Cimerolematowie
 
Notifications
Clear all
Cimerolematowie
Cimerolematowie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-03-28
New Member

O mnie

Jagody goji są owocami pochodzącymi z dalekiego wschodu. To właśnie w Azji wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako jeden z podstawowych środków. Jagody goji są coraz częściej doceniane również w Europie – słyną jako skuteczny środek odchudzający. Jagody goji (nasiona goji) to ogólnie znana nazwa owoców krzewiastej rośliny zwanej kolcowojem chińskim lub pospolitym. Jagody goji uprawiane są w klimacie umiarkowanym, podzwrotnikowym, szczególnie na terenie Chin, Tybetu czy Mongolii. Jagody goji mają podłużny kształt i pomarańczową barwę – świeżych jagód nie należy dotykać gołą dłonią, ponieważ pod wpływem dotyku zmieniają barwę na ciemnogranatową lub nawet czarną. Jagoda goji uznawana jest przez wiele osób zajmujących się tematyką żywienia za najzdrowszy pokarm na świecie. Wynika to z tego, iż w swoim składzie posiada, aż 19 aminokwasów, z czego 8 egzogennych ( organizm ludzki nie jest w stanie ich sam syntetyzować) oraz 21 cennych dla zdrowia pierwiastków (m.in. żelazo, wapń, cynk, miedź, selen). Jagody goji są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, E oraz C, której zawiera o 50 razy więcej niż cytrusy. Ponadto, są pełne silnych przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów, likopenu, luteiny i polisacharydów. W rzeczywistości polisacharydy stanowią 5 – 8% suszonych jagód goji. Zawierają również duże ilości błonnika i białka. 100-gramowa porcja jagód goji dostarcza około 11 gramów białka, w porównaniu do zaledwie 1 grama białka na każde 100 gramów jagód lub malin. Jagody goji są często nazywane pożywieniem, ponieważ zawierają związki chemiczne zwane fitochemikaliami wytwarzanymi przez rośliny. Fitochemikalia w jagodach goji obejmują polisacharydy, beta-karoten i zeaksantynę. Polisacharydy są podstawowym ich składnikiem i niezbędnym źródłem błonnika pokarmowego. Beta-karoten odpowiada za pomarańczowo-czerwony pigment w jagodach goji. Jest niezbędny dla zachowania zdrowia oczu, kości, skóry i rozwoju komórek. Ilość beta-karotenu w jagodach goji należy do najwyższych ze wszystkich jadalnych roślin. Narząd wzroku - uważa się, że jagody goji chronią przed chorobami oczu pojawiającymi się wraz z wiekiem. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, a zwłaszcza zeaksantyny mogą przeciwdziałać uszkodzeniom powstałym w wyniku działania promieniowania UV, wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego. Niedobór zeaksantyny może doprowadzić do rozwoju ADM, czyli do choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej. Jagody goji chronią siatkówkę oka przed komórkami zwojowymi odpowiedzialnymi za jaskrę, która może doprowadzić do utraty wzroku. Wspiera układ odpornościowy – w swoim składzie jagody goji zawierają kompleks polisacharydowy LBP, który pobudza układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, substancja ta cechuje się również właściwościami przeciwutleniającymi oraz antynowotworowymi. Niezależne badania przeprowadzone wśród osób starszych wskazują, że dzięki codziennemu wypijaniu szklanki soku z jagód goji (przez 30 dni) seniorzy byli mniej podatni na różnorodne infekcje. Jagody goji zawierają duże ilości witamin, zwłaszcza A i C. Są one niezbędne do budowania odporności organizmu i zapobiegania różnym chorobom, od zwykłego przeziębienia po raka. Wykazują właściwości antynowotworowe - wysoki poziom przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, zeaksantyny i karotenoidów zawartych w jagodach goji, są odpowiedzialne za zwalczanie komórek nowotworowych. Przeciwutleniacze spowalniają wzrost nowotworu, zmniejszają stany zapalne i pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu. Stosowanie jagód goji w trakcie chemioterapii i radioterapii może wpłynąć nie tylko na łagodzenie związanych z nimi skutków ubocznych ale i zwiększenie skuteczności ich działania. Obniżają poziom cukru we krwi - jagody goji mogą być pomocne w kontrolowaniu uwalniania cukru do krwi. Badania pokazują, że jagody goji równoważą poziom insuliny i glukozy we krwi. Ponadto, badania przeprowadzone na zwierzętach obrazują, iż owoce goji redukcją hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę, zwiększają wrażliwość na insulinę oraz zmniejszają insulinooporność. W innej analizie odnotowano redukcję stężenia cholesterolu całkowitego, niższy poziom frakcji LDL oraz trójglicerydów. Odnotowano również wyższe stężenie tzw. “cholesterolu dobrego”, czyli frakcji HDL. Zwiększają poziom testosteronu – badania u szczurów wskazują, iż jagody goji wpływają na zwiększenie ilości i ruchów plemników, poziomu testosteronu oraz poprawiają zdolność seksualną. Badania sugerują, że jagody goji mogą być alternatywą dla preparatów stosowanych na zaburzenia erekcji. Dodają energii i poprawiają sen – u osób, które wypijały codziennie sok z jagód goji zaobserwowano poprawę snu, zwiększenie energii, zdolności do koncentracji, wydajności sportowej, ostrości umysłu oraz poczucia spokoju i zadowolenia.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/157

2. https://telegram.space/BioTrendyPL/157

Podpis

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan