O mnie
Jagody acai to niewielkich rozmiarów, ciemnofioletowe owoce pochodzące z terenów Puszczy Amazońskiej. W ostatnich czasach wiele słyszy się o ich zbawiennym działaniu na nasze zdrowie. Wszystko dlatego, że stanowią doskonałe źródło dużej ilości witamin oraz antyoksydantów. Poznajmy zatem najważniejsze ich właściwości lecznicze. Owoce acai występują w dużych gronach, które składają się z wielu, pojedynczych jagód o średnicy około 1,5 cm. Charakteryzują się ciemno fioletową barwą, nieco przypominającą borówkę amerykańską. Ich miąższ posiada dużą pestkę i wykazuje czekoladowo – jagodowy smak. Ciekawostką jest fakt, że owoce te stanowią od wielu lat główne pożywienie w Amazonii. Uważa się nawet, że stanowią obecnie aż 40% diety mieszkającej tam ludności. Warto wiedzieć, że jagody acai to źródło wielu ważnych składników pokarmowych. W ich skład wchodzą m.in. witamina A, witamina C, witamina E, a także witaminy z grupy B. Należy wyróżnić także związki mineralne jak: magnez, wapń, cynk, miedź, potas i fosfor. Owoce posiadają również antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Należy do nich między innymi resweratrol oraz kwas ferulowy. Jagody acai stanowią również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6 i omega-9), a także błonnika pokarmowego. Szerokie właściwości tych owoców wynikają przede wszystkim z ich zdolności do redukcji z organizmu szkodliwych, wolnych rodników. Warto zaznaczyć, że ze względu na tak bogaty skład, owoce te nie należą do produktów niskokalorycznych. 100 gram jagód to około 80 kalorii. Ze względu na dużą zawartość polifenoli jagody acai wykazują korzystny wpływ na układ krążenia. Uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, jednocześnie zmniejszając ryzyko pojawienia się zatorów lub innych chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo regulują ciśnienie krwi, z kolei obecnie w nich kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu. Owoce acai to odkrycie ostatnich lat w Ameryce i Europie, bo w rodzimej Brazylii znane są od dawna. Rodzi je drzewo zwane palmą brazylijską, rosnące w głębi amazońskiej dżungli. Owoce są niewielkie, w kolorze fioletowym i do złudzenia przypominają leśne jagody. Liczne badania naukowe jagód acai wykazały wiele dobroczynnych właściwości. Skład owoców acai. Cenne właściwości energetyczne, odżywcze i zdrowotne owoców acai zawdzięczamy obecnym w nich substancjom. Są to przede wszystkim białka, tłuszcze i węglowodany. Oprócz nich, znajdziemy tu fosfor, wapń, potas, magnez i inne pierwiastki śladowe. Jagody acai zawierają dużą ilość błonnika i niewielką ilość cukru. Są nieocenionym źródłem antyoksydantów i polifenoli. Jest w nich witamina A, C, E i witaminy z grupy B. Kolejna zaleta, to obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omeg-3 i omega-6. Dawka energii. Jedną z najważniejszych właściwości acai, jest działanie witalno-energetyczne. Działanie to możliwe jest dzięki zawartym w nich naturalnym lipidom. Jagody acai eliminują zmęczenie i niechęć do wykonywania codziennych czynności. Korzystają z nich także sportowcy i osoby narażone na duży wysiłek. Owoce acai dla umysłu. Działanie to polega na poprawie koncentracji, uwagi i szybkości myślenia. Jedno i drugie jest możliwe dzięki zawartym w jagodach kwasach omega-3. Kwasy te stanowią podstawowy budulec komórek mózgowych. Naturalne wzmocnienie. Obecne w owocach acai aminokwasy, czyli białka, wzmacniają mięśnie, tkanki i wszystkie organy wewnętrzne. Poprawiają też stan i wygląd włosów, skóry i paznokci. Dzięki nim, cały organizm działa lepiej i wydajnie. To one sprawiają, że lepiej wyglądamy i lepiej się czujemy. Usuwanie zanieczyszczeń. Wraz z jedzeniem, do naszego organizmu dostają się substancje zanieczyszczające. Ilość ich jest tak duża, że bez dodatkowego wspomagania, trudno je usunąć. Jagody acai posiadają właściwości oczyszczające. Substancje w nich zawarte doskonale oczyszczają organizm z produktów chemicznych dodawanych do żywności. Jagody acai na układ pokarmowy. W jagodach tych występuje duża ilość błonnika. Dzięki temu, działają one korzystnie na układ pokarmowy. Jest to szczególnie ważne dla okrężnicy – fragmentu jelita, w którym najczęściej zaczynają się problemy. Regularne spożywanie ekstraktu z jagód acai zapobiega tym problemom, ułatwia trawienie i wypróżnianie. Spowalnianie procesów starzenia. Owoce posiadają właściwości przeciwdziałające starzeniu się komórek organizmu. Właściwości te zapewniają obecne w nich antyoksydanty i przeciwutleniacze. Substancje te hamują uwalnianie się wolnych rodników tlenu. Jagody acai na oczy. Sok z owoców acai odżywia i wzmacnia najmniejsze naczynia krwionośne zwane włosowatymi. Przez takie naczynia krew wraz z substancjami odżywczymi dociera do oka. Sok z owoców acai przeciwdziała chorobie siatkówki zwanej retinopatią cukrzycową. Zawarty w nim betakaroten i witamina C wzmacnia oczy i poprawia widzenie. Owoce acai dla odporności. Jedną z właściwości acai, jest wzmacnianie układu odpornościowego. Substancje obecne w jagodach podnoszą naszą odporność o dwadzieścia procent. Jedząc regularnie ekstrakty z tych owoców lub pijąc sok, stajemy się odporniejsi na choroby serca, choroby nowotworowe, zakażenia i infekcje. Regulacja poziomu cholesterolu. Owoce palmy brazylijskiej bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Owe kwasy doskonale regulują poziom złego i dobrego cholesterolu. Pierwszego jest mniej, a drugiego więcej. To z kolei skutkuje mniejszym ryzykiem zachorowania na choroby układu krążenia, miażdżycę i udary mózgu.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/518
Podpis