Niklermatowa
 
Notifications
Clear all
Niklermatowa
Niklermatowa
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2020-12-15
New Member

O mnie

Każdego dnia każdy z nas spożywa różne tłuszcze, nie wiedząc często, jak bardzo różnią się one wartością odżywczą i w jak różny sposób wpływają na nasze zdrowie. Tłuszcze występują we wszystkich grupach organizmów żywych, stanowią zapasowy materiał energetyczny oraz składnik błon komórkowych. Jeszcze parę lat temu każdy tłuszcz był uważany za niechciany element diety, dziś wraca się do podziału na te niepożądane (zwierzęce) i pożądane (roślinne i rybie). Zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 są bardzo ważne dla naszego organizmu. Jednak nadmiar jednych i deficyt drugich może mieć poważne konsekwencje. Obecna dieta Europejczyków i Amerykanów zwykle dostarcza za mało kwasów omega-3, a za dużo kwasów omega-6. Konsekwencją takiego stylu żywienia jest zaburzenie proporcji omega-3 do omega-6, która wynosi od 1:15 do 1:20. Skutkiem dłuższego utrzymywania takiego stosunku jest pojawienie się w naszym organizmie związków prozapalnych (które powstają z kwasów omega-6), których zbyt duża ilość jest niepożądana. Kwasy omega-3 przekształcają się w naszym organizmie do związków przeciwzapalnych. Kwasy: linolowy (omega-6) i α-linolenowy (omega-3) współzawodniczą o te same enzymy, stąd też nadmiar kwasów omega-6 prowadzi do większej koncentracji pochodnych kwasów omega-6 i zahamowania syntezy kwasów omega-3: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Link: https://www.researchgate.net/deref/https%3A%2F%2Fwww.biotrendy.pl%2Fkwasy-omega-3-6-9%2Fnajczesciej-wybierane-kwasy-omega-3-6-9%2F

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan