O mnie
Dzisiejsza oferta suplementów diety jest niezwykle szeroka. Producenci oferują środki mające wzmocnić nasz organizm, wspomóc odchudzanie lub uzupełnić naszą codzienną dietę w potrzebne składniki. Nadal jednak chętniej sięgamy po produkty naturalne - warzywa i owoce - które bogate są w witaminy, minerały i inne składniki o działaniu prozdrowotnym. Do takich superfoods zaliczane są jagody goji. W ostatnich czasach bardzo modne w mediach stało się angielskie słowo „superfood”. Termin ten jest często używany przez blogerów, infuencerów, dietetyków czy też przedstawicieli koncernów spożywczych lub farmaceutycznych w celu reklamy swojego produktu. Jednak zgodnie z wytycznymi Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z 2007 roku, składniki superfood powinny mieć udowodniony naukowo, pozytywny wpływ na dany aspekt funkcjonowania organizmu. Do super żywności zaliczamy produkty o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych i antyoksydantów, które mogą być stosowane w profilaktyce licznych chorób cywilizacyjnych. (m.in. zmniejszyć ryzyko zawału, czy obniżyć poziom cukru lub cholesterolu). Do superfood zaliczamy opisane w dzisiejszym artykule jagody goji. Jagoda goji jest owocem krzewu o nazwie Kolcowój pospolity (Lycium barbarum lub Lycium chinense) pochodzącym z Chin. Nazwę gatunku zawdzięczamy przyrodnikowi szwedzkiemu Karolowi Linneuszowi. Natomiast nazwa Lycium chinense nadana została przez Filipa Millera 15 lat później w 1768 r. Owoc jest dostępny najczęściej w postaci suszonej, ma pomarańczowo-czerwony kolor i słodko-pikantny smak. Głównym światowym dostawcą są Chiny. Tam też owoc wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie już od ponad 2000 lat i bardziej znany jest pod nazwą wolfberry. Nazwę tę jagody goji zawdzięczają chińskim rolnikom, którzy zaobserwowali, że owoce te są chętnie spożywane przez wilki. Stosowane od lat w chińskiej medycynie owoce goji zaczęły być intensywnie badane przez naukowców. Badacze chcieli dowiedzieć się, w jaki sposób ten super owoc oddziałuje na nasze zdrowie. Wykazano, że jagody goji posiadają właściwości hipoglikemiczne, czyli obnizające poziom glukozy we krwi. Badania były przeprowadzane na zwierzętach (między innymi na myszach), u których po 10 dniach kuracji uzyskano obserwowalny efekt hipoglikemiczny. Należy pamiętać, że utrzymujący się przez dłuższy czas wysoki poziom cukru może być pierwszym objawem choroby, która do tej pory przebiegała bezobjawowo. Może to doprowadzić do groźnych powikłań, w tym retinopatii cukrzycowej, która powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych znajdujących się w siatkówce. Powikłania te występują u pacjentów z cukrzycą typu I oraz u 60% chorych na cukrzycę typu II. Ekstrakt z owoców goji wykazuje właściwości ochronne na komórki siatkówki i może hamować retinopatie cukrzycową. Potwierdziły to badania naukowców chińskich przeprowadzone na ludzkich komórkach w 2012 r. Za zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia odpowiedzialny jest cholesterol, w którym wyodrębniamy stężenia cholesterolu całkowitego, HDL, LDL oraz stężenia trójglicerydów. Oprócz stężenia cholesterolu HDL określanego, jako "dobry cholesterol", przekroczenie norm dla pozostałych stężeń w dłuższym okresie przyczynić się może do problemów zdrowotnych. Również w tym wypadku jagody goji okazały się wykazywać korzystne działanie. Od 2007 roku pojawiły się liczne publikacje poświęcone oddziaływaniu jagód goji na profil lipidowy. Wykazano wpływ obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz stężenia trójglicerydów. Potwierdzono też wpływ owoców na zwiększanie stężenia cholesterolu HDL. Kolejne przykłady pozytywnego wpływu oddziaływania jagód goji dotyczą walki ze schorzeniami nowotworowymi. W 2004 roku potwierdzono pozytywny wpływ substancji w owocach goji poprzez hamowanie wzrostu nowotworu złośliwego (mięsaka) u myszy oraz hamowanie zdolności rozmnażania się komórek nowotworowych wątroby. Odkryto też działanie przeciwnowotworowe na komórkach raka okrężnicy poprzez zatrzymanie faz podziału komórki nowotworowej. Wzrok to jeden z ważniejszych zmysłów człowieka. I również tu, owoce goji znalazły swoje zastosowanie, ponieważ korzystnie wpływają na nasze oczy. Zawarta w nich zeaksantyna chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Natomiast luteina zmniejsza ryzyko występowania zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto zeaksantyna i luteina chronią siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników dzięki udowodnionym właściwościom antyoksydacyjnym. A jak ten super owoc wpływa na naszą wątrobę? Obecny w składzie kompleks polisacharydowy jest bardzo ważny dla zdrowia ponieważ usprawnia proces trawienia oraz zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom wątroby, za które odpowiada np. dieta wysokotłuszczowa. Anion ponadtlenkowy i rodniki hydroksylowe są to wolne rodniki, które uszkadzają komórki naszego organizmu, przyspieszając procesy starzenia i zwiększając ryzyko chorób. Analiza chemiczna jagód goji potwierdziła jej potencjał przeciwutleniający w walce z wymienianymi powyżej rodnikami. Odpowiedzialne są za to pigmenty karotenoidowe, flawonoidy, frakcje polisacharydowe i kwas askorbinowy C-2-O- (beta-D-glucopyranosyl). Z tego powodu jagody goji często nazywane są "owocami długowieczności". Do oceny potencjału antyoksydacyjnego używa się jednostki ORAC (The Oxygen Radical Absorbance Capacity). W przypadku świeżych owoców goji wyniki są porównywalne do wyników dla porzeczki wiśniowej lub czerwonej.
Źródło:
1. https://telegram.me/BioTrendyPL/519
Podpis