
O mnie
Korzeń maca pochodzi z centralnych Andów i zwany jest też potocznie peruwiańskim żeń-szeniem. Uprawiana w sposób okopowy, porasta trudno dostępne wyżyny Peru, Boliwii, Paragwaju i Argentyny na wysokości ponad 4 000 metrów nad poziom morza, co czyni ją najwyżej rosnącą rośliną spożywczą na świecie. Przez ponad dwa tysiące lat rdzenni Peruwiańczycy korzystali z cennych właściwości tej rośliny, wierząc w jej niemal nadprzyrodzone, magiczne moce. Maca miała być ich kluczem do długowieczności, zwiększać płodność i zapewniać życie wolne od dolegliwości. Dzisiaj korzeń maca stosowany jest już nie tylko w Ameryce Południowej – jego bogate wartości odżywcze i lecznicze znane są na całym świecie, przyczyniając się do zwiększonej popularności i zastosowania tej rośliny w dietetyce. Sprawdź jakie działanie, właściwości i zastosowanie ma maca - dowiedz się jak ją spożywać, jak smakuje oraz czy można stosować ją w bezpieczny dla organizmu sposób. Jak wygląda i smakuje korzeń maca? Korzeń maca (lepidium meyenii, species peruvianum) to roślina z rodziny Brassicaceae, która wyglądem przypomina nieco korzeń pietruszki lub rzepy. Jego kształt może być różny – od bardziej bulwiastego po wydłużony i występować w wielu kolorach: białym, czerwonym, różnych odcieniach żółci, zielonym, fioletowym, a nawet czarnym. Korzeń maca w smaku to połączenie delikatnie wyczuwalnej pikanterii ze słodkością z orzechową nutą. Jeśli chodzi o zapach, niektórym może kojarzyć się z kremem waniliowym. Najlepiej zmieszać go z innymi składnikami lub dodać do owsianki, soków, koktajli czy gorących napojów. Można także wykorzystać go jako dodatek do kawy, czekolady i innych produktów spożywczych jak choćby oleje. W ojczyźnie rośliny – Peru, korzeń maca często dodaje się w całości do zup lub płatków owsianych, bądź spożywa jako pieczone warzywo. Stanowi też główny element tradycyjnego peruwiańskiego silnie sfermentowanego napoju "maca chicha", znanego w całym regionie. Korzeń maca ceniony jest za swoje bogate wartości odżywcze, ponieważ zawiera wiele wartościowych składników – takich jak liczne aminokwasy (których jest ponad 20 rodzajów – w tym osiem niezbędnych aminokwasów egzogennych), kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy (omega 6), ale też palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy) oraz oleinowy (omega 9 – jednonienasycony) i antyoksydanty. Pełen jest też innych cennych mikroelementów. Korzeń maca ma w sobie sporo węglowodanów – jest z nich złożony w prawie 60%, z czego niecałe 10% stanowi błonnik pokarmowy. Dzięki temu roślina wykazuje wysoką wartość energetyczną. Ponadto posiada sporą ilość białka (na poziomie 10%) i niską zawartość tłuszczu (ok. 2%). Jest też bogaty w witaminę B1, B2, B3 (niacynę) oraz B6, a także kwas askorbinowy, czyli witaminę C. W jego skład wchodzą również: żelazo, potas, miedź, wapń, cynk czy mangan, oraz wiele bioaktywnych związków roślinnych – takich jak polifenole, glukozynolany, alkamidy, macamidy, steroidy, izotiocyjaniany, katechiny, taniny oraz naturalne przeciwutleniacze w postaci flawonoidów i karotenoidów. To głównie tym związkom roślina zawdzięcza swoje cenne właściwości. Sproszkowany korzeń maca to wartość około 16 kalorii w jednej łyżeczce. Maca postrzegana jest jako adaptogen, czyli roślina, która dopasowuje swoje działanie do zapotrzebowania poszczególnych układów organizmu. Uważa się, że adaptogeny posiadają właściwości zdrowotne i ułatwiają przywracanie organizmu do stanu homeostazy, wspomagając jego odporność na stres, zarówno ten psychiczny, jak i środowiskowy. Jedną z zalet korzenia maca są jej właściwości przeciwutleniające. Wynikają one z zawartych w jej korzeniu antyoksydantów, m.in. fenoli, glukozynolanów, alkamidów i polisacharydów. Substancje te mogą działać korzystnie między innymi na starzejące się komórki mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Obecne w roślinie przeciwutleniacze mogą też zapobiegać chorobom serca oraz powstawaniu komórek nowotworowych. Sproszkowana maca przyczynia się też do zmniejszenia skutków choroby Alzheimera i Parkinsona, spowalniając objawy i ich nasilenie. Pomaga również zwalczać obecne w organizmie wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne i inne przewlekłe problemy, stabilizując tym samym poziom cukru we krwi i obniżając cholesterol. Niektóre badania wykazały nawet, że stosowanie maca ma zauważalny wpływ na zmniejszenie objawów przewlekłego bólu stawów. Sterole i aminokwasy, w które bogaty jest korzeń maca, mogą wspomagać odbudowę mięśni. Z kolei wysoka zawartość węglowodanów pozwala uzupełnić zasoby energetyczne organizmu bez potrzeby sięgania codziennie po filiżankę kawy i obecną w niej kofeinę. Polisacharydy zawarte w korzeniu maca pomagają zwalczyć niedotlenienie organizmu, usuwają odpady metaboliczne - toksyny wyprodukowane przez organizm, są doskonałym źródłem energii i redukują negatywne skutki stresu oksydacyjnego. Dzięki temu maca może być postrzegana jako roślina o działaniu energetyzującym, poprawiająca również wytrzymałość. Dlatego też stała się bardzo popularnym produktem w diecie sportowców (szczególnie w kulturystyce) i zaleca się jej spożywanie w okolicach treningu – może być szczególnie pomocna w redukcji tkanki tłuszczowej i ogólnej masy ciała u osób aktywnych fizycznie, przebywających na diecie. Maca potrafi także w sposób naturalny zwiększyć libido – zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, co poparte jest najnowszymi badaniami, które dowodzą, że roślina wspomaga funkcje seksualne u obu płci już po sześciu tygodniach jej przyjmowania. Wśród naukowców pojawiają się także coraz częściej głosy, że korzeń maca może pełnić również rolę naturalnego afrodyzjaku. Korzeń maca sprawdzić się może również jako środek zwiększający płodność. Przeprowadzono liczne badania, w tym jedno, w którym udział wzięło dziewięciu zdrowych mężczyzn. Wykazano, że po zaledwie 4 miesiącach stosowania korzenia maca, poprawiła się u nich jakość nasienia - zwiększyła się ilość i ruchliwość plemników. Uważa się, że dziać się to może za sprawą alkaloidów macy oraz zawartości pełnowartościowego białka - bogatego w niezbędne aminokwasy, w tym argininę, której działanie wpływające na poprawę jakości spermy zostało poparte badaniami. Sproszkowany korzeń maca, za sprawą fitosteroli i innych substancji czynnych, wpływa również korzystnie na łagodzenie objawów menopauzy wśród kobiet – takich jak problemy ze snem, poprzez obniżenie poziomu hormonu estrogenu. Maca wpłynąć może na poprawę nastroju, wspierając tym samym walkę z depresję. Przyjmowana w większych ilościach może załagodzić symptomy choroby oraz, dzięki obecności flawonoidów, poprawić nastrój osób zmagających się z chandrą, lękiem czy brakiem motywacji. Wreszcie, korzeń maca wpływa też korzystnie na kondycję układu kostnego, chroniąc gęstość kości i zapobiegając osteoporozie, oraz układu krążenia, obniżając ciśnienie tętnicze. Korzeń maca występuje zarówno w postaci granulowanej, jak i kapsułek czy płynnego ekstraktu – jednak najczęściej stosowany jest w formie sproszkowanej. Łatwiej włączyć go wtedy do swojej codziennej diety, dodając w niewielkich ilościach wysuszony lub upieczony i starty korzeń do napojów, sosów, deserów, czy głównych dań. Zalecana dzienna dawka to 1-3 g korzenia maca dziennie. Ze względu na specyficzny smak, warto zacząć od mniejszych dawek dodając go do porannych koktajli, musli, naleśników, płatków owsianych, latte, gorącej czekolady czy smoothie. Stosując korzeń maca w ten sposób, możesz łatwo pozyskać z niego składniki odżywcze – wystrzegaj się jednak podgrzewania i gotowania, by zachować w pełni jego wartości.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/521
Podpis