
O mnie
Akcesoria do przetworów to coś, co powinno znaleźć się w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, soki - domowe przetwory są najlepsze! Dzisiaj wprawdzie nie robimy już tylu zapasów na zimę, co nasze babcie, ale nadal doceniamy ich smak. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy niezbędne sprzęty i przydatne gadżety, które ułatwią wam przygotowanie przetworów. Zapewniamy, że z nimi zima nie będzie już jawić się jako najgorsze zło. Sprawdźcie, jakie akcesoria do przetworów warto mieć! Akcesoria do przetworów znacznie ułatwiają przygotowanie słoików na zimę. Domowy dżem rozsmarowany na kromce chleba z masłem czy ogórek kiszony chrupany do kanapki to smaki, których się nie zapomina. Przetwory nie są trudne do zrobienia, ale trzeba znać podstawowe zasady ich przygotowania i kierować się sprawdzonymi recepturami. Zapasy na zimę najczęściej kojarzą nam się z owocami. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Soczyste truskawki, aromatyczne wiśnie czy kwaśne porzeczki przerabiamy na dżemy, konfitury i marmolady. Czym te przetwory się od siebie różnią? Dżem jest z pewnością najbardziej popularny z tej trójki. Owoce gotuje się na małym ogniu z cukrem, a później przelewa do słoików. Dżem ma konsystencję delikatnej galaretki z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami owoców. Zróbcie dżem z malin albo dżem z brzoskwiń - są świetne! Konfitura z kolei to owoce smażone w cukrowym syropie. Jej charakterystyczną cechą jest to, że owoce są całe. Dlatego właśnie do jej przygotowania wybierajmy np. wiśnie, porzeczki czy małe truskawki. Konfitura z wiśni czy konfitura z czarnej porzeczki będzie dobrym dodatkiem do deserów. Przelewanie konfitur i dżemów do słoików nie jest łatwym zadaniem. Lepiej użyć do tego lejka. Prosto i szybko uporacie się wtedy z przetworami, nie brudząc przy okazji połowy kuchni. Taki lejek możecie kupić niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Najtańszy będzie plastikowy, ale warto zainwestować w taki z silikonu lub metalu – posłuży przez naprawdę długi czas. Do konfitur może również przydać się specjalny metalowy garnek z uchwytem. Jest zaopatrzony w wewnętrzną miarkę, a poręczny uchwyt sprawia, że bez problemu przelejemy konfitury do słoików. Ma też dużą pojemność, więc przygotujemy kilka litrów przetworów naraz. Jeśli lubicie delikatne owocowe musy, do gustu przypadnie wam marmolada. Jest gładka i ma mniej cukru niż konfitura czy dżem. Jej sekret tkwi w rozgotowaniu owoców i użyciu przecieraka. Dzięki temu konsystencja marmolady staje się aksamitna. Przecierak ułatwia przygotowanie aksamitnych marmolad i dżemów bez kawałków owoców. Wystarczy włożyć do środka owoce i kręcić korbką – nie wymaga to zbyt dużo siły ani czasu. W zestawie zwykle dostajecie trzy rodzaje sitek: drobne, średnie i grube - to pozwoli wam regulować poziom rozdrobnienia owoców. Taki przecierak możecie później wykorzystać również do zup kremów i puree ziemniaczanego. Przetwory są też dobrym sposobem na wykorzystanie "brzydszych" owoców, które niekoniecznie sprawdzą się do jedzenia na surowo. Oprócz wymienionych smakołyków, warto też przygotować kilka butelek owocowego soku - pomoże wam w tym sokownik. Przygotowanie soków z tym urządzeniem jest banalnie łatwe. Wystarczy, że do środka wsypiecie owoce i cukier, wlejecie wodę i postawicie urządzenie na kuchence. Resztę zrobi za was. Nie zapomnijcie tylko umieścić rurki w słoiku - to z niej będzie wypływał gotowy sok. Wszyscy kochamy słodkie dżemy, ale nie możemy zapominać o przetworach słonych. Chociaż może lepiej byłoby napisać kwaśnych. Na zimę warto przygotować repertuar kiszonek - ogórki kiszone, kapusta kiszona, kiszone pomidory. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Pamiętajcie, żeby warzywa kisić bez dodatku octu. Kiszenie opiera się na procesie fermentacji, do którego w większości przypadków wystarcza woda z solą. Proces przygotowywania kwaśnych przetworów z octem to kwaszenie. Innym sposobem na wykorzystanie letnich warzyw jest marynowanie. Używamy do nich wtedy przygotowanej wcześniej zalewy, w skład której wchodzi m.in. cukier i ocet. Smak marynowanych warzyw ma bowiem być słodko-kwaśny. Przygotujcie grzyby marynowane, pyszna jest też papryka marynowana czy dynia marynowana. W słoikach warto też zamknąć np. leczo czy domowy ketchup.Jeśli przygotowujecie na przykład sałatkę szwedzką do słoików albo po prostu chcecie pociąć warzywa do marynowania i kiszenia w mniejsze kawałki przyda wam się krajalnica do warzyw. To mały i poręczny gadżet, a tak bardzo ułatwia życie! Wykorzystacie go do zrobienia przetworów, ale i podczas przygotowywania codziennych posiłków. Warzywa i owoce dzięki różnym nakładkom pokroicie w plasterki gładkie i karbowane czy w słupki. Nie dość, że wasze kiszonki będą pyszne, to będą też pięknie wyglądać.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPOL/613