
O mnie
Młody jęczmień zielony to źródło witamin i składników mineralnych. Ilością witaminy C przewyższa nawet sok pomarańczowy, a beta-karotenu zawiera więcej niż marchew. Najczęściej stosowany jest jako środek wspomagający odchudzanie, a niektórzy uważają go nawet za naturalny środek energetyczny. Istnieje jednak znacznie więcej powodów, dla których warto regularnie sięgać po młody jęczmień. Młody jęczmień może być stosowany przez każdą osobę powyżej 3 roku życia. Szczególnie polecany jest: osobom będącym na diecie odchudzającej; diabetykom; osobom z anemią, osłabionym, zmęczonym; osobom z podwyższonym cholesterolem; osobom z chorobami układu krążenia, w tym ze schorzeniami sercowymi. Czy młody jęczmień jest zdrowy? Młody jęczmień to źródło witamin i składników mineralnych. Stanowi bogactwo witamin z grupy B, antyoksydantów (witamina C i E, beta-karoten), żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Zawiera naturalne hormony i chlorofil oraz niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, co zapewnia mu działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Zawiera błonnik, który odpowiada za procesy trawienne, oczyszcza przewód pokarmowy i zmniejsza uczucie łaknienia. Antyoksydanty (glikozylisowiteksyna) pomagają zapobiegać starzeniu się organizmu i przeciwdziałają procesom chorobotwórczym. Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy wszystkich komórek naszego ciała. Stanowi podstawowy budulec lecytyny, odpowiadającej za właściwą pracę układu nerwowego. Młody jęczmień - działanie: pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń; łagodzi bóle żołądka, bóle stawów, zmniejsza stany zapalne; sprzyja odkwaszeniu organizmu, przywracając równowagę kwasowo-zasadową; przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie; obniża stężenie cholesterolu we krwi; pobudza produkcję hemoglobiny, dzięki czemu krew jest lepiej dotleniona; wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, a nawet zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego; może być stosowany pomocniczo, jako środek w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności, nadwagi; wzmacnia tkanki, w tym serce i naczynia krwionośne; działa przeciwzapalnie i dezynfekująco; zwalcza bakterie beztlenowe z ust, pomaga uśmierzyć dolegliwości dziąseł, opryszczkę, ból gardła. Młody jęczmień — zastosowanie: Młody jęczmień znajduje zastosowanie przede wszystkim jako środek wspomagający odchudzanie. Ze względu na swoje liczne właściwości działa również pomocniczo, jako środek pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Używany jest też jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła. Zielony jęczmień dostępny jest najczęściej w postaci sproszkowanego soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Są to dwie podstawowe formy, które różnią się od siebie wartością odżywczą otrzymanego preparatu. W pierwszym przypadku proszek z zielonego jęczmienia powstaje poprzez wyciśnięcie soku, który następnie jest poddawany procesowi suszenia (odparowanie wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze). Ta metoda produkcji pozwala zachować wszystkie zdrowotne właściwości zielonego jęczmienia. Składniki zawarte w proszku z soku są prawie w 100% przyswajalne przez organizm. Proszek z trawy powstaje w wyniku suszenia rośliny w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Ten proces prowadzi do utlenienia składników odżywczych, co wpływa na osłabienie właściwości zdrowotnych. W proszku z trawy znajduje się dużo błonnika. Młody jęczmień - w proszku czy w tabletkach? Młody jęczmień stosowany jest doustnie. Można przyjmować go na dwa podstawowe sposoby: jako proszek rozpuszczalny w napojach lub w formie tabletek. Przyjmując młody jęczmień w napoju, należy stosować go do 2 razy dziennie, najlepiej 20-30 minut przed posiłkiem. Tabletki dawkujemy zgodnie z informacją przygotowaną w ulotce. Zwykle należy je stosować przed lub po posiłku. Jak pić młody jęczmień? Proste sposoby na pyszne koktajle Podstawowym sposobem spożywania młodego jęczmienia jest rozpuszczenie proszku w szklance wody. Woda nie może być ani za gorąca, ani za zimna, gdyż nieodpowiednia temperatura może przyczynić się do straty witamin i inaktywacji enzymów zawartych w zielonym jęczmieniu. Do przygotowania napoju potrzebujemy 1-2 gramy proszku (ok. 1 łyżka stołowa) i szklankę wody w temperaturze pokojowej. Składniki łączymy, dynamicznie mieszając łyżką lub wstrząsając w pojemniku z zakrętką lub shakerze. Charakterystyczny smak młodego jęczmienia nie każdemu przypada do gustu, ale można go zneutralizować, przygotowując koktajl ze słodkimi owocami, np. bananem czy melonem. Wystarczy wówczas rozdrobnić 1 dojrzały owoc w blenderze lub mikserze, dodając szklankę wody i łyżkę jęczmiennego proszku. Miłośnicy słodkości mogą dodać do koktajlu nieco ekstraktu waniliowego lub miodu. Koktajl można przygotować też z użyciem mleka roślinnego, np. ryżowego, owsianego lub migdałowego.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://t.me/BioTrendyPL/12