Biomertaler
 
Notifications
Clear all
Biomertaler
Biomertaler
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-17
New Member

O mnie

Jagody goji (nazywane również owocami goji lub nasionami goji) to nazwa handlowa określające owoce rośliny zwanej kolcowojem chińskim (Lycium chinense), a także jego krewnego – kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum), pochodzących z rejonów Azji i uprawianych w wielu miejscach na świecie. W Polsce kolcowój pospolity znany był bardziej jako roślina ozdobna, jednak coraz więcej ludzi poznaje lecznicze właściwości owoców goji. Owoce te cieszą się ogromną popularnością w Chinach, w których stosowane są od lat na wiele dolegliwości. Dlatego też są tam składnikiem wielu preparatów ziołowych, a co rok w Chinach oddaje się hołd na cześć tej rośliny. Zarówno kolcowój pospolity jak i chiński są krzewami, o wysokości maksymalnie do 2-3 metrów i lancetowatych, rzadkich liściach. Owoce kolcowoju mają wydłużony kształt, mogą też być dzwonkowate (w zależności od odmiany) i są barwy czerwonej. Osiągają maksymalnie ok. 2 cm długości. Krzewy kwitną od czerwca do września. Kolcowój pospolity jest rośliną trującą – dotyczy to także niedojrzałych owoców. W Chinach i Korei owoce kolcowoju pospolitego spożywa się po ugotowaniu. Najzdrowsze owoce goji można spotkać w Himalajach i dolinach tybetańskich, gdyż na tamtych obszarach nie są one skażone pestycydami i innymi zanieczyszczeniami. Odmiany uprawiane na innych terenach zwykle zawierają mniej wartości odżywczych. Mimo iż nie istnieją dokładne badania potwierdzające dobroczynny wpływ jagód goji na nasz organizm, wielu ludzi, w tym medycyna chińska, przypisuje im korzystne właściwości. Owoce goji zaliczamy do kategorii superfoods (ang. superżywność), czyli produktów pochodzenia roślinnego o bardzo korzystnych dla organizmu właściwościach. Na rynku polskim dostępne są najczęściej jagody goji w formie suszonej. W takiej postaci zresztą najbardziej nadają się one do spożycia. Dostępne są także w formie suplementów diety. Jagody goji to prawdziwy superprodukt - dobrze wyglądają, smakują i pachną, a co najważniejsze mają rewelacyjny wpływ na zdrowie. W Azji, skąd pochodzą, traktuje się je jak lekarstwo, szczególnie na dolegliwości oczu, wątroby i nerek. Jagody goji warto włączyć do codziennej diety, choćby jako dodatek do koktajlu lub owsianki. Przekonajcie się dlaczego. Podobnie jak wszystkie jagody, goji zawierają witaminy i inne przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać ciało w dobrej kondycji. Już jedna garść jagód goji (około 30 g) to ogromna ilość substancji przeciwutleniających, w tym aż 50 proc. dziennego zapotrzebowania (RDA) na witaminę A (pod postacią beta-karotenu) i 21 proc. dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę (witaminy B2). Na uwagę zasługują również obecne w jagodach goji pierwiastki jak: miedź, selen (po 25 proc. RDA), żelazo (około 15 proc.), a także witamina C (9 proc. RDA). Co do kaloryczności: wyżej wymieniona porcja to 23 kcal. Składa się na nią 6 g węglowodanów (4 g cukru), 2 g błonnika i 3 g białka. Zawartość witaminy A, C i zeaksantyny w jagodach goji jest imponująca. Badania naukowe prowadzone w Konolfingen w Szwajcarii potwierdzają, że obecność tych związków w jagodach goji nadaje im ogromną moc przeciwutleniającą. Antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniem, kiedy te narażone są na działanie destrukcyjnych elementów – np. dymu czy promieniowania. Warto również dodać, że zeaksantyna, poprzez wpływ na filtrowanie promieni UV, chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Jest to ważny składnik w profilaktyce zdrowia osób starszych. Zawarta w jagodach goji witamina C w pewnym stopniu spowalnia również proces starzenia się komórek. W jaki sposób? Nie dość że chroni przed działaniem wolnych rodników, to również wykorzystywana jest w organizmie do wytwarzania kolagenu. To właśnie dzięki niemu skóra jest jędrna i elastyczna, a ścięgna, chrząstki i więzadła oraz naczynia krwionośne – mocne. Witamina C pomaga także zregenerować kości i zęby. Dodatkowym źródłem witaminy C w diecie mogą być suplementy, również takie wzbogacone o dodatkowe składniki. Korzystając z platformy Medonet Market, już teraz zamówisz suplement diety z witaminą C, bioflawonoidami i rutyną. Jagody goji zawierają spore ilości miedzi, żelaza i selenu, przy czym jeden może wspierać przyswajalność drugiego – na przykład miedź bierze udział we wchłanianiu żelaza, oba pierwiastki pełnią również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia, w tym w tworzeniu się komórek krwi. Selen zaś odpowiedzialny jest za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w organizmie. Nie tylko stanowi składnik grupy enzymów odpowiedzialnych za ochronę błon komórkowych przed szkodliwym działaniem nadtlenków, ale także jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych. Ilu z nas boryka się z niedoczynnością tarczycy? Zwróćmy uwagę, czy wynika ona z niedoborów makro i mikroskładników. Selen w odpowiednio dobranych dawkach może wspomóc regulację hormonów tarczycy. Warto wspomnieć, że selen ogranicza toksyczne działanie ksenobiotyków (są to między innymi metale ciężkie, które obecnie powszechnie występują w naszym środowisku). Bezpośrednio nie, jednak mogą z powodzeniem stanowić część diety w założonym planie utraty wagi. Bogaty skład i smak oraz błonnik, które zawierają jagody goji mogą zapewnić większe uczucie sytości bez większych wyrzeczeń. Po ich zjedzeniu poziom cukru nie wzrasta gwałtownie, co się zdarza w przypadku innych owoców. Jagody goji mogą być stosowane jako przegryzka między posiłkami lub po treningu. Jest to na pewno świetna alternatywa dla innych przekąsek opartych o rafinowany cukier czy tłuszcze. Suszone jagody goji można jadać jak rodzynki – bezpośrednio, jako dodatek do musli, jogurtów, szejków czy nawet z kaszą lub ryżem. Bardzo dobre połączenie to również mieszanka jagód goji z chrupiącymi orzechami i nasionami. Niektórzy dodają suszone jagody do mieszanki herbacianej i popijają napar z nich. Wśród osób, które lubią wytrawne potrawy mięsne, również znajdzie się miejsce na jagody goji - smakują bowiem wyśmienicie w połączeniu z gotowanym lub pieczonym chudym mięsem wieprzowym lub drobiem. Po dodaniu pikantnych przypraw danie wręcz eksploduje smakiem. 

 

Źródło:

1. https://comments.bot/thread/3cZ2PeNZQ

2. https://www.dermandar.com/user/Owoce-Goji/

3. https://www.shadertoy.com/user/Owoce_goji

 

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan