Siderklopinie
 
Notifications
Clear all
Siderklopinie
Siderklopinie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-03-01
New Member

O mnie

Nie ma potrzeby suplementacji diety nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 9 ze względu na prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Oba rodzaje obniżają wprawdzie stężenie cholesterolu LDL, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 zmniejszają nawet ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, jednak łatwo jest zapewnić ich odpowiednie spożycie z dietą. Poza tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe n-9 są syntetyzowane w organizmie. Warto natomiast stosować suplementy długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (oleje rybne), w ilości 1 g dziennie. Dotyczy to pacjentów z chorobą wieńcową (prewencja wtórna). Osoby bez chorób sercowo-naczyniowych powinny regularnie spożywać tłuste ryby morskie. Cyfry 9, 6 i 3 oznaczają miejsce pierwszego nienasyconego (podwójnego) wiązania w łańcuchu węglowym kwasu tłuszczowego licząc od grupy metylowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 9 mają jedno podwójne wiązanie i dlatego są nazywane jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (monounsaturated fatty acids; MUFA). MUFA omega 9 nie należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż organizm potrafi je wytworzyć dzięki obecności odpowiednich enzymów. Najważniejszym przedstawicielem MUFA omega 9 jest kwas oleinowy. W żywności występuje obficie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym oraz margarynie z niego produkowanej. Znajduje się także w tłuszczach zwierzęcych. Chociaż MUFA korzystnie wpływa na stężenie lipidów w surowicy (redukcja cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL), to wyniki długotrwałych badań obserwacyjnych, w których oceniano związek MUFA z występowaniem chorób układu krążenia są niejasne. Trzeba jednak przyznać, że mniej jest badań i metaanaliz na ten temat, w porównaniu z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (polyunsaturated fatty acids; PUFA). Kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 należą do PUFA i są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, gdyż nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć. Kwasy te pełnią wiele ważnych funkcji biologicznych. Głównym przedstawicielem PUFA omega 6 jest kwas linolowy (linoleic acid; LA), mający dwa nienasycone (podwójne) wiązania między atomami węgla w łańcuchu węglowym. W kwas linolowy obfitują oleje słonecznikowy, sojowy, krokoszowy, z pestek dyni, z pestek winogron, a także margaryny z oleju słonecznikowego. Poza tym jest obecny w dużej ilości w orzechach włoskich. Kliniczne badania eksperymentalne wykazują, że zamiana w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych lub węglowodanów na LA zmniejsza stężenie cholesterolu LDL. W przeciwieństwie do MUFA, z badań obserwacyjnych i eksperymentów klinicznych wynika, że kwas linolowy zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową. Źródło: http://www.good-tutorials.com/users/Kwasy-omega

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan