O mnie
Tamaryndowiec malabarski – Garcinia Cambogia jest rośliną wywodzącą się z terenów Indonezji, rosnącą w tropikalnym klimacie. Popularność zyskały jej owoce, które swoim kształtem podobne są do małych dyń. Garcinia Cambogia jest uznawana przede wszystkim za efektywny środek wspierający odchudzanie, ponieważ zawiera kwas hydroksycytrynowy (HCA). Jak działa tamaryndowiec malabarski? Kwas hydroksycytrynowy (HCA) jest związkiem będącym inhibitorem liazy cytrynianowej. W rezultacie dochodzi do zmniejszenia ilości acetylo-CoA – acetylokoenzymu A, który uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych. wobec tego dzięki spożywaniu tamaryndowca możemy zmniejszyć hamowanie syntezy kwasów tłuszczowych. Ponadto zwiększa on syntezę glikogenu zachodzącą w wątrobie, zmniejsza uczucie apetytu, dlatego zmniejszamy wtedy ilość przyjmowanych pokarmów. Z tego też powodu jest związek ten wybierany jest przez sportowców chcących budować beztłuszczową masę ciała. Dzięki tym właściwościom Garcinia Cambogia pomaga kontrolować masę ciała, dlatego skutecznie wspomaga proces odchudzania. Również zapobiega odkładaniu nadmiernej tkanki tłuszczowej, dlatego pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Posiada błonnik pomagający w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Zawiera też żelazo, miedź, cynk, selen, magnez, potas i wapń, uzupełniając ich poziomy w organizmie. Zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów. Pojawiają się też doniesienia, że HCA wspomaga dobre samopoczucie, ponieważ jego przyjmowania zwiększa poziom serotoniny. Właściwości tamaryndowca malabarskiego: obniża poziom tkanki tłuszczowej zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej zmniejsza uczucie apetytu poprawia samopoczucie wspomaga działanie układu pokarmowego Sposób użycia tamaryndowca malabarskiego Tamaryndowiec malabarski – Garcinia Cambogia jest dostępny w formie ekstraktu w kapsułkach albo w formie sypkiej. Środki tego rodzaju produkowane są z owoców i zawierają minimum 60% kwasu HCA. Dawkowanie to od 500 mg do 1500 mg 2-3 razy dziennie. Najlepiej przyjmować suplement przed jedzeniem. Ten smaczny i zdrowy, ceniony na całym świecie, owoc zwany również tamaryndowcem malabarskim pochodzi z tropikalnych Tajlandii, Indii, Indonezji oraz Afryki. Ciemnozielone liście dorastają do 12 centymetrów. Owoce drzewa garcinia kambodżańska kształtem przypominają małą dynię. Pomarańczowo-żółty owoc zbierany od czerwca do października kryje w sobie pyszny miąższ i nasiona. Garcinia kambodżańska jest rośliną, z owoców której tworzy się wiele suplementów diety, które pomagają w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Stosowanie tych preparatów reguluje metabolizm, hamuje apetyt i na długo daje wrażenie sytości. Przeprowadzono mnóstwo badań, które wysuwają wiele pozytywnych zastosowań w diecie wyciągu z owoców garcinii. Zdaniem naukowców z Purdue University te dyniowate owoce to prawdziwe bogactwo żelaza, wapnia, fosforu, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Jednym z najbardziej cennych części tego owocu jest skórka bogata w kwas hydroksycytrynowy (HCA). Przeciwdziała ona odkładaniu się tłuszczu w organizmie oraz gromadzeniu w postaci fałdek. Zmniejsza apetyt oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Powoduje szybsze spalanie tłuszczów i węglowodanów oraz zwiększa glikogen w mięśniach, a poprzez to hamuje uczucie łaknienia. Z przeprowadzonych badań wynika, że produkty zawierające kwas hydroksycytrynowy pomagają w redukcji wagi. Owoce Garcinia cambogia są pomocne w eliminowaniu cholesterolu LDL w organizmie. Koi skutki przyjmowania leków oraz pomaga w usuwaniu toksyn. Witamina B1 przyspiesza gojenie się ran i likwiduje ból. Ryboflawina wspomaga pracę naczyń krwionośnych i przewodu pokarmowego oraz dobrze wpływa na skórę. Wykonane eksperymenty medyczne potwierdziły, że preparaty z zawartością garcinii podwyższają poziom serotoniny w organizmie, a co za tym idzie skutecznie hamują apetyt. Obserwacje potwierdziły także fakt, że kwas hydroksycytrynowy pobudza metabolizm tłuszczów. Zatem produkty zawierające ekstrakt z tego owocu mogą być spożywane przez osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Owoc ten znajdziemy w składzie herbat, tabletek i kapsułek. Z uwagi na zawartość kwasu hydroksycytrynowego po te produkty nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Również diabetycy powinni ograniczyć produkty zawierające gracinię, ponieważ owoc ten może niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Źródło: https://comments.bot/thread/EPL-FCWvE
Podpis