Rinoplatero
 
Notifications
Clear all
Rinoplatero
Rinoplatero
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-03
New Member

O mnie

Jęczmień jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez ludzi. Na Bliskim Wchodzie znany był już w okresie neolitu. Egipcjanie piekli z niego placki, a także warzyli piwo. Sięgali po niego również gladiatorzy w celu poprawy kondycji organizmu i pozyskania energii do walki. Rysunki jego kłosów można też znaleźć na monetach pochodzących ze starożytnej Grecji. W czasach antycznych jego ziarno służyło jako jednostka wartości, miary lub masy. Dziś, oprócz owoców, wykorzystuje się też jego pędy, które jak dowodzą badania naukowe, są cennym źródłem substancji odżywczych. Jęczmień to niezwykłe zboże, które ze względu na właściwości zdrowotne, zyskuje coraz większą popularność wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się trawa jęczmienna, zwana także młodym lub zielonym jęczmieniem. Jej walory od tysięcy lat doceniają Japończycy, produkując z niej napój będący świetnym środkiem odtruwającym organizm i poprawiającym jego kondycję. Młody jęczmień jest dostępny w dwóch postaciach - suszonej trawy jęczmiennej oraz suszonego soku z jęczmienia. Pierwszy wariant jest uboższy w składniki odżywcze, co sprawia, że powinien być spożywany w większych ilościach. Zdecydowanie najlepszą opcją jest suszony sok jęczmienny. Pozyskuje się go z maksymalnie siedmiodniowych pędów rośliny. Zawierają one znacznie więcej cennych substancji niż dojrzałe nasiona jęczmienia. Zbieranie młodych pędów powoduje bowiem, że roślina nie zdąży spożytkować składników odżywczych na wzrost i dojrzewanie. Warto pamiętać, że młody jęczmień jest zazwyczaj uprawiany w okolicach prastarych, wyschniętych jezior i podlewany wodą czerpaną bezpośrednio z podziemnych źródeł. Oznacza to, że nie stosuje się nawozów sztucznych oraz środków ochrony roślin. Jęczmień nie jest też poddawany modyfikacjom genetycznym. Jego suszenie odbywa się w niskiej temperaturze, nieprzekraczającej 31 stopni Celsjusza. Pomimo to proces przebiega bardzo szybko i zajmuje około dwie minuty. Wszystko za sprawą bardzo wysokiego ciśnienia, które pozwala uzyskać miałki proszek i jednocześnie nie powoduje utraty wartości odżywczych spowodowanym działaniem wysokich temperatur. Co ważne, długotrwałe suszenie powoduje też rozpad chlorofilu, czyli zielonego barwnika pozwalającego przeprowadzić fotosyntezę, który wykazuje wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Młody jęczmień jest prawdziwą bombą składników odżywczych. Aż 45% jego masy całkowitej stanowią białka. Jako jedna z nielicznych roślin zawiera aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka, i jednocześnie są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Można w nim znaleźć także szereg witamin, w tym także tokoferol będący silnym antyoksydantem i nazywany witaminą młodości. Młode pędy rośliny są też bogate w witaminę A warunkującą odpowiedni stan narządu oraz witaminę C odpowiedzialną za sprawną pracę systemu immunologicznego. Nie bez znaczenia jest także zawartość mikroelementów. W porównaniu z ziarnami innych zbóż, między innymi pszenicy, pędy jęczmienia zawierają około dwa razy więcej magnezu przyczyniającego się do prawidłowej pracy serca oraz sprawności układu nerwowego, a także pięć razy więcej żelaza, dwadzieścia pięć razy więcej potasu i aż 37 razy więcej wapnia. Z tego względu młody jęczmień znakomicie chroni przed anemią, reguluje ciśnienie krwi i doskonale wpływa na kondycję narządów ruchu, zapobiegając między innymi rozwojowi osteoporozy u kobiet. W jego składzie można też znaleźć wysokie stężenie manganu oraz cynku odpowiedzialnych za dobrą odporność organizmu. Na uwagę zasługuje także duża zawartość chlorofilu. Ten wyjątkowy barwnik umożliwiający roślinom wytwarzanie substancji pokarmowych, posiada budowę bardzo zbliżoną do struktury cząsteczki hemoglobiny. W ten sposób jest bezkonkurencyjny w walce z anemią. Chlorofil wykazuje także właściwości odtruwające organizm, dzięki czemu sprzyja lepszej kondycji wielu narządów wewnętrznych. Tworzy ponadto skuteczną barierę chroniącą przed promieniowaniem UV i promieniowaniem elektromagnetycznym. Młody jęczmień to także blisko 30 enzymów warunkujących prawidłową pracę wielu narządów organizmu i chroniących przed wystąpieniem w nim stanów patologicznych. Co ważne, w pędach rośliny nie występuje gluten, który można znaleźć w jej nasionach. Produkt jest także cennym źródłem błonnika, lecz w przeciwieństwie do innych roślin nie zawiera włókniny, która często powoduje problemy trawienne, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Błonnik z kolei warunkuje prawidłową perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. W perspektywie długofalowej zielony jęczmień redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Jego właściwości bakteriobójcze powodują niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i jednocześnie sprzyjają rozwojowi prawidłowej mikroflory systemu trawiennego. Dzięki temu produkt jest zalecany jako preparat wspomagający układ pokarmowy po kuracji antybiotykami. Zawarty w młodym jęczmieniu chlorofil wykazuje także świetnie właściwości regeneracyjne. Przyspieszając gojenie się ran, jest substancją sprzyjającą kuracji nadżerek oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości preparatu przyczyniają się także do redukcji nieświeżego oddechu oraz są skuteczną bronią w walce z próchnicą. Młody jęczmień może też wspomagać leczenie cukrzycy. Ograniczenie kwaśnego środowiska w jelitach zmniejsza przenikalność przez nie węglowodanów, co z kolei pomaga regulować poziom cukrów we krwi.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/159

2. https://telegram.space/BioTrendyPL/159

Podpis

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan