a także zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Ponadto ma właściwości antynowotworowe. Przeprowadzono wiele badań, z których wynika, iż stosowanie piperyny nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, a dodawanie jej do codziennej diety nie wpływa negatywnie na organizm. Piperyna jest naturalnym suplementem, jednak nie może być stosowana jako substytut zbilansowanej diety. Ponadto nie powinny jej przyjmować kobiety w ciąży, karmiące piersią, a także dzieci. Przeciwwskazaniem jest także uczulenie na którykolwiek składnik suplementu. Nie zaleca się stosowania osobom, które cierpią na ostre stany zapalne układu pokarmowego i nerek, gdyż piperyna mogłaby je dodatkowo podrażnić. Należy unikać, bądź stosować bardzo ostrożnie piperynę w połączeniu z lekami takimi jak digokstyna czy fenytoina, ponieważ wtedy tempo z jakim wątroba usuwa te leki z organizmu ulega spowolnieniu. Przed rozpoczęciem kuracji najlepiej skonsultować się z lekarzem, by uniknąć jakichkolwiek niepożądanych reakcji organizmu. Piperyna należy do naturalnych alkaloidów, wtórnych metabolitów wytwarzanych przez rośliny, których rolą jest najczęściej ochrona przed szkodnikami i chorobami. Piperyna jako substancja czysta ma postać żółtych kryształków i nie rozpuszcza się w wodzie. Związek ten występuje w owocach pieprzu, czyli Piper nigrum lub Piper longum. Pozyskuje się ją jako ekstrakt z czarnego pieprzu lub na drodze syntezy chemicznej. Piperyna w pieprzu aż w 98 proc. odpowiada za jego ostry, piekący smak, czyli za najbardziej cenione kulinarnie właściwości pieprzu. Jest wyczuwalna już w stężeniu 5 mg/kg produktu. Pobudza receptory bólu, co odczuwamy jako ostrość, gdyż w rzeczywistości człowiek nie posiada receptorów smaku ostrego, a jedynie słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i umami. Działanie piperyny na receptory bólowe powoduje lepsze ukrwienie tkanek, zwiększone wydzielanie soku żołądkowego, poprawę trawienia i zwiększone wydalanie moczu. Piperyna na wątrobę działa stymulująco. Zawartość piperyny w pieprzu wynosi od 3 do 8 g/100 g całych ziaren. W przyprawie tej dostępnej w handlu jej ilość jest zmienna, zależna od rodzaju pieprzu i obecności zanieczyszczeń w postaci łusek i szypułek. Polska Norma określa minimalną ilość piperyny w pieprzu jako przyprawie na poziomie 4 proc. wagowych. W azjatyckiej medycynie ludowej piperyna od tysięcy lat była znana jako substancja przeciwzapalna, przeciwgorączkowa, nasenna, przeciwlękowa, używana w leczeniu padaczki i podawana przy zatruciach jadem węża. Obecnie nauka potwierdziła fakt leczniczych właściwości piperyny. Wiadomo, że jest to substancja biologicznie czynna o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, immunomodulującym oraz wpływającym na biodostępność leków. W badaniach na szczurach wykazano, że podawanie zwierzętom piperyny jednocześnie z różnego rodzaju szkodliwymi substancjami niweluje ich negatywne działanie. Stwierdzono także obniżenie markerów stresu oksydacyjnego i zwiększone wytwarzanie antyutleniaczy. Na wielu modelach zwierzęcych, a także na komórkach ludzkich udowodniono przeciwzapalne działanie piperyny oraz jej pozytywny wpływ na procesy odpornościowe i zwalczanie infekcji bakteryjnych. Badania na zwierzętach oraz ludzkich liniach komórkowych sugerują, że piperyna podawana w dawce 50 mg/kg masy ciała może być skuteczna w leczeniu niektórych nowotworów, a ponadto nie jest ona toksyczna dla zdrowych komórek.