
O mnie
Afrykańskie mango (AM) od pewnego czasu uważa się w niektórych kręgach za skuteczny suplement wspomagający odchudzanie. Niektóre źródła podają, że działa świetnie jako środek tłumiący apetyt oraz przyspieszający metabolizm. Wiele osób twierdzi, że jego stosowanie nie przynosi żadnych efektów, inni że spadek masy ciała nastąpił już po pierwszym użyciu. W takim razie, czym jest i jak działa Afrykańskie mango? Afrykańskie mango(Irvingia gabonensis) to drzewo występujące w lasach deszczowych Afryki Zachodniej (Kamerun) i już od wieków stanowi element diety lokalnej społeczności Jego owoce, które wyglądają jak znane wszystkim mango, są cennym źródłem błonnika, a ich nasiona są białka i tłuszczy. kilka lat temu, afrykańskie mango zostało rozsławione przez zagranicznych celebrytów oraz popularnego w USA Dr Oz. Uważa się, że suplement ten pomaga kontrolować przyrost wagi przez stymulowanie pewnych „tłuszczowych” hormonów, takich jak lektyna i adipocetyna. Ten pierwszy hormon jest szczególnie ważny, ponieważ „informuje organizm o tym gdy jest pełny”, a tym samym ogranicza apetyt i przejadanie się. Niektórzy twierdzą, że afrykanskie mango może pomóc w leczeniu pewnych problemów zdrowotnych, takich jak wysoki poziom cholesterolu czy cukrzyca. Ponadto niektóre badania wykazały, że afrykańskie nasiona mango zawierają duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Włókna rozpuszczalne „tworzą masę” , co oznacza, że opóźniają szybkość, z jaką żywność opuszcza żołądek , prowadząc do stopniowej absorpcji cukrów. Zmniejsza to podwyższony poziom glukozy we krwi po posiłku. Włókna w afrykańskich nasionach mango mają również wiązać się z solami żółci. Zwiększa to konwersję cholesterolu do soli żółciowych w celu uzupełnienia niedoboru, zmniejszając w ten sposób poziom cholesterolu we krwi. Ekstrakty owocowe afrykańskiego mango zawierają wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym (wychwyt wolnych rodników), takich jak flawonoidy, flobatanniny, alkaloidy i antocyjany. Ponadto liście, kora i wyciągi z korzenia afrykańskiego mango zawierają związki przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne (terpenoidy i związki podobne do kwasu elagowego). Cząsteczki te wywierają swoje działanie przez rozrywanie błon komórkowych bakterii i grzybów, zapobieganie adhezji drobnoustrojów i inaktywację enzymów drobnoustrojowych. Do tej pory pojawiło się niewiele badań klinicznych na ten temat. Niektóre z nich wskazują, że suplementy zawierające ekstrakty z nasion Irvingia gabonesis pomagając zredukować wagę, zwłaszcza w połączeniu z dietą niskokaloryczną, jednak badania te są niskiej jakości. W innym badaniu przyjmowano suplement z innym preparatem ziołowym Cissus quadrangularis– tutaj również otrzymano pozytywne efekty. Badania, których wyniki przedstawiono powyżej były w całości finansowane przez producentów suplementów, wobec do skuteczności tego typu preparatów należy podchodzić z przymrużeniem oka.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://t.me/BioTrendyPL/28