O mnie
Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności i ma sporo zwolenników. O jej zasadach i wskazaniach do stosowania opowiem w dalszej części artykułu. Obserwując rynek produktów spożywczych oraz branże w jakiej funkcjonuję doszłam do wniosku, że jest sporo do powiedzenia na temat glutenu i zasadności jego wykluczania. Rzeczywiście jest wiele osób, które odczują pozytywne skutki płynące ze stosowania tej diety eliminacyjnej, jednak już na wstępie warto zaznaczyć, że większość z nas gluten może jeść bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu. Artykuł ten dedykuję osobom z celiakią, alergią na gluten i pszenicę oraz nietolerancją glutenu (nieceliakalną nadwrażliwością na gluten). Na blogu znajdziesz też dalszą część artykułu, czyli przykładową dietę bezglutenową o kaloryczności 2200 kcal. W związku z tym, że w większości przypadków konieczność wykluczenia glutenu z diety idzie w parze z powstałym stanem zapalnym, przygotowałam dla Was wraz z marką Monini bezglutenową dietę przeciwzapalną, czyli respektującą założenia diety śródziemnomorskiej. Zanim jednak przetestujesz ten darmowy jadłospis, przeczytaj kilka słów wstępu. W końcu wokół glutenu narosła masa mitów i warto je zdementować. To będzie jeden z tych artykułów, które nie są wyrwane z kontekstu. Zapraszam zarówno dietetyków jak i osoby, które mają glutenowy mętlik w głowie! Dieta bezglutenowa to dieta wykluczająca z pożywienia produkty zawierające gluten, czyli: pszenicę, jęczmień, żyto i zanieczyszczony nimi owies. Jest dietą leczniczą i najważniejszymi wskazaniami do stosowania diety bezglutenowej są: celiakia (choroba trzewna), nietolerancja glutenu, alergia na gluten oraz choroba Dühringa (skórno-jelitowa manifestacja nietolerancji glutenu). Dieta wykluczająca gluten znajduje także zastosowanie w leczeniu: autyzmu, choroby Hashimoto i zespole jelita drażliwego. Jednak wskazania medyczne do włączenia diety bezglutenowej w tych jednostkach chorobowych nie są jednoznaczne. Dieta bezglutenowa powinna być oparta na zasadach racjonalnego odżywiania, podobnie jak dieta osób zdrowych, jedynym elementem różnicującym jest skuteczne wykluczenie produktów zawierających gluten. Co to są produkty bezglutenowe? Produkty bezglutenowe, to produkty naturalnie niezawierające glutenu lub też produkty pierwotnie zawierające gluten, ale pozbawione go w wyniku obróbki przemysłowej. Międzynarodowy licencjonowany symbol „Przekreślonego Kłosa” umieszczony na danym produkcie oznacza, że jest to produkt w 100% bezpieczny. Ta informacja stanowi jasny przekaz dla konsumenta: „mogę kupić ten produkt bez czytania etykiety, mogę mu zaufać”, ponieważ takie wyroby są regularnie badane, a zakłady produkcyjne audytowane pod kątem produkcji bezglutenowej. Produkty naturalnie wolne od glutenu to: Ryż, kukurydza, gryka, proso (kasza jaglana), amarantus, sorgo, teff (miłka abisyńska - bardzo dobre wartości wypiekowe!), tapioka, komosa ryżowa (quinoa). Dodatkowo bezglutenowe są: · świeże warzywa i owoce, rośliny bulwiaste (ziemniaki, bataty, maniok, topinambur), · rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soja, soczewica), · orzechy i nasiona, · owoce suszone (uwaga! na obecność mąki jako środka przeciw zbrylającego!), · kasztany jadalne, · jaja, · mięso nieprzetworzone, · ryby nieprzetworzone, · mleko, sery, nabiał (należy czytać etykiety!), · tłuszcze roślinne (oleje, oliwa) oraz tłuszcze zwierzęce (masło, smalec), · miód, syropy cukrowe (np. daktylowy, ryżowy, z agawy), · alkohole: wino, brandy, koniak, rum, tequila, wódka żytnia z legalnego źródła (nie warto ryzykować picia wódki niewiadomego pochodzenia), ocet spirytusowy, winny, jabłkowy. Jeżeli produkt nie jest oznaczony lub opisany jako bezglutenowy należy: · uważnie czytać skład każdego produktu spożywczego, · kupować produkty jak najmniej przetworzone, możliwie wolne od konserwantów i sztucznych składników, · nie kupować produktów, na etykiecie których widnieje informacja typu: „może zawierać śladowe ilości glutenu” lub „w zakładzie stosowany jest gluten”, · pamiętać, że im bardziej znana jest firma, której produkt się kupuje, tym większa jest szansa na wiarygodną etykietę – unikać tanich, niesprawdzonych produktów. Należy pamiętać, że źródłem glutenu mogą być niektóre leki (gluten używany jest do produkcji np. otoczek leków). Stosowanie diety bezglutenowej bez wskazań medycznych u osób zdrowych (np. w celu redukcji masy ciała lub jako alternatywny sposób żywienia) nie jest zalecane, ponieważ może prowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych. Wśród składników, których brakuje u osób na diecie bezglutenowej najczęściej wymienia się: błonnik, żelazo i witaminy z grupy B. Wynika to z faktu, że prawidłowe zbilansowanie diety bezglutenowej jest trudniejsze niż właściwe skomponowanie diety zawierającej gluten, ze względu na mniejszą dostępność bezglutenowych produktów zbożowych. Wprowadzenie diety bezglutenowej powinno być zawsze poprzedzone wizyta u gastroenterologa i przeprowadzeniem dokładnej diagnostyki mającej na celu uzasadnienie stosowania diety bez glutenu.
Źródło:
1. https://comments.bot/thread/H7w_L_5Zn