
O mnie
Dieta nordycka stosowana jest głównie przez ludność zamieszkałą na północy Europy. Ukształtowana została przez klimat rejonu Skandynawii. Opiera się przede wszystkim na naturalnych, lokalnych produktach, pozwala schudnąć oraz zapobiega wielu chorobom. Ponadto, dzięki wykorzystaniu produktów, które są powszechnie dostępne w tym klimacie, dieta nordycka staje się łatwo dostępnym modelem żywienia. Dieta nordycka, która jest również nazywana dietą północną, to dość nowy sposób żywienia. Została opracowana przez Arne Astrupa, pracującego naukowo doktora na Wydziale Żywienia Człowieka Uniwersytetu w Kopenhadze oraz założyciela duńskiej restauracji Noma, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jest dietą prostą, bazującą na lokalnie dostępnych produktach naturalnych i dostosowana do naszej szerokości geograficznej. Bardzo korzystnie wpływa na układ krwionośny, serce, a także dzięki zastosowaniu odpowiednich składników, wspomaga pracę mózgu. Ponadto pomaga w walce z otyłością i obniża poziom cholesterolu we krwi. Dane statystyczne pokazują, że dieta nordycka dobrze wpływa na problem nadwagi i otyłości. Okazuje się, że ludność Skandynawii i północnej Europy, jest jedną z populacji najszczuplejszych w Europie. Pierwszą zasadą diety nordyckiej jest ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, a zwiększenie spożycia żywności roślinnej. Dieta północna stawia na zboża, rośliny strączkowe (soczewica, fasola, fasolka, ciecierzyca), jest obfita w warzywa i owoce. Zdrowym i smacznym uzupełnieniem diety są orzechy, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Posiłki wzbogacane o produkty mięsne zgodnie z zasdami diety nordyckiej należy spożyć 3 razy w tygodniu. Warto zaznaczyć, że mięso oraz ryby powinny pochodzić z upraw ekologicznych. Popularna jest również dziczyzna. Wskazane jest zwiększone spożycie ryb i owoców morza, które bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiające profil lipidowy i chroniące serce. Są także źródłem witaminy D, której odpowiednia podaż, zapobiega osteoporozie. Dieta nordycka bogata jest w produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, pestki, posiadające bardzo dużą ilość błonnika. Północny sposób żywienia preferuje wysokie spożycie roślin strączkowych, warzyw kapustnych, ziemniaków, owoców. Natomiast wszystkie produkty przetworzone, białe pieczywo, masło, smalec, alkohol i słodycze powinny zostać ograniczone. Kolejną cechą charakterystyczną diety nordyckiej jest spożywanie lokalnych produktów, które dostępne są w danym regionie, często pochodzących z terenów nieskażonych, niezamieszkałych i nie dotkniętych przemysłem. Produkty, które rosną dziko i pozyskiwane są z rejonów niezamieszkałych, są szczególnie wartościowe i zdrowe. Dieta nordycka jest tak naprawdę bardzo prosta. Polega ona przede wszystkim na ograniczeniu spożycia mięsa i włączeniu do codziennej diety większej ilości warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych. W codziennym odżywianiu mieszkańców Skandynawii bardzo ważną rolę odgrywają ryby i owoce morza, do których mają oni nieograniczony dostęp. Uważa się, że to wysokie spożycie ryb bogatych w kwasy Omega-3 jest kluczem do dobrego zdrowia i długowieczności. Dieta nordycka, dieta skandynawska i dieta północy to bardzo podobny sposób odżywiania bazujący na tych samych produktach. Kluczową zasadą diety nordyckiej jest ograniczenie ilości spożywanego mięsa pochodzącego z intensywnej hodowli i zastąpienie go produktami naturalnymi. Główne zasady diety nordyckiej to: zmniejszenie spożycia mięsa do maksimum 3 porcji w tygodniu, włączenie do diety w dużej ilości ryb i owoców morza, włączenie do diety produktów pełnoziarnistych – w przypadku diety nordyckiej bardzo dużą rolę odgrywa naturalne pieczywo żytnie, włączenie do diety dużej ilości warzyw, przede wszystkim korzeniowych i kapustnych, włączenie do diety dużej ilości nasion roślin strączkowych, które mogą być doskonałym zamiennikiem mięsa, włączenie do diety świeżych owoców (przede wszystkim bogatych w antyoksydanty owoców leśnych), regularne spożywanie posiłków, aktywny tryb życia. W jaki sposób dieta nordycka wpływa na organizm? Dieta nordycka – korzyści Stosowanie diety nordyckiej to jeden ze sposobów na poprawę ogólnej kondycji organizmu i cofnięcie szkód, które wyrządziła w nim nadwaga oraz złe nawyki żywieniowe. Dieta nordycka pomaga m.in.: przywrócić prawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów, poprawić kondycję serca i naczyń krwionośnych, zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, wyrobić w sobie nawyk racjonalnego i regularnego odżywiania. Ponadto, dieta nordycka doskonale wpływa na nasz wygląd zewnętrzny, poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci i redukując częste wśród osób z nadwagą problemy z występowaniem różnych zmian skórnych i niedoskonałości. Warto zaznaczyć, że dieta nordycka nie ma nic wspólnego z pochodzącą z tego samego regionu dietą kopenhaską! Czy dieta nordycka to dieta długowieczności? Naukowcy podkreślają, że ogromne znaczenie dla naszego zdrowia ma ograniczenie spożycia mięsa, zwłaszcza mięsa czerwonego, które uważane jest za jeden z głównych czynników wpływających na rozwój raka jelita grubego i raka żołądka. Stosując zasady diety nordyckiej, trzeba wiedzieć, że mieszkańcy krajów Europy Północnej w swoim jadłospisie uwzględniają przede wszystkim dziczyznę. Możemy ją wprawdzie kupić i w naszych sklepach, ale najczęściej pochodzi ona z hodowli. Z tego względu, lepiej zastąpić bardzo drogą dziczyznę zdrowym mięsem drobiowym z naturalnych hodowli np. mięsem indyczym, zapomnianym już nieco w kuchni polskiej mięsem królika oraz cielęciną. Dieta nordycka to typowa dieta długowieczności. Im wcześniej zaczniemy ją stosować, tym szybciej zauważymy jej wpływ na nasze zdrowie i wygląd sylwetki. Co ciekawe, dieta nordycka bazuje na wielu produktach, będących podstawą jadłospisu naszych dziadków i pradziadków, którzy mięso zwierząt hodowlanych spożywali okazjonalnie i zastępowali je np. samodzielnie poławianymi rybami słodkowodnymi, nasionami roślin strączkowych, kaszami, wypiekanym w domu pieczywem oraz produktami mlecznymi. Jeszcze nie tak dawno temu w diecie naszych dziadków nie brakowało też ważnych w diecie nordyckiej owoców leśnych, po które my sięgamy okazjonalnie, a jeżeli już znajdą się one w naszym jadłospisie, to pochodzą nie z naturalnego środowiska a sztucznych upraw. Co zyskasz dzięki diecie nordyckiej? Dieta nordycka nie jest dietą odchudzającą, ale przynosi bardzo dobre efekty w redukcji zbędnych kilogramów. Wpływa ona na funkcjonowanie całego organizmu i tym samym pomaga radzić sobie z wieloma problemami sprzyjającymi nadwadze, także spowolnionym metabolizmem, zatrzymaniem wody w organizmie i blokującymi odchudzanie toksynami. Jednym z czynników, które powodują, że mieszkańcy Skandynawii są zdrowi i szczupli, jest aktywny tryb życia i nie możemy o tym zapominać. Stosowanie samej diety też wpłynie na naszą masę ciała i stan zdrowia, ale jeżeli połączymy ją z codzienną aktywnością i np. zamienimy samochód na rower, efekty będą jeszcze lepsze i szybsze.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPOL/621
2. https://telega.one/BioTrendyPOL/621