O mnie
Owoce goji zawierają wiele cennych, aktywnych biologicznie składników odżywczych. Są to niewielkie jagody, owalne, pomarańczowoczerwone, o smaku słodko-cierpkim. Należą do rodziny psiankowatych, która obejmuje również inne powszechnie znane warzywa: paprykę, pomidory, bakłażany i ziemniaki. Jagody goji, zwane też chińskimi wilczymi jagodami, pochodzą z dwóch gatunków roślin – z kolcowoju chińskiego lub kolcowoju pospolitego. Owoce goji, z uwagi na swój unikalny skład chemiczny i właściwości lecznicze, od ponad 2 tysięcy lat znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jakie związki znajdują się w owocach goji? W owocach goji największa aktywność biologiczna cechuje kompleks polisacharydowy, karotenoidy oraz związki polifenolowe. Kompleks polisacharydowy obejmuje sześć rodzajów monosacharydów: arabinozę, ramnozę, ksylozę, mannozę, galaktozę i glukozę. Inną istotną ze względu na właściwości prozdrowotne grupę związków biologicznie czynnych zawartych w owocach goji stanowią karotenoidy. Uważa się, że jagody te są najlepszym dotychczas poznanym naturalnym źródłem zeaksantyny. W mniejszych ilościach w owocach goji znajdują się także: ß-karoten, neoksantyna i kryptoksantyna. Wśród zawartych w owocach goji substancji o potencjale przeciwutleniającym najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy, a w szczególności flawonole – kamferol, kwercetyna i mirycetyna. Jagody te są ponadto źródłem witamin, a w szczególności tiaminy, ryboflawiny oraz witaminy C (42 mg/100 g jagód goji), a także kwasów organicznych – m.in. kwasu cytrynowego, jabłkowego i fumarowego. Istnieją liczne badania, które wskazują na korzystny wpływ dodatku ekstraktu polisacharydowego pozyskanego z owoców goji na parametry lipidowe u myszy karmionych dietą bogatotłuszczową. Wykazano u nich mniejsze stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triglicerydów, natomiast większe stężenia frakcji HDL – w porównaniu z myszami pozostającymi wyłącznie na diecie bogatotłuszczowej. Istnieją także prace, w których oceniano wpływ spożycia owoców goji na parametry gospodarki węglowodanowej. U myszy już po 10 dniach stosowania frakcji polisacharydowej jagód goji obserwuje się zmniejszenie stężenia glukozy. Efekt taki stwierdzono wyłącznie u zwierząt chorych na cukrzycę, nie zaś u osobników zdrowych. Obecność luteiny i zeaksantyny w owocach goji także wpływa na zahamowanie rozwoju retinopatii cukrzycowej u zwierząt z cukrzycą. Ponadto wykazano ochronny wpływ tych jagód na komórki siatkówki oka we wczesnym etapie jej zwyrodnienia. Badania na liniach komórkowych i modelu zwierzęcym dowiodły natomiast, że składniki zawarte w owocach goji mogą zapobiegać namnażaniu komórek nowotworowych wątroby, szyjki macicy oraz okrężnicy. Za wywierany przez nie efekt przeciwnowotworowy odpowiada m.in. związek zwany skopoletyną. Czy spożywanie jagód goji jest w pełni bezpieczne? Jagody goji od setek lat są wykorzystywane w krajach azjatyckich jako prozdrowotny składnik diety. W sklepach coraz częściej można spotkać takie produkty, jak: suszone owoce, herbatki z dodatkiem jagód goji, soki owocowe oraz suplementy. Uważa się, że spożycie tych produktów jest bezpieczne i nie zawierają one składników niekorzystnych dla zdrowia. Pewne obawy wiązały się z obecnością w jagodach goji toksycznego alkaloidu – atropiny. Jednak badania prowadzone w ciągu ostatnich lat wskazują, że w jagodach tych znajdują się jedynie śladowe ilości tej substancji. Jedyna grupa osób, które nie powinny spożywać jagód goji i produktów je zawierających, to chorzy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe. W piśmiennictwie odnotowano kilka przypadków wystąpienia interakcji między jagodami goji a lekiem przeciwzakrzepowym (warfaryną). Takie połączenie prowadziło do niebezpiecznego wzrostu wartości współczynnika protrombinowego (INR), który jednak normalizował się po odstawieniu herbatki z tych owoców. Wskazuje się także, że przeciwwskazaniem do ich spożycia może być podatność na reakcje alergiczne; mogą wystąpić m.in. zmiany skórne ze świądem, ostry nieżyt nosa, obrzęk i duszności. Opublikowane wyniki badań są bardzo obiecujące, należy jednak pamiętać, że wszystkie dotychczasowe badania przeprowadzono na modelu zwierzęcym. Warto też wiedzieć, że w badaniach naukowych potwierdzających korzyści płynące ze spożycia jagód goji wykorzystuje się ekstrakty z owoców o stężeniach substancji biologicznie czynnych znacznie większych niż występujące w produktach dostępnych w sklepach. Konieczne jest przeprowadzenie badań u ludzi, które potwierdziłyby korzystne właściwości zdrowotne owoców goji. Obecnie zaleca się ich spożycie w ramach zdrowej, zróżnicowanej diety.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/519
Podpis