
O mnie
W znamionach kwiatu szafranu znajdziemy olejki eteryczne, dzięki którym przyprawa ma tak intensywny i charakterystyczny smak, a także cechuje się właściwościami wspomagającymi leczenie. W olejkach eterycznych znajdziemy między innymi linalol, limonen, p-cymen, a także cyneol. Szafran to także źródło potasu, wapnia, magnezu, selenu, cynku, witaminy A, witaminy C oraz kwasu foliowego. Proces pozyskania surowca jest niezwykle trudny, do uzyskania 1 kg przyprawy potrzeba około 150 tysięcy kwiatów. Tym samym z 1 ha uprawy można uzyskać nie więcej, niż 20 kg przyprawy. Warto jednak skusić się na jej zakup, gdyż oprócz wykorzystania w kuchni, coraz więcej osób znajduje dla niej zastosowanie w medycynie. Szafran cechuje się miodowo-gorzkawym smakiem. Dzisiejsze badania pokazują, że ma on właściwości przeciwutleniające oraz antydepresyjne. Szafran nie jest tak popularny w naturalnej medycynie, jak w sztuce kulinarnej, jednakże znajduje się dla niego coraz więcej zastosowań. Z uwagi na swoje właściwości przeciwutleniające powinien być wybierany przede wszystkim przez mężczyzn, albowiem przyprawa ta wspiera plemniki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, jakie mogą doprowadzić nawet do niepłodności. Przyprawa powinna zainteresować osoby, które zmagają się z depresją, ciągle czymś się zamartwiają i notorycznie dopadają ich gorsze dni, albowiem w szafranie znajdziemy związki, które odpowiedzialne są za stężenie serotoniny oraz dopaminy, czyli hormonu szczęścia. Jeśli chcesz poprawić swoje samopoczucie, bądź wspomóc walkę z depresją to powinieneś regularnie doprawiać potrawy szafranem. Jego spożycie rekomenduje się także kobietom, które zmagają się z PMS (zespołem napięcia przedmiesiączkowego), gdyż pomoże on nico się uspokoić oraz rozluźnić. Podaje się, że składniki zawarte w szafranie wspierają walkę z bólem oraz mają wpływ na poprawę krążenia. Z badań wynika, że szafran chętnie wybierany jest również przez osoby, które zmagają się z chorobą wrzodową. Pomimo szeregu zastosowań w niekonwencjonalnej medycynie w dalszym ciągu szafran przede wszystkim wykorzystywany jest w kuchni. Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ jego fenomenalny smak może udoskonalić wiele przygotowywanych dań. Jego smak charakteryzowany jest jako nieco gorzkawy, niemniej jednak są i tacy, którzy znajdują w nim nuty korzenno-miodowe. Szafran okazuje się jedną z niewielu przypraw, która sprawdzają się w wielu kuchniach, które często bardzo się od siebie różnią. Najczęściej szafran dodaje się do potraw z ryżu (między innymi paelli), ryb, a także deserów. W Polsce urozmaica się nim flaki, w kuchni arabskiej kawę, a w innych częściach świata desery, owoce morza, warzywa, jak również pomidory. Jeśli jesteś zainteresowany ciekawym przepisem z wykorzystaniem szafranu to na pewno uda Ci się go znaleźć na blogach kulinarnych. Interesującym jest, że szafran można wykorzystać także do likierów czy wielkanocnej babki. Nie można pominąć tego, że najdroższa przyprawa świata stosowana jest w kosmetyce, a także w produkcji pigmentów koloryzujących. Szafran dodawany jest do kremów odmładzających, ponieważ jego składniki pomagają zahamować proces starzenia.
Źródło:
Podpis