
O mnie
Wśród różnych lipidów o znaczeniu żywieniowym, dwa zasługują na szczególną uwagę. Są to dwa wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nazywane odpowiednio kwasem linolowym lub LA (18:2) i kwasem alfa linolenowym lub ALA (18:3). Te kwasy tłuszczowe nazywane są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (lub AGEs), ponieważ - biorąc pod uwagę niezdolność organizmu do ich samodzielnej syntezy - muszą być koniecznie wprowadzane poprzez dietę. Po spożyciu pokarmu te dwa składniki odżywcze są przekształcane przez enzym w inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), zwane pół-niezbędnymi i pełniące specyficzne funkcje metaboliczne. W szczególności, kwas linolowy jest twórcą kwasów tłuszczowych z serii omega 6, podczas gdy z kwasu alfa linolenowego otrzymujemy analogi z serii omega 3. W tych szlakach metabolicznych biorą udział dwa kompleksy enzymatyczne, zdolne do wydłużania łańcucha węglowego (elongaza) i zwiększania liczby wiązań podwójnych (desaturaza). Dzięki tym interwencjom enzymatycznym powstają odpowiednie serie kwasów tłuszczowych, należące do serii omega 6, jeśli pochodzą z kwasu linolowego, oraz do serii omega 3, jeśli pochodzą z kwasu alfa-linolenowego. Główne pochodne omega 6 Główne pochodne omega 6 lub niezbędne nasiona kwasu linolowego to: kwas gamma linolenowy lub GLA (18:3), kwas dihomo-gamma-linolowy lub DGLA (20:3) i kwas arachidonowy (AA, 20:4). Te kwasy tłuszczowe mogą być nie tylko syntetyzowane w organizmie, ale również przyjmowane z pożywieniem. Dobrym źródłem omega 6 są nasiona roślin oleistych, zarodki zbóż, roślin strączkowych i pseudozbóż oraz ich oleje wyekstrahowane. Główne pochodne omega 3 Główne pochodne omega 3 lub niezbędne nasiona, pochodzące z metabolizmu kwasu alfa linolenowego, to: kwas eikozapentaenowy lub EPA (20:5) i kwas dokozaheksaenowy lub DHA (22:6). Najlepszym źródłem omega 3 w diecie są ryby z zimnych mórz, kryl i algi. Etymologia nazewnictwa Terminy "omega 6" i "omega 3" odnoszą się do pozycji pierwszego podwójnego wiązania w odniesieniu do metylowej (końcowej) części cząsteczki. Nie jest więc przypadkiem, że ich nomenklatura zawiera skrót omega, który reprezentuje ostatnią literę greckiego alfabetu. Tak więc w omega 6 pierwsze podwójne wiązanie jest między szóstym i siódmym atomem węgla, począwszy od grupy metylowej. W omega 3, zamiast tego, pierwsze podwójne wiązanie jest między trzecim i czwartym węglem, zawsze zaczynając od końca metylowego. Symbolika (xx:x) wskazuje liczbę atomów węgla w kwasie tłuszczowym w stosunku do liczby wiązań podwójnych w cząsteczce; na przykład kwas linolowy (18:2) składa się z 18 atomów węgla i posiada dwa wiązania podwójne (patrz rysunek). Czy produkcja półniezbędnych kwasów tłuszczowych może być niewystarczająca? Zdolność organizmu do syntezy pochodnych omega-6 i omega-3, podobnie jak wiele innych funkcji biologicznych, ma tendencję do zmniejszania się wraz z wiekiem. Inne warunki, które mogą ją obniżyć to: terapia lekami kortyzonowymi, alkoholizm, niedożywienie białkowe, itp. Należy również pamiętać, że omega 6 i omega 3 konkurują o wykorzystanie enzymów biorących udział w ich desaturacji (desaturazy), gdyż są one wspólne dla obu szlaków metabolicznych. W związku z tym, nadmierne spożycie omega 6 (dość częste) może zakłócić tworzenie EPA i DHA z kwasu alfa linolenowego. Ponadto, nie należy zapominać, że kwasy omega 3, zwłaszcza EPA i DHA, są niewystarczające w większości zachodnich reżimów żywieniowych. Oznacza to, że te dwa pół-niezbędne kwasy tłuszczowe również muszą być spożywane, choć częściowo, poprzez żywność. Dla dorosłych wystarczające jest 250 mg EPA i DHA dziennie. W przypadku ciąży, karmienia piersią i w wieku 2 lat i poniżej konieczne jest dodanie kolejnych 100-200 mg DHA. Jaki jest właściwy stosunek kwasów omega 6 do omega 3? Stosunek omega 6 do omega 3 w zachodniej diecie jest znacznie wyższy niż 10:1, podczas gdy, aby być idealnym, powinien być między 4:1 lub 8:1. Aby przywrócić równowagę tego stosunku, konieczne jest zwiększenie spożycia ryb, zwłaszcza ryb niebieskich i gatunków żyjących w morzach północnych; w razie potrzeby można stosować suplementy diety zawierające olej rybny, tran z dorsza, kryla i algi. Dlaczego stosunek kwasów omega 6 do omega 3 jest ważny? Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 są prekursorami eikozanoidów rozsławionych przez badania dr Barry'ego Searsa i jego znaną na całym świecie dietę Zone Diet. Nie wdając się w zawiłe szczegóły biochemiczne, eikozanoidy to substancje hormonalne o działaniu miejscowym lub parakrynnym (prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny), które regulują różne funkcje i parametry fizjologiczne.
Podpis