
O mnie
Ta jednoroczna, pochodząca z Azji roślina o wdzięcznej potocznej nazwie „koniczyna grecka” może mieć bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. W rejonie Azji jej liście i nasiona to także popularna przyprawa. Jej właściwości były znane już setki, tysiące lat przed naszą erą – stosowano kozieradkę jako środek pobudzający laktację, leczący cukrzycę i choroby układu pokarmowego. Czy w obecnych czasach warto wykorzystywać kozieradkę (łac. Trigonella foenum-graecum L.), a jeśli tak, to w jakim celu? Surowcem zielarskim, jakiego dostarcza kozieradka są przede wszystkim jej nasiona, choć na przykład w Iranie korzysta się też z jej liści w chorobach narządu wzroku. Głównie jednak kozieradka jest ceniona za związki śluzowe, jakich dostarczają jej nasiona. Zawierają one też wiele rodzajów flawonoidów (flawony – luteolinę, trycynę; flawanony – naryngeninę; flawonole – kwercetynę), glikozydy – witeksynę, izowiteksynę, orientynę, izoorientynę, wiceninę-1 i wiceninę-2. Nasiona kozieradki to też źródło izoflawonów – związków z rodzaju fitoestrogenów – wykazujących podobną aktywność do ludzkich hormonów estrogenów. Należą do nich na przykład biochanina A, formonoetyna, daidzeina. Nasiona kozieradki to też surowiec zawierający związki akaloidowe, witaminy (w tym głównie witamina PP – amid kwasu nikotynowego), związki mineralne i substancje zapachowe. Wszystkie te związki bioaktywne sprawiają, że kozieradce przypisuje się właściwości: hipoglikemiczne i przeciwhiperglikemiczne, przeciwcukrzycowe, hipolipidemiczne, obniżające ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu we krwi, przeciwzapalne, neurologiczne, przeciwdrobnoustrojowe, hormonalne, wspomagające pracę układu pokarmowego. Wysoka zawartość białka, a także witamin i związków mineralnych powoduje, że nasiona kozieradki są ważnym składnikiem pasz. Z kolei preparaty z wysuszonych nasion albo kleik z nich przyrządzony można podawać doustnie w celu wspomagania apetytu i polepszenia trawienia, szczególnie w przypadkach niestrawności, wzdęć, zapaleń błony śluzowej żołądka i chorobach wątroby. Nasiona kozieradki i preparaty z nich to dobre remedium na choroby górnych dróg oddechowych, ponieważ mają działanie wykrztuśne. Okłady z nasion kozieradki mogą być wykorzystywane w leczeniu stanów zapalnych skóry, czyraków, ropni, owrzodzeń, a także obrzęków, stłuczeń i siniaków. Kozieradka to korzystny surowiec w walce z cukrzycą. Przyjmowana w postaci kleiku z nasion powoduje opóźnienie opróżniania żołądka i tym samym zmniejszenie szybkości wchłaniania glukozy z jelit do krwi. Tym samym zapobiega nagłym skokom stężenia cukru we krwi, co w cukrzycy jest sytuacją bardzo niepożądaną. Jej działanie przeciwcukrzycowe wzmaga obecność związków bioaktywnych takich, jak 4-hydroksyleucyny, saponin, polifenoli, alkaloidów. Po doustnym podaniu nasion kozieradki zauważono w badaniach obniżenie wartości cholesterolu LDL, VLDL i triglicerydów. Wskazuje się, że takie działanie mają obecne w kozieradce saponiny, które w organizmie nasilają wykorzystanie cholesterolu oraz jego przemiany w wątrobie do kwasów żółciowych. Efekty przeciwzapalne kozieradki z kolei są na tyle mocne, że porównuje się je do zastosowania leków takich, jak pentazocyna, diklofenak sodu lub diklofenak potasu. W badaniach obserwowano także działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe kozieradki. Kozieradka wpływa też na układ nerwowy. Może korzystnie oddziaływać na regenerację neuronów (komórek nerwowych), dzięki zawartości alkaloidu – trygoneliny. Nasila też poprawę pamięci i spowalnia uszkodzenia komórek nerwowych wywołane obecnością beta-amyloidu – czynnika związanego z chorobą Alzheimera. Z uwagi na fakt, że kozieradka ma tak szeroki wpływ na organizm, warto oczywiście stosować ją w celu poprawy zdrowia i samopoczucia oraz działania profilaktycznego, ale należy robić to z rozwagą i ostrożnością. Nasiona kozieradki są między innymi wykorzystywane, jako produkt wspomagający leczenie wielu chorób. Największy wpływ mają one na układ pokarmowy. Poprawia trawienie Przygotowany kleik jak same nasiona kozieradki mają zbawienny wpływ na pracę całego układu trawiennego. Wspomagają one walkę z takimi dolegliwościami jak: Wzdęcia – nasiona kozieradki wspomagają wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego oraz wydzielani śliny. Dzięki temu mogą być podawane osobom, które mają problemy z niedowagą, ponieważ spożywanie kozieradki zwiększa apetyt. Zaparcia – dzięki swoim właściwościom oraz wysokiej zawartości błonnika jest to produkt, który pobudza jelita do pracy oraz zwiększa ich pasaż. W treningu, kulturystyce Jest wskazana osobom trenującym gdyż wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i podwyższa stężenie testosteronu. Jej wpływ potwierdzili naukowcy z Baylor University, którzy w 2010 roku opublikowali badanie w "International Journal Sports Nutrition Excercise Metabolism". Codziennie podawano mężczyznom 500 mg kozieradki, którzy przez następne 4 tygodnie trenowali z ciężarami. Po 8 tygodniach okazało się, że co prawda kozieradka nie poprawiła wytrzymałości i siły mięśniowej, ale faktycznie odnotowano obniżenie tkanki tłuszczowej i wzrost całkowitego dostępnego testosteronu. Jest ochroną dla wątroby Nasiona kozieradki skutecznie mogą konkurować z lekami, które podaje się przy schorzeniach wątroby. Mają one takie samo działanie. Kozieradka ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu ma zdolność do hamowania procesów włóknienia. Ma również możliwość ochrony wątroby przed wnikającymi do niej toksynami. Walka z hemoroidami Dzięki temu, że jest to roślina, w której znajdują się flawonoidy, uszczelnia ona naczynia krwionośne. A to sprawia, że jest produktem skutecznym przy walce z żylakami odbytu. Przy wrzodach żołądka W nasionach kozieradki znajdują się liczne ekstrakty wodne oraz maceraty, mają w sobie błonnik pokarmowy, dzięki temu mogą zostać zastosowane jako produkt pomocniczy przy leczeniu choroby wrzodowej. Kiedy dostają się one do żołądka, polisacharydy zaczynają pokrywać błonę śluzową, na której wytworzyły się zmiany zapalne. Dzięki temu tworzy się na niej ściana ochronna, która zabezpiecza żołądek przed takimi związkami jak kwas solny, czy pepsyna. To sprawia, że obrzęk zaczyna się zmniejszać, błona śluzowa szybciej się regeneruje. Na obniżenie cholesterolu Kozieradka jest jednym ze skutecznych produktów na obniżenie złego poziomu cholesterolu we krwi. Ma ona pozytywny wpływ na układ krwionośny dzięki temu, że zawiera ona saponiny steroidowe, hamują proces wchłaniania się złego cholesterolu. Zmniejsza poziom glukozy we krwi Obecnie trwają badania na temat działania kozieradki jako lek na obniżanie poziomu cukru we krwi. Dzięki temu, że zawiera ona galactomamman, poziom wchłanianej glukozy z pokarmu do krwi znacząco się zmniejsza. Ma ona wpływ na wydzielanie insuliny, więc może okazać się skutecznym preparatem, który wspomaga leczenie cukrzycy. Wpływa na produkcję mleka u kobiet Kozieradka najczęściej jest używana do zwiększenia ilości wydzielanego mleka u kobiet karmiących piersią. Jest to bardzo skuteczny preparat, ponieważ efekty jego działania w tym przypadku są widoczne już po pierwszym dniu po przyjęciu nasion. Powiększa biust To może dla wielu osób wydawać się nieprawdopodobne, ale kozieradka naprawdę może powiększyć kobiecy biust. A jest to możliwe dzięki temu, że jest to produkt, który wpływa na układ hormonalny kobiety.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/522
Podpis