Ogertiomatowie
 
Notifications
Clear all
Ogertiomatowie
Ogertiomatowie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-03-29
New Member

O mnie

Pod względem odżywczym młody jęczmień zbliżony jest do liściastych zielonych warzyw. Młody jęczmień stanowi skoncentrowane źródło najważniejszych witamin i minerałów. W tej młodej trawie znajdziemy też wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których ludzki organizm sam wytworzyć nie potrafi i trzeba dostarczyć je z pożywieniem. Zdaniem prekursora nauki o właściwościach odżywczych młodych zbóż, dr Chaarlesa Schnabela, młody jęczmień może być najtańszym i najlepszym źródłem witamin w diecie człowieka. Jęczmień jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, ale badania nad wyjątkowymi właściwościami tej trawy liczą sobie mniej niż sto lat. Propagatorem spożywania trawy był Charles F. Schnabel. A wszystko zaczęło się od kur. Doktor zauważył, że zwierzęta te z jakiegoś powodu wybierają raczej młodsze niż starsze pędy zbóż. Zaczął analizować pokarm preferowany przez swoje stado i sformułował wnioski, które stały się fundamentem dzisiejszej wiedzy o wyjątkowych właściwościach młodego jęczmienia. Co odkryto Zauważono, że młode zboża osiągają swój szczyt pod względem zawartości substancji odżywczych tuż przed fazą intensywnego rozwoju. Jednocześnie spostrzeżono, że zwierzęta żywiące się trawą, nigdy nie wybierają pędów będących w późniejszych fazach rozwojowych, jeśli mają do wyboru młodsze części rośliny. Zwierzęta instynktownie wyszukują młode pędy, czyli najcenniejsze pod względem odżywczym. Z kolei rośliny celowo gromadzą wszystkie najcenniejsze substancje odżywcze w młodych pędach, ponieważ … chronią się w ten sposób przed definitywnym unicestwieniem. W tej wczesnej fazie rozwoju ścięta przez człowieka czy zwierzę roślina ma bowiem szansę odrosnąć i wypuścić nowe pędy. Później już nie. Dlatego właśnie w okresie, w którym trawy mają szansę na „drugie życie”, młode pędy zbóż wabią zwierzęta większą ilością substancji odżywczych, „odciągając” je od bardziej dojrzałych roślin. Pod względem odżywczym młody jęczmień zbliżony jest do liściastych zielonych warzyw. Stanowi skoncentrowane źródło prawie trzech tuzinów witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy - witamina A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E i K oraz kwas foliowy (witaminę B9) i kwas pantotenowy (witaminę B5). Zawiera minerały takie jak wapń, żelazo, potas, magnez, sód i fosfor, a także chlorofil, błonnik i enzymy. W niewielu innych roślinach znajdziemy też wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których ludzi organizm sam wytworzyć nie potrafi i trzeba dostarczyć je z pożywieniem. Zdaniem prekursora nauki o właściwościach odżywczych młodych zbóż, dr Chaarlesa Schnabela, mogą być one najtańszym i najlepszym źródłem witamin w diecie człowieka. Opinię dr Chaarlesa Schnabela podzielają Japończycy – w Kraju Kwitnącej Wiśni ekstrakt z zielonego jęczmienia jest bardzo popularny. Tam właśnie pracuje jeden z najlepszych współczesnych ekspertów zajmujących się zdrowymi i odżywczymi właściwościami młodego jęczmienia – farmaceuta dr Yoshibide Hakiwara. Uważa on, że ekstrakt z młodego jęczmienia jest czymś więcej niż suplementem, bo oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera enzymy, które regulują metabolizm i trawienie, a także ułatwiają wchłanianie innych mikroelementów. Wspólnie z dr Jasuo Hotta, specjalistę inżynierii genetycznej zauważyli, że obecność w diecie ekstraktu z młodego jęczmienia trzykrotnie przyspiesza naprawę uszkodzonego DNA. Ta właściwość młodego jęczmienia może mieć duże znaczenie w zapobieganiu i leczeniu nowotworów, a także w opóźnianiu starzenia organizmu. Młody jęczmień jest wyjątkowo silnym antyutleniaczem, który pomaga organizmowi zwalczyć komórki nowotworowe. Według dr Allana Goldsteina z Wydziału Biochemii Akademii Medycznej w Waszyngtonie swoje antyrakowe właściwości młody jęczmień może zawdzięczać zawartości bursztynianu d-alfa tokoferylu (silny związek witaminy E). Choć mechanizm jego działania nie jest znany, zaobserwowano, że może on hamować rozwój kilku rodzajów nowotworów, w tym białaczkę, guzy mózgu i raka prostaty. Zespół dr Goldsteina przeprowadził doświadczenie: wyeksponował białaczkowe komórki na odwodniony ekstrakt z młodego jęczmienia. Ekstrakt zabił praktycznie wszystkie komórki rakowe. Zachęceni takimi wynikami naukowcy postanowili sprawdzić, jak młody jęczmień działa na komórki nowotworowe guza mózgu. Tym razem zostało wyeliminowanych od 30 do 50 proc. komórek raka. Ale już w przypadku trzech typów komórek nowotworowych raka prostaty ekstrakt z zielonego jęczmienia zdołał unieszkodliwić od 90 do 100 proc. z nich. Badania przeprowadzone w innych ośrodkach wykazały, że ekstrakt z młodego jęczmienia może wspomagać również leczenie nowotworów piersi. Źródło: https://comments.bot/thread/Ceanvf51N

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan