O mnie
Do dyspozycji mamy kilkadziesiąt suplementów diety, które mają pomagać w walce ze zbędnymi kilogramami. Te, które reklamowane są jako preparaty odchudzające, najczęściej zawierają: chrom, błonnik, multiwitaminy, karnitynę, chitosan, kwas linolowy (CLA) i magnez. W Polsce szacuje się, że spożycie suplementów diety na odchudzanie może kształtować się na poziomie 20 proc. populacji osób dorosłych. Zdaniem dr Magdaleny Białkowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia suplementy diety, jeśli mają jakieś uzasadnienie w odchudzaniu, muszą być dobierane indywidualnie przez osoby profesjonalnie zajmujące się terapią otyłości i nadwagi. Niektóre są przydatne jedynie jako uzupełnienie diet odchudzających, które mogą pozbawić organizm cennych składników pokarmowych. Jakie suplementy diety warto zatem stosować ? - Suplementy zawierające błonnik, witaminy i składniki mineralne są przydatne przede wszystkim w korygowaniu objawów niepożądanych powodowanych zastosowaniem diety restrykcyjnej - podkreśla dr Białkowska. Codzienna dieta powinna zawierać minimum 20 gram błonnika na każde 1000 kalorii, czyli co najmniej 40 g. Osoba, która je normalnie bez trudu może zapewnić sobie taką minimalną ilość tego włókna pokarmowego. - Wystarczy zjeść w ciągu dnia około 1 kg warzyw i owoców, przy czym 2/3 kg powinno przypadać na warzywa - mówi dietetyczka. W diecie 1000 kalorii błonnika jest jednak zbyt mało - jedynie 14 g. Korzystne może być zażywanie kwasu alfa-liponowego (ALA), bardzo silnego przeciwutleniacza. Obniża on glukozę i zwiększa oporność na insulinę, przydatny jest u chorych na cukrzycę w zapobieganiu i leczeniu neuropatii cukrzycowej. Dostępne suplementy diety na odchudzanie można pogrupować według następującego schematu. Preparaty hamujące apetyt Chrom na odchudzanie Ma wpływ na poziom insuliny, triglicerydów i cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że niedobory tego pierwiastka objawiają się zaburzeniami przemiany węglowodanowej i lipidowej. Chrom jest podawany chorym na cukrzycę. Sugeruje się też, że może być przydatny w leczeniu otyłości, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia zawartości tłuszczu w organizmie i jednoczesnego przyrostu masy mięśniowej. Badania tej właściwości nie zostały potwierdzone! Przebadano 15 kobiet uprawiających sport. Eksperyment trwał 6 tygodni. Nie stwierdzono u nich zmian w ilościach tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Natomiast otyli pacjenci zjadający w nadmiarze słodycze często zauważają zmniejszony apetyt na łakocie. Znacząco zmniejsza się też ilość ataków tzw. wilczego apetytu. Przyjmuje się, że niedobór chromu w diecie pośrednio stanowi jedną z przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości i miażdżycy. Chociaż zapotrzebowanie jest niewielkie, deficyt minerału zaobserwowano u osób spożywających nadmierną ilość produktów bogatych w tłuszcze i cukry proste. Warto pamiętać, że chrom nie jest środkiem na odchudzanie – pomaga jedynie odpowiednio zarządzać gospodarką lipidową i węglowodanową, co nie zawsze znajduje przełożenie w zmniejszeniu apetytu na słodycze. Kwas hydroksycytrynowy na odchudzanie Pozyskiwany jest ze skórki owocu mangostanu (inaczej nazywanego garcynią kambodżańską). Odkryto, że zmniejsza on aktywność enzymów uczestniczących w syntezie tłuszczów i jednocześnie zwiększa syntezę L-karnityny, która przyspiesza przemianę kwasów tłuszczowych w energię. Dodatkowo zmniejsza apetyt. Niestety, badania na grupie osób otyłych, które zażywały ekstrakt z garcynii i błonnik (trzy razy dziennie przez 12 tygodni), nie potwierdziły skuteczności tego preparatu w trakcie odchudzania. Preparaty wiążące tłuszcz Chitosan na odchudzanie Chłonie jak gąbka tłuszcz z przewodu pokarmowego, zapobiegając przez to jego trawieniu. Chitosan obniża kaloryczność potraw, ale w mniejszym stopniu niż ekstrakt z zielonej herbaty. Suplementy diety wiążące związki lipidowe zawierają chitosan – naturalną substancję pozyskiwaną z pancerzy skorupiaków. W kwaśnym środowisku żołądka związek tworzy żel, który wychwytuje cząsteczki tłuszczów. Przyjmuje się, że 3 g chitosanu pochłania ok. 8 g tłuszczów. Preparaty tej klasy uznawane są za środek stosunkowo bezpieczny, który dodatkowo reguluje ciśnienie tętnicze. Przedawkowanie grozi jednak kłopotami ze wzrokiem lub skórą. Odnotowano także zmniejszenie absorpcji niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niektórych witamin, wapnia, magnezu oraz cynku. Ograniczenie interakcji uwarunkowane jest przyjmowaniem suplementów z chitosanem na kilka godzin przed posiłkiem. Preparaty przeczyszczające i regulujące przemianę materii Suplementy diety tego typu najczęściej występują w postaci herbatek do zaparzenia zawierających suche wyciągi z zielonej lub czerwonej herbaty, liści senesu, korzenia rzewienia i kory kruszyny. Codzienne picie zielonej herbaty istotnie zmniejsza poziom wolnych rodników oraz wspomaga trawienie. Nadmiar antyoksydantów może być jednak niebezpieczny, szczególnie jeśli chodzi o rozwój potencjalnych zmian nowotworowych. Zielona herbata Badania nad jej wpływem na odchudzanie przeprowadzono we Francji. Udowodniły one, że zwyczaj popijania herbaty po tłustym posiłku jest uzasadniony. Katechiny zawarte w herbacianych listkach utrudniają pracę dwóch enzymów trawiących tłuszcze. Doświadczalnie wyliczono, że redukują one aż w 37 proc. rozkład tłuszczów w przewodzie pokarmowym; niestrawiony tłuszcz jest potem wydalany. Zielona herbata zawiera dużo katechin, warto więc pić jej jak najwięcej. Jeśli nie jesteśmy smakoszami zielonej herbaty, możemy zastąpić ją ekstraktem, np. w kapsułkach, który zażywamy 30 minut przed posiłkiem. Błonnik na odchudzanie Błonnik dobrze wspomaga odchudzanie: daje uczucie sytości i obniża we krwi glukozę, cholesterol i trójglicerydy, a jednocześnie zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Potrzebna jest jednak rozwaga w jego stosowaniu, bo jego nadmiar może powodować problemy zdrowotne. Suplementy diety zawierające błonnik pokarmowy są ważne dla profilaktyki chorób przewodu pokarmowego. Wykazano, że niestrawne części pokarmu roślinnego nie tylko wspomagają procesy trawienne, ale także pomagają kontrolować glikemię, zapobiegają nowotworom i przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Pod pojęciem „błonnik pokarmowy” kryje się obszerna grupa polisacharydowych składników odżywczych o niskim indeksie glikemicznym, obejmująca m.in. celulozy, hemicelulozy, gumy, ligniny i pektyny. Żywność bogata w te frakcje, poprzez wiązanie wody w przewodzie pokarmowym, zapobiega zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom. Niedobór błonnika w dziennej racji pokarmowej uważa się za jeden z podstawowych czynników decydujących o rozwoju otyłości. Potwierdzono, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości włókna roślinnego powoduje, że uczucie sytości odczuwane jest znacznie wcześniej, zanim zostanie dostarczona organizmowi nadmierna ilość energii (w przybliżeniu 1 g włókna pokarmowego zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia o 0,17 proc., zwiększając masę kału o 3,5g).
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://telega.one/BioTrendyPL/623